21.05.2013 09:31

Siguldā ar priekšvēlēšanu solījumiem nekautrējas

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Siguldas novada dome. Siguldas novada dome. www.sigulda.lv

Sigulda ir viens no iekārotākajiem Pierīgas novadiem, taču cīņa par iekļūšanu domē nav tik saspringta, kā tas ir, piemēram, Ķekavā. Par tikšanu pie krēsliem cīnās trīs partijas un viena vēlēšanu apvienība.

Par iekļūšanu Siguldas domē tēmē partija "Vienotība", "Reformu partija", "Reģionu alianse", kā arī deputātu kandidāti no Zaļo un Zemnieku savienības un Nacionālā apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" apvienotā saraksta. No šiem politiskajiem spēkiem domē cer iekļūt 48 cilvēki. Ja pārējie, šķiet, vairāk vai mazāk ir gatavi mest kauliņus kopā un teikt, ka viss ir labi, tad partija "Vienotība" ar septiņiem cilvēkiem sarakstā iestājas par pārmaiņām pilsētā, norādot, ka ir lietas, kas jāveic efektīvāk. Šī politiskā spēka lokomatīve ir Artis Murāns, privātās vidusskolas "ĀBVS" sporta skolotājs un IK "KABA" īpašnieks.

Savā priekšvēlēšanu programmā premjera partijas pārstāvji sola pārmaiņas, kurām būtu jāietver "straujāku attīstību, jaunas darbavietas un iespējas uzņēmējiem, sakārtotu vidi, kas ir piemērota aktīviem, strādājošiem novada iedzīvotājiem, kā arī ģimenēm ar bērniem, jauniešiem un pensionāriem. Mēs gribam, lai Siguldas novads ir uzņēmēju, kultūras un sporta novads. Reģionālu problēmu risināšanai veicināt pašvaldību sadarbību."

Tāpat esot jāsamazina birokrātija pašvaldības pārvaldē, savukārt lēmumiem, kas skar pilsētas budžetu, jākļūst pārskatāmākiem un caurspīdīgākiem. Neizpaliek arī solījumi. Sākot no jau tradicionālās bezmaksas ēšanas, apkures tarifu samazināšanas un sabiedriskā transporta kustības uzlabošanas, līdz pat pašvaldības policijas darba pilnveidošanai.

Piecu cilvēku kompānija no "Reformu partijas", kuras līdere ir SIA "Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs" Siguldas nodaļas lauku attīstības konsultante Solvita Andžāne, uzskata, aktīvā darbā ir jāiesaista novada domes deputāti, ieviešot izbraukuma sēdes. "Tādā veidā novada vadība vairāk pietuvināta un vērsta uz iedzīvotājiem un viņu vajadzību apmierināšanu. Apņemamies organizēt regulāras tikšanās ar novada iedzīvotājiem," savā priekšvēlēšanu programmā raksta "Reformu partijas" Siguldas nodaļas biedri.

Tāpat šis politiskais spēks sola, ka domes sēdes tiks translētas pašvaldības interneta mājaslapā, savukārt pašā domē būtu jāstrādā tikai profesionāļiem. Ja šī partija tiks pie teikšanas, jau tuvākajā laikā tiek solīts biznesa inkubators Siguldā, kas varētu sekmēt arī uzņēmējdarbības attīstību.

Savukārt ar kandidātiem visbagātākā partija šajā novadā ir "Reģionu alianse". Tās līderis ir pašreizējais domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics. Netrūkst arī citu domes deputātu, kuri šajās vietās labprāt iesēstos vēlreiz. Lai gan Mitrevicam un viņa komandai bija vislielākās iespējas visu solīto paveikt jau iepriekšējā sasaukumā, priekšvēlēšanu programma par solījumu trūkumu sūdzēties nevarētu. Šī politiskā spēka pārstāvji sola, ka šoreiz budžetu izlietos efektīvāk. Nav gan skaidrs, kas viņus kavēja to paveikt jau šajā sasaukumā, kā arī palielināt dažādu pakalpojumu pieejamību iedzīvotājiem. Likumsakarīgi, arī šeit varētu uzdot to pašu jautājumu.

Siguldas mēra partija sola arī bezmaksas juridiskās konsultācijas iedzīvotājiem, jauna bērnudārza celtniecību ar 128 vietām, mērķtiecīgu izglītības iestāžu renovāciju un citus labumus. Nav tikai skaidrs, kāpēc tieši šajā sasaukumā U. Mitrevics un viņa komanda to visu varēs paveikt, bet iepriekšējā sasaukumā tam trūka līdzekļu un bija citi iemesli. Uz to, ka nākamajos gados strauji varētu palielināties pašvaldības ienākumi, nav norādes.

Nedaudz pieticīgāki solījumos ir Zaļo un Zemnieku savienība, Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" kopīgā saraksta deputātu kandidāti. Piemēram, ka tiks atbalstīti vidējie uzņēmēji, kā arī ģimenes ar bērniem. Tāpat šis politiskais veidojums sola, ka, nonākot pie varas, tie sekmēs iedzīvotāju pašiniciatīvu, kā arī atbalstīs sabiedrisko organizāciju aktivitātes. Būšot arī kapliča Morē, jauni skatulaukumi Gaujas senlejā un citi labumi.

Pašvaldību vēlēšanas 2013