13.02.2013 13:28

Deputātu skaita samazinājums skars Mālpili un Sēju

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Visticamāk Mālpils un Sējas novada iedzīvotājiem būs jāizvēlas, kurus cilvēkus sēdināt deviņos deputātu krēslos. Visticamāk Mālpils un Sējas novada iedzīvotājiem būs jāizvēlas, kurus cilvēkus sēdināt deviņos deputātu krēslos. Krišjānis Grantiņš

Ja Saeimas deputāti atbalstīs ieceri par deputātu skaitu samazināšanu pašvaldībās, no Pierīgas novadiem situācija varētu mainīties vienīgi Mālpilī un Sējā. Uz robežas ir arī Krimulda un Baldone.

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija 12. februārī izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus pašvaldību vēlēšanu likumā, kas paredz samazināt mazajās pašvaldībās ievēlamo deputātu skaitu. Turpmāk tajās pašvaldībās, kuru administratīvajā teritorijā vēlēšanu izsludināšanas dienā ir reģistrējušies ne vairāk kā 5000 iedzīvotāju, pašreizējo 13 deputātu vietā būs jāievēl deviņi deputāti, informē Saeimas preses dienests.

Izmaiņas likumā rosinātas, lai nodrošinātu profesionālu un efektīvu pašvaldības iedzīvotāju pārstāvniecību novada domē. Iepriekš likumprojekta iesniedzēju vārdā komisijas sekretāre Lolita Čigāne ("Vienotība") uzsvēra, ka "patlaban lielākajā daļā mazo pašvaldību lēmumu pieņemšana ir apgrūtināta, jo ievēlētie deputāti, kuri kādreiz ieņēmuši deputātu vai priekšsēdētāju amatus bijušajos pagastos, bieži vien nepārstāv visa novada, bet gan tikai sava bijušā pagasta intereses. Tas noved pie tā, ka atšķirīgo viedokļu dēļ ir apgrūtināts domes darbs, jo nav iespējams vienoties par labāko risinājumu visa novada iedzīvotājiem".

Izmaiņas pašvaldību vēlēšanu likumā stāsies spēkā nākamajā dienā pēc likuma izsludināšanas un attieksies uz deputātiem, kas tiks ievēlēti 2013. gada pašvaldību vēlēšanās. Saeima par likumprojektu "Grozījumi Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā" galīgajā lasījumā kā steidzamu lems ceturtdien, 14. februārī.

Ja Saeima šo ieceri akceptēs, deputāta skaita izmaiņas jau pēc šajā gadā notiekošajām pašvaldību vēlēšanām varētu būt Mālpilī, kurā pagājušajās vēlēšanās, saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas datiem, bija 4103 cilvēki, kā arī Sējas novadā, kurā mitinājās 2464 vēlētāji. Uz robežas ir arī vēl divas pašvaldības, proti, Krimulda un Baldone. Pirmajā pirms pagājušajām vēlēšanām bija reģistrēti 5803 iedzīvotāji, bet Baldonē – 5502. Ņemot vērā emigrāciju, šis skaitlis varētu būt nokrities pat līdz liktenīgajiem 5000, kas nozīmē deputātu skaita samazināšanu līdz deviņiem.

Pierīgas mēri: Deputātu skaita samazināšana problēmas neatrisinās