25.01.2013 14:36

Baldones novada budžets 2013: Ierosinājumi, kas paliks tikai ierosinājumi

Autors  Raimonds Audzers, Gertija Beinardte, Juris Kovaļenko, Jānis Mugurevičs, Aigars Šuksts un Artis Puriņš, "Pilsoniskās savienības" deputāti
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Baldones novada budžets 2013: Ierosinājumi, kas paliks tikai ierosinājumi Krišjānis Grantiņš

Pašlaik Baldones novada domē strādā 15 deputāti, kuri ir ievēlēti no divām partijām – seši "Pilsoniskās savienības" un deviņi "Rīgas apriņķa novadu apvienības" deputāti.

Tā kā partiju atšķirīgie uzskati par novada attīstību nav ļāvuši izveidoties koalīcijai, Baldones domē ir pozīcija un opozīcija – deviņi pret seši. Pasaules politiskajā praksē opozīcija ir neatņemama politikas sastāvdaļa. Tā ir savas politikas un savu uzskatu pretstatīšana vairākumam. Strādāt opozīcijā nav viegli, jo tas ir savā ziņā prokurora darbs – apstrīdēt un apšaubīt pozīcijas darbu un risinājumus, lai ierosinājumi netiktu pieņemti, vadoties tikai no šaura, neelastīga un iesūnojuša vai vienpersonīga skatupunkta, tanī pašā laikā iesniegtu savus priekšlikumus un ierosinājumus.

Balsu samērs ir tas, kas izšķir ikviena lēmuma pieņemšanas gaitu. Šo trīs gadu laikā, kamēr esam domē, esam iesnieguši daudzus priekšlikumus, bet absolūtais vairums no tiem ir noraidīti. Īpaši svarīgi mums šķiet ierosinājumi sabalansēta novada budžeta veidošanā, kas vienmēr tikuši noraidīti.

Pašlaik domē tiek pieņemts 2013. gada budžets. Vēlamies saviem vēlētājiem darīt zināmu, kādus papildinājumus un ierosinājumus esam iesnieguši:

Budžetā paredzēt līdzekļus ceļa seguma uzlabošanai pašvaldībai piederošā pilsētas Ķeguma prospekta posmā no Ceriņparka līdz pilsētas robežai, to nošķembojot. Par šo priekšlikumu ir saņemtas divas vēstules ar iedzīvotāju parakstiem.

Ielu apgaismojuma izveidei pie Baltās pils un papildus vēl sešās pilsētas vietās – Upes, Saules, Zemes ielām un rajonā ap Mežmalas un Lejas ielām. Būtu nepieciešams pabeigt būvēt Pētera un Zemes ielas turpinājumu gar gravu.

Būtu jāiegulda, lai pārbūvētu celiņu ar nogāzi pie domes ēkas. Pa to varētu pārvietoties māmiņas ar bērnu ratiņiem un riteņbraucēji.

Lai saglabātu vēsturisko vietu nozīmību un atpazīstamību, kā arī ierobežotu braukšanas ātrumu apdzīvotajās vietās "Mencendarbe" un "Pulkarnes muiža", budžetā paredzēt četru ceļa zīmju izgatavošanai un uzstādīšanai.

Būtu jāatvēl nauda bērnudārza "Vāverīte" grīdu seguma nomaiņai un kosmētiskajam remontam. Grīdu seguma stāvoklis ir neapmierinošā stāvoklī, kas ļauj telpā nonākt betona putekļiem, bojājot bērnu veselību. Pār to mēs iesniedzām jau pagājušajā gadā pieprasījumu, taču nedabūjām atbalstu no pārējiem deputātiem.

Būtu jāiegulda Vanagkalna estrādes teritorijas ierobežošanai ar 1,5 m augstu žogu, kas sekmētu rīkot dažādus viesmākslinieku pasākumus. Pasākumu organizatori pamatoti norāda, ka nav iespējams kontrolēt cilvēku plūsmu un kaut ko organizēt kļūst finansiāli neizdevīgi.

Baldones tirgus laukuma labiekārtošanai un kopējas nojumes izveidošanai ierosinām piešķirt 6000 latu, kas tirgotājus pasargātu no lietus un saules.

Mūsuprāt, ļoti pamatīgi jāstrādā pie Baldones tūrisma objektu sakopšanas un labiekārtošanas. Mūsuprāt, vispirms Baldonē būtu jāatver Tūrisma informācijas punkts, un par piemērotāko vietu ierosinām vecās slimnīcas 1. stāva vienu telpu, kuras iekārtošanai vajadzētu atvēlēt līdzekļus. Ierosinām paredzēt Baltās pils strūklakas atjaunošanai un ne vairāk kā 300 latus divu koka informācijas stendu izgatavošanai un uzstādīšanai pie Baltās pils un Mencendarbes muižas, kuros būtu izsmeļoša informācija par šiem objektiem. Tāpat būtu nepieciešams apmēram 300–500 latu, lai izgatavotu un izvietotu plāksnītes ar koku latviskajiem un latīniskajiem nosaukumiem Baltās pils parkā. Arī Baldones novadā būtu jāizdod informatīvais buklets apmēram 5000 eksemplāros, kas izmaksātu ne vairāk kā 500–700 latu. Drīzumā tiks arī uzstādīts tūrisma informācijas stends. Par tā atbalstu ir jāpateicas divām pozīcijas deputātēm, kuras balsojumā atbalstīja mūsu ideju.

Mūsu vēlme bija visiem domes struktūrās strādājošajiem darbiniekiem pacelt algas par 10 %, bet tas neguva decembra beigās atbalstu no pozīcijas deputātiem.

Tie ir tikai atsevišķi iesniegtie "Pilsoniskās savienības" deputātu priekšlikumi, vēl ir veikts liels darbs komisijās un darba grupās, caur kurām esam izvirzījuši daudz Baldones sabiedrībai nozīmīgu ierosinājumu, kas saistīti ar sportu, kultūru, vidi utt.

Uzskatām, ka būtiski būtu pašvaldības budžetā rezervēt noteiktu summu, apmēram 50 000 latu, Eiropas Savienības projektu līdzfinansēšanai. Svarīgi, lai atbalsta finansējums būtu pieejams arī nevalstiskajām organizācijām.

Izskatot budžeta projektu domes sēdēs, patstāvīgs arguments kaut ko nepieņemt un neapstiprināt ir līdzekļu trūkums, bet tas, ka katru gadu budžetā paliek pāri ievērojams summas, netiek ņemts vērā.

Cik daudzi no mūsu priekšlikumiem tiks apstiprināti? Tas ir atklāts jautājums.

Iepriekš:
Karina Putniņa: Par pašvaldības budžetu un politiskajām spēlītēm