12.12.2012 11:32

Pierīgas mēri: Deputātu skaita samazināšana problēmas neatrisinās

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pierīgas mēri: Deputātu skaita samazināšana problēmas neatrisinās Krišjānis Grantiņš

11. decembrī valdība konceptuāli atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) virzītās izmaiņas par deputātu skaita samazināšanu pašvaldībās.

Uzrunāto Pierīgas mēru viedoklis par to dalās, taču viens ir skaidrs – reformas nedrīkst būt sasteigtas.

Krimuldas novada domes priekšsēdētājs Mārtiņš Ozoliņš ("Reģionu alianse") uzskata, ka iecere samazināt deputātu skaitu pašvaldībās kopumā ir vērtējama pozitīvi, taču jārēķinās arī ar zināmām problēmām. "Tas nav tikai mans personīgais viedoklis. Kad par to lēmām domes sēdē, atbalstu šādai iecerei izteica arī citi deputāti," teic M. Ozoliņš, norādot, ka viņa vadītajā pašvaldībā pēc izmaiņām no pašreizējām 15 deputātu vietām palika vien 11.


Krimuldas mērs gan neslēpj, ka izmaiņas varētu sagādāt arī problēmas, jo deputātu skaita samazināšanas dēļ varētu būt apgrūtināts darbs komitejās, jo būs daudz sarežģītāk savākt kvorumu. "Tā kā Krimuldas novada domes deputāti strādā arī citās vietās, ne vienmēr ir iespēja būt komiteju sēdēs. Darbadevēji jau parasti ir saprotoši, bet var gadīties visādi, savukārt mēs nevaram piedāvāt viņiem tik lielu algu, lai tie varētu strādāt tikai domē," tā M. Ozoliņš.

Uz to, ka pārmaiņas ir vajadzīgas, norāda arī Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Roberts Jurķis ("Vienotība"). Taču uzreiz gan piebilst – tām ir jābūt pārdomātām, un ar mehānisku deputāta skaita samazināšanu visas problēmas nebūs atrisinātas. "Tā kā līdz pašvaldību vēlēšanām ir palicis tikai pusgads, par izmaiņām vajadzētu domāt pēc nākamā gada jūnija. Deputātu skaita izmaiņas pašvaldībās nav vienīgais jautājumus, par ko vajadzētu domāt," tā R. Jurķis.

Taču viņš šaubās, vai reformas ir spējīgs īstenot pašreizējais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs, it īpaši ņemot vērā, cik sasteigti un nepārdomāti tiek virzīts jautājums par deputātu skaita samazināšanu.

Savukārt Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics ("Reģionu alianse") atgādina, ka viņa domas par šo ministra ieceri nav mainījušās kopš brīža, kad tās sāka cirkulēt publiskajā telpā. U. Mitrevics šo iniciatīvu vērtē ar dalītām jūtām: "Ieguvums būtu finansiālais ietaupījums, jo deputātiem nebūtu jāizmaksā algas."

Taču mērs saskata arī zaudējumus, kā pirmo minot, ka deputātiem būtu lielāka slodze, vienlaikus darbojoties vairākās komitejās. Turklāt, ja vienam vai vairākiem deputātiem nebūtu iespējas apmeklēt komitejas sēdi, būtu apdraudēta lēmuma pieņemšana, jo nebūtu kvoruma.

"Ja samazinātos deputātu skaits, iespējams, būtu apdraudēta mazāko pašvaldību, kas pievienojās lielākiem novadiem 2009. gada Teritoriālās reformas rezultātā, pārstāvniecība." Ja tiktu realizēta šī iniciatīva, Siguldas domē no 15 līdzšinējiem deputātiem darbotos 11.