01.02.2013 15:33

Komentārs: Par priekšvēlēšanu vārdiskās nesaturēšanas epidēmiju

Autors  Māris Jaunmuktāns, SIA "Sabiedrība "Mārupe"" centrālās katlu mājas pārzinis
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)

Mārupes novada deputāta Edgara Jansona kārtējā iniciētā publikācija, šoreiz 22. janvāra laikrakstā "Vesti segodņa" ar nosaukumu "Kur aiziet Mārupes miljoni?", nu ir aptvērusi arī krieviski lasošo elektorātu.

Tie, kuri regulārāk sekojuši šī kunga savdabīgajiem centieniem pārliecināt vēlētājus iebalsot pašvaldībā, kā viņš pats saka, jaunus, godīgus un kompetentus deputātus, no minētā raksta neko jaunu gan neiegūst. Tā pati situācijas nepārzināšana un faktu sagrozīšana, ko amatpersonām nākas atspēkot.

Ilgus gadus esmu nostrādājis SIA "Sabiedrība "Mārupe"" energodienestā. Labi zinu Jaunmārupes ciemata siltumapgādes stiprās un vājās vietas. Tāpēc atkārtoti deputāta krēslu kārojošā Edgara Jansona centienus varu raksturot ar Cicerona teicienu: "Tajā, ko Jūs darāt, nav nekā krietna, bet pacentieties vismaz to pašu padarīt kā nākas".

2012. gada 24. oktobris – neliels apjukums
Aiz katlu mājas žoga kādi ļaudis filmē siltumtrasi. Eju lūkot. Izrādās, deputāts Jansons organizē kopš 1993. gada neizmantotās, abos galos nozāģētās caurules filmēšanu, un raidījumam "Bez tabu", cik noprotams, jāilustrē graujošs, noziedzību atmaskojošs sižets par SIA "Sabiedrība "Mārupe"".

Aizrādu, ka ļaudis nodarbojas ar muļķībām. Bet vakarā – raidījums. Jūtos apstulbis par žurnālistu veikumu. Viņi, pusstundu pavadījuši Jaunmārupē, uz nesiltinātas mājas fona uzfilmējuši divu iedzīvotāju vaimanas par dārgo apkuri. Neredzēja vai negribēja redzēt blakus siltinātās mājas, kurās maksa sanāk par 60 % lētāka. Nepamanīja, ka tajā pašā pagalmā 15. nama dzīvokļu īpašnieki steidz pabeigt savas mājas siltināšanu?

Acīmredzams, iecerētajā sižetā nekādi nerīmētos fakts, ka pazemes siltumtrases nomainītas ar dāņu "Logstor" rūpnieciski izolētajām un visiem patērētājiem ierīkoti automātiskie siltummezgli vēl tālajā 1997. gadā. Ierobežoto līdzekļu dēļ netika nomainīti 600 metri virszemes trases pāri Ošu ielai, kas Jansona publiskotajā izpratnē iznāk kilometri.

Plānotajā sižetā neiederētos arī mūsu visai garās siltuma trases faktisko zudumu uzrādījums: 2010. g. – 8,5 %, 2011. g. – 9,8 %, kad Latvijā vidēji šis skaitlis bija 13,6 %. Tāpēc intriģējošajā TV raidījumā "Bez tabu" par tabu kļūst arī fakts, ka SIA "Sabiedrība "Mārupe"" siltumenerģijas ražošanā ieviesusi jaunas tehnoloģijas jau 2000. gadā, uzstādot koģenerācijas iekārtu. Ilgtermiņā veiktais darbs ir ļāvis Jaunmārupei ierindoties starp vietām, kur šogad vienas megavatstundas cena ir samazinājusies. Mūsu jaunais, 2012. gada 12. decembrī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apstiprinātais, tarifs ir 38,94 Ls/MWh.

(Nezinu, vai daudzi pamanīja 07.12.12. "Latvijas Avīzē" interesantu Ulda Graudiņa rakstu par siltumapgādi Latvijā "Dažviet par siltumu maksā mazāk nekā pērn". Iepazīstoties ar šo siltumapgādes stāvokļa analīzi, labi redzams, kur Jaunmārupe atrodas valsts mērogā ar tarifu 38,94 Ls/MWh un zudumiem 8,5-9,8 %, kad valstī tie bija 13,6 %. Strādājot koģenerācijas režīmā, par mums lētāks tarifs ir tikai "Valmieras siltumam". Pat par daudzām šobrīd topā esošajām un plaši reklamētajām šķeldas katlu mājām esam lētāki, bet dabasgāzes sildkatli paliek tālu dārgajā galā.)

2012. gada 8. novembris – aizdomas
Jaunmārupes sākumskolā notiek siltumenerģijas tarifa projekta sabiedriskā apspriešana, ko organizē SPRK. Taču vietējais politiķis Edgars Jansons momentā privatizē uzstāšanās tiesības, nodarbojas ar klaju blefošanu un traucē jebkura [cita] uzstāšanos. Pieaicinājis "ekspertu" I. Zaķi, kādreizējo SIA "Filter" darbinieku, kurš cenšas iestāstīt, ka Jaunmārupē iekārtas esot kā Bauskā un Liepājā, tāpēc piedāvātais tarifs sanākot par lielu. (Pēc dažām dienām uzzināšu Bauskas un Liepājas tarifus, un zēnu demagoģijas apmērs izbrīnīs vēl vairāk.)

Katrs, kurš atļaujas argumentēti iebilst Jansonam, tiek lamāts par komunistu. Tāpēc sapulces gaitā tā arī netiek izteikti priekšlikumi par tarifu projektu, ko SPRK atzīmējusi arī savā lēmumā. Toties top skaidrs, ka šo pēkšņo aktīvistu absolūti neuztrauc siltuma tarifi Mārupes novada visos ciematos. Skultē tie ir Ls 43,27, Tīrainē – Ls 47,55, Mārupē – Ls 50,24 par megavatstundu.

Prātā nāk šī kunga teatrālais uznāciens uz vietējās politskatuves pirms četriem gadiem. Varbūt viņa ciklisko nemierīgumu stimulē vēlēšanu tuvums? Bet varbūt jau laikus jāsāk "iezīmēt" iecerēto biznesa teritoriju?

2012. gada 28. decembris – diagnoze apstiprinās

Deputāts Edgars Jansons portālā "Nozare.lv" izplatījis paziņojumu medijiem ar jautājošu virsrakstu: "Vai Mārupes dome rāmi soļo vienas firmas pavadā?". Pieteikums intriģējošs: "...iespējams, iedzīvotājiem un Mārupes domes deputātiem ir palicis nepamanīts fakts, ka viens no Mārupes domes deputātiem atrodas ilglaicīgā likuma pārkāpuma teritorijā (Likums par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā) un nejūtas par to pat satraukts".

Pēc Jansona paziņojuma jāsaprot, ka jaunuzceltā Jaunmārupes sākumskola ik gadus par siltumu maksā 45 tūkstošus latu SIA "Sabiedrība "Mārupe"" tāpēc, ka "...sabiedrības vadītājs skolas projekta apstiprināšanas lēmumā "aizmirsis" iekļaut autonomas katlumājas būvniecību, tā panākot, ka maksājumi par siltumu tiek novirzīti uz firmu, kas ir viņa pārvaldībā".

Diemžēl, nespējot apturēt vārdisko caureju, deputāts Jansons nav pat papūlējies uzzināt, ka vārdā nenosauktais SIA "Sabiedrība "Mārupe"" vadītājs Jaunmārupes sākumskolas projekta apstiprināšanas laikā nemaz nebija deputāts. Taču autonomās katlu mājas pieminēšana iezīmē kāda grupējuma noskatītu biznesa nišu – štrunts par ekonomiskajiem aprēķiniem, pie cītīgas iestāstīšanas iedzīvotāji izmaksās jauno projektu priecādamies, tā arī neapjēdzot, ka tiek apvesti ap stūri.

Tālākajos apgalvojumos – atkal tikai šķidrums. Piemēram, "...neracionāls un nesaimniecisks lēmums bija arī balsojums par "miruša" bankas kredīta iegādi Jaunmārupē, Mazcenu alejā 3, par aptuveni 700 tūkstošiem latu. Izskaidrojums šādai rīcībai varētu būt SIA "Sabiedrība "Mārupe"" vadītāja personiska ieinteresētība turpināt cītīgu siltuma piegādi ēkai, kura ir neapdzīvota un uz doto brīdi neizmantota. Pie tam šī darījuma rezultātā SIA "Sabiedrība "Mārupe"" siltuma rēķinu apmaksu veic Mārupes novada dome, kura vēl nezina šīs ēkas funkcionālo pielietojumu".

Patiesībā SIA "Sabiedrība "Mārupe"" šo ēku Mazcenu alejā 3 neapsilda, jo neviens to nav lūdzis darīt. Taču jaunmārupiešiem ir zināms, ka deputāti celtni iegādājušies sākumskolas paplašināšanai. Bet pēkšņajam taisnības tribūnam Jansonam, šķiet, jau tobrīd bija piemetusies runas nesaturēšana, kas traucēja uztvert ne tikai šo faktu vien. Jo kā citādi viņš savā paziņojumā medijiem prasītu atbildi uz jautājumu – kāda jēga ir Jaunmārupē par aptuveni miljonu latu būvētajai sabiedriskajai ēkai. Pats viņš izsaka minējumu: "Iespējams, iemesls ir siltuma piegāde ēkai, ko arī šajā gadījumā nodrošinās SIA "Sabiedrība "Mārupe""".
Deputāta kungs, pasaku priekšā – jauno sabiedriskās nozīmes ēku, kur būs doktorāts, bibliotēka, sociālais dienests, nav paredzēts pieslēgt ciemata siltumtīkliem pēc projekta. Nezinājāt?

2013. gada 17. janvāris – kaite kļūst hroniska
Latvijas Radio 1 raidījumā "Krustpunktā" atkal Mārupe. Šoreiz ar raidījuma veidotāju pieteikumu noskaidrot, kāpēc Edgars Jansons pieprasījis visu novada deputātu demisiju. Tukšo apgalvojumu nesaturētājam oponē gan citi deputāti, gan iedzīvotāji. Vienīgais jaunums – paša teiktais, ka gaidāmajās pašvaldības vēlēšanās viņš nebalotēšoties... Taču, izvērtējot visus līdzšinējos vietējā politiķa Jansona publiskos apgalvojumus, arī šis šķietas pārāk viegli palaists pa vējam.

Līdz šim partiju biedru priekšvēlēšanu muldēšanu esmu laidis gar ausīm kā tādu tukšas mucas tālu skanēšanu. Vēlēšanās ar savu balsi centos uzteikt tos, kuri, manuprāt, kaut ko izdarījuši sabiedrības labā. Diemžēl šoreiz uzsāktā priekšvēlēšanu kampaņa atgādina prastu dabīgo vajadzību nokārtošanu publiskā vietā. Tāpēc nepieciešami profilakses pasākumi, lai nesāktos verbālās caurejas epidēmija – tas ir, atkal kādas jaunas partijas izveide, kura gatava apcūkot ikvienu, kas traucē savtīgu interešu realizācijai. Šķērmi metas.

Iepriekš:
Mārupes mērs: Jansona izteikumi par viena uzņēmuma lobēšanu neatbilst patiesībai