14.01.2013 07:28

Kas mainīsies 2013. gadā – Pierīgas mēru solījumi

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Pirms gada Pierīgas pašvaldības bija apņēmības pilnas un atrotīja piedurknes, lai dzīve novadā kļūtu labāka. Šis tas no solītā aizmirsts, kaut kas izdevies necerēti labi, bet citi iesāktie darbi ievilkušies arī šajā gadā.

Ko pagaidām vēl ārpus pirmsvēlēšanu bukletiem pašvaldību vēlēšanu priekšvakarā saviem iedzīvotājiem sola paveikt novadu vadītāji? Publicējam apkopojuma otro daļu.

Kur likt 400 mazos mārupiešus?

Mārupes novads pērn izstrādājis un apstiprinājis novada attīstības stratēģiju. Šobrīd turpinās teritorijas plānojuma izstrāde nākamajiem 12 gadiem. Pērn iesākta ūdensvadu un kanalizācijas sistēmas sakārtošana. Problēmas sagādā augstie gruntsūdeņi, kas raksturīgi novadam, "bet pamazām darbi virzās uz priekšu. Ar izvirzītajiem uzdevumiem esam tikuši galā," vērtē mērs Mārtiņš Bojārs ("Vienotība").

Kanalizācijas tīklu veidošanas rezultātā ceļi ir izrakņāti, nepieciešams tos sakārtot. Perspektīvā Mārupei ir mērķis noasfaltēt lielos, svarīgākos zemes ceļus ar intensīvāku satiksmi, kuri ir pašvaldības īpašumā. Tāpat novads šogad centīsies rast risinājumu bērnudārzu rindām. "Jau šajā gadā domājam risināt jautājumu par to, kā bērnu no pusotra gada vecuma nodrošināt ar apmācību, jo mums ir vairāk nekā 400 bērnu, kuriem nav vietas dārziņā. Domājam alternatīvas – piešķirt līdzmaksājumu ģimenēm vai privātiem bērnudārziem vai rast kādu citu risinājumu."

Darba kārtībā Salaspilī – skola, baseins, sporta halle

Salaspils novadam ar iecerēto plānu īstenošanu pērn veicies labi. Siltināšanas būvdarbi četrās Salaspils izglītības iestādēs – bērnudārzos "Ritenītis", "Atvasīte", "Saulīte" un Salaspils 2. vidusskolā – pabeigti. Budeskalnu iela izbūvēta, un Salaspils sporta halles pamati ielieti. Pašvaldības vadītājs Raimonds Čudars ("Vienotība") atklāj, ka šogad rudenī plānots pabeigt sporta halles būvniecību, pašreiz tai jau iezīmējas aprises. Gada otrajā pusē paredzēta rekonstrukcijas sākšana ēkai ar baseinu, kas iegādāta pērn maijā. Pašvaldība ieguvusi finansējumu, lai veiktu siltināšanu Salaspils 1. vidusskolā, kas sāksies aprīlī un noslēgsies oktobrī.

Saulkrasti dižosies Baltijas mērogā

Viens no lielākajiem Saulkrastu pašvaldības 2012. gada lolojumiem – Saules laukums – ir tapis. Kopš maija laukumā notiek dažādi pasākumi, pavisam nesen arī Jaunā gada sagaidīšana. Domes priekšsēdētāja vietnieks Normunds Līcis ("Vienotība") neslēpj, ka ir sajūta – laukums Saulkrastos ir bijis vienmēr. Virkne labiekārtošanas darbu veikti arī pludmalē. Prāvi līdzekļi ieguldīti Baltajā kāpā – pilnībā rekonstruētas visas laipas un takas, izbūvētas jaunas kāpnes, atpūtas un skatu laukumi, vieta laulībām, galdiņi. Visā piekrastes garumā izveidotas jaunas pārģērbšanās kabīnes, atkritumu urnas, soli, mainītas laipas, kas gadu gaitā jau bija nopuvušas. Pludmali tuvākajā nākotnē iecerēts papildināt ar dažādiem interesantiem vides objektiem.

N. Līcis atzīst, ka ar citu pagājušā gada mērķi – ūdenssaimniecības uzlabošanu – nav veicies tik labi. "Ar ūdenssaimniecību pēdējos gados ir bijušas vienas vienīgas problēmas. Ar katru gadu parādās arvien jaunas. Pērn pat nespēju paveikt darbus noteiktajos termiņos, ar firmām tika pārtraukti līgumi. Taču ar jaunajām atkal ir problēmas!" situāciju skaidro mēra vietnieks.

Saulkrastos lielas problēmas ir arī ar meliorāciju, tāpēc šogad situācijas uzlabošanā plānots ieguldīt lielus līdzekļus. Pilsētas centrā pavasarī iecerēta ietvju rekonstrukcija, kā arī centra pludmalē plānots ierīkot volejbola, bērnu rotaļu, āra trenažieru laukumus, āra dušas. "Mēs vēlamies redzēt Saulkrastus kā atpazīstamu kūrortu ne tikai Vidzemes piekrastē, bet arī Baltijas mērogā. Domājam arī par lielāku festivālu organizēšanu, lai varētu piedāvāt interesantu kultūras dzīvi cauru gadu." Paralēli tiks koncentrēta uzmanību uz to, lai turpat Saulkrastos jaunatne varētu iegūt kvalitatīvu un konkurētspējīgu izglītību, lai nebūtu jādodas mācīties uz Rīgu.

Sējas novadā vēršas plašumā bērnu bezmaksas ēdināšana

Sējas novadā prioritāte ir un paliek izglītība, uzsver domes priekšsēdētājs Guntis Liepiņš ("Reģionu alianse"). Pērn Pabažu pamatskolā izveidota dabai draudzīgāka apkure un uzstādītas saules baterijas. "Bērni redz, ka var kurināt ne tikai ar dīzeļdegvielu, bet arī ar zemes siltumu un saules baterijām," uzsver G. Liepiņš.

Sējas skolai pērn nosvinēti 90 gadi un veikts remonts iekštelpās, turklāt no 1. septembra skolā ir vairāk bērnu nekā iepriekšējā gadā – 120. Pašvaldība par saviem līdzekļiem veikusi siltināšanu pirmsskolas izglītības iestādē. Sējas novads ir viens no retajiem Pierīgā, kur bērniem nav jāgaida rindā uz bērnudārzu – visi gribētāji tiek pie kārotajām vietām. Novads turpina nodrošināt bezmaksas ēdināšanu pamatskolēniem neatkarīgi no viņu deklarētās dzīvesvietas. "Ņemot vērā, ka šogad valsts ir apņēmusies par budžeta līdzekļiem barot arī otrklasniekus, mēs ar februāri sāksim bez maksas ēdināt arī piecus un sešus gadus vecos bērnus pirmsskolas izglītības iestādē."

Pavasarī gaida daudz darbu, kas saistīti ar ūdenssaimniecības projekta Lojas ciemā pabeigšanu. Pagaidu sabiedrisko darbu projektam strādāt gribētāju skaits sarūk. Pateicoties vietējo iedzīvotāju iniciatīvai, iesākta mūžizglītības centra veidošana. 2013. gadā nepieciešama Lojas kultūras nama siltināšana un nopietnāks remonts par kosmētisko, norāda priekšsēdētājs.

Ropažu novadā būs siltākas skolas

2012. gadā izvirzītos mērķus Ropažu pašvaldība īstenojusi veiksmīgi. Domes priekšsēdētāja maiņa nav negatīvi ietekmējusi novada attīstību, paskaidro mērs Antons Cibuļskis ("Reģionu alianse"). Atjaunota gājēju laipa pāri Lielajai Juglai, pilnībā atjaunots ielu apgaismojums Mucenieku ciematā un, tāpat kā Silakrogā, paplašināta apgaismotā teritorija.

Lai gan budžets vēl nav apstiprināts, jau tagad skaidrs, kas nākamajā gadā veicams Ropažos. Pašvaldība ir apņēmusies meklēt Eiropas Savienības fondus, kuru ietvaros varētu veikt Ropažu vidusskolas un Zaķumuižas pamatskolas rekonstrukciju un siltināšanu. Aktuāli ir arī ūdenssaimniecības projekti, kā arī dienas centru izveide Tumšupē un Silakrogā. Tie ir jau izremontēti, un ar šī gada budžetu plānota iekārtošana un darbības nodrošināšana. Centros iedzīvotājiem tiks nodrošināta piekļuve internetam, lai varētu nomaksāt rēķinus, pasūtīt grāmatas un avīzes no bibliotēkas. Pērn dienas centru nolemts izveidot arī Muceniekos.

Sigulda uzplaukusi ar vērienu

Viens no Siguldas novada ievērojamākajiem notikumiem pērn bija rekonstruētā dzelzceļa stacijas, stacijas laukuma un "Laimas" pulksteņa atklāšana. 2012. gadā Siguldas pašvaldība ir paplašinājusi novadā deklarēto iedzīvotāju identifikācijas karšu programmu un kopš 1. septembra novada iedzīvotājiem pieejami 10 bezmaksas autobusu maršruti.

2013. gada 1. septembrī Laurenčos plānots atklāt jaunu sākumskolu, Jaunrades centrā jau izveidots Tehnoloģiju tornis. Reorganizēts kultūras namu modelis, izveidojot Kultūras centru ar struktūrvienībām pagastos. Uzlabojot drošību novadā, pašvaldības policija ir iegādājusies vēl operatīvo transportlīdzekli, kas aprīkots ar audio un video novērošanas sistēmām, kā arī ir izveidota pašvaldības policijas velopatruļa.

Lai rosinātu iedzīvotājus pievērsties aktīvam dzīvesveidam, izveidots āra trenažieru laukums Raiņa parkā. Pašvaldība ir veikusi Siguldas Sporta skolas fasādes remontu un siltināšanu. Notiek aktīvs darbs pie Laurenču sporta un aktīvās atpūtas kompleksa izveides.

Pērn novads ir pilnveidojis gājēju un velosipēdistu celiņu tīklu, kā arī vairākās ielās izbūvēts apgaismojums. Tapuši jauni bērnu rotaļu laukumi, uzstādītas jaunas skeitrampas un āra trenažieri. Pērn sākta stadiona būvniecība pie Siguldas 1. pamatskolas, ko pabeigs šovasar. Nozīmīgākais tūrisma sezonas jaunums bija Livonijas ordeņa Siguldas pils atklāšana pēc rekonstrukcijas.

Par prioritātēm 2013. gadā Sigulda izvirzījusi Laurenču skolas rekonstrukciju, jaunas sākumskolas izveidi, kas piedāvās inovatīvu apmācību modeli. Skolas koncepcijas galvenās vadlīnijas norāda, ka izglītības iestāde solās būt atšķirīga. Tā būs pilnas dienas skola, kurā bērns varēs uzturēties līdz pat plkst. 19. Skola nodrošinās ne tikai pamatizglītības vajadzības, bet arī papildu izglītošanos un mājas darbu izpildi turpat skolā, kā arī piedāvās atpūtas iespējas.

Šogad ieplānota arī jauna bērnudārza būvniecība, lai ar vietām pirmsskolas izglītības iestādēs nodrošinātu visus bērnus no pusotra gada vecuma, Laurenču sporta un aktīvās atpūtas kompleksa izveide, radot iespēju aktīvai atpūtai vasarā un ziemā.

Olaines mērs neraud, ka naudas nav

Pērnās ieceres – realizēt Olaines Mežaparka labiekārtošanas projektu, izbūvēt veloceliņu Jaunolaine–Olaine, kā arī sākt izmaksāt pašvaldības stipendiju vidusskolēniem – izpildītas pat ar uzviju, stāsta priekšsēdētājs Jānis Pavlovičs (LSDSP). Viņš atklāj, ka nākamajā gadā pastiprināta uzmanība tiks veltīta gan vispārējās, gan interešu izglītības jautājumiem, darbs ar jauniešiem un sociālā palīdzība.

"Jau 12 gadus, kopš es strādāju pašvaldībā, izglītība vienmēr ir bijusi prioritāte," uzsver mērs. Katru gadu tiek palielināti arī atvēlētie līdzekļi lauku ceļu uzturēšanai. "Mēs neraudam tā kā citi, ka naudas nav, valsts nedod un neko nevar izdarīt. Paši tērējam aptuveni miljonu latu gadā ceļu uzturēšanai un izbūvei," norāda J. Pavlovičs.

Stopiņos sakustas multifunkcionālā centra projekts

Stopiņos, kā iecerēts, ir realizēta pirmsskolas izglītības iestādes "Pienenīte" piebūve, sakārtoti māju iekšpagalmi, Sauriešos noasfaltēts centrālais laukums, daudzviet novadā izveidoti gājēju celiņi un pārejas, Stopiņu pamatskolā sākta katlumājas būvniecība, ievilkti radiatori, bet siltummezgla pieslēgšanas darbiem pagarināts termiņš.

Stopiņu novada domes priekšsēdētāja vietniece Vita Paulāne ("Reģionu alianse") informē, ka 2013. gada plānos ir tehniskā projekta izstrāde Ulbrokas multifunkcionālajam kultūras centram, kurā ietilpst kultūras nams, dzimtsarakstu nodaļa, muzejs, bibliotēka. Paredzēta vairāku ielu, iekšpagalmu un infrastrutūras sakārtošana un rekonstrukcija visā novadā. Līčos tiks izveidots dienas centrs, kurš durvis varētu vērt jau maijā, jūnijā.

"Pienenītes" vecajam korpusam plānots uzlikt jaunu jumtu, Ulbrokas vidusskolā daļēji izbūvēt 4. stāvu. Stopiņu pamatskolā jāpabeidz otrais posms piebūvei. Tiks izstrādāts tehniskais projekts ēkai Dzeņu ielā 10 – kādreiz telpas tika iznomātas veikalam, taču tagad nolemts to izveidot par sociālo dzīvokļu māju. "Galvenais, lai mūsu iedzīvotājiem ir darbs. Tad būs nodokļu ieņēmumi, un iecerēto varēsim realizēt," saka V. Paulāne.