28.12.2012 11:27

Viedoklis: Vai Mārupes dome rāmi soļo vienas firmas pavadā?

Autors  Edgars Jansons, Mārupes novada domes deputāts un uzņēmējs
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Viedoklis: Vai Mārupes dome rāmi soļo vienas firmas pavadā? www.diena.lv

Ņemot vērā to, ka Mārupes domes deputāti joprojām nav atkāpušies no saviem amatiem un daļa no tiem (tostarp pie varas esošās "Vienotības" pārstāvji) turpina jau gadiem iesākto pašvaldības resursu neracionālu izsaimniekošanu, uzskatu par savu pienākumu informēt sabiedrību un jo īpaši godājamos plašsaziņas līdzekļu pārstāvjus par deputātu nekaunīgo rīcību.

Mārupes domes sēdes atmiņā atsauc PSRS laikā pastāvošo kārtību, kad visi klanījās kolhoza priekšsēdētājam. Diemžēl Mārupē šīs tradīcijas nav palikušas pagātnē un joprojām jaušamas domes darba stilā. Taču, iespējams, iedzīvotājiem un Mārupes domes deputātiem ir palicis nepamanīts fakts, ka viens no Mārupes domes deputātiem atrodas ilglaicīgā likuma pārkāpumu teritorijā (likums "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā") un nejūtas par to pat satraukts. Tāpēc vēlos atklāt dažus kliedzošus piemērus.


1) Katru gadu deputāti (ieinteresētie) balso par Mārupes novada budžeta apstiprināšanu, tostarp par Mārupes novada pakļautībā esošo iestāžu budžetiem, kur viena no lielākajām sadaļām ir maksājumi par siltumu, kanalizāciju un ūdeni. Vēlos uzsvērt, ka šo izdevumu saņēmējs jau vairāku gadu garumā ir SIA "Sabiedrība Mārupe", kuras vadītājs un īpašnieks (vienlaikus arī Mārupes novada domes deputāts) attiecīgi paraksta komunālo pakalpojumu piegādes līgumus ar Mārupes novada domes priekšsēdētāju un balso par šiem lēmumiem bez aiztures (likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" pārkāpums).

2) Absurds ir arī fakts, ka jaunuzceltā Jaunmārupes sākumskola ik gadus par siltumu maksā 45 tūkstošus latu SIA "Sabiedrība Mārupe". Šāda situāciju izveidojusies, jo sabiedrības vadītājs skolas projekta apstiprināšanas lēmumā "aizmirsis" iekļaut autonomas katlumājas būvniecību, tā panākot, ka maksājumi par siltumu tiek novirzīti uz firmu, kas ir viņa pārvaldībā (SIA "Sabiedrība Mārupe"). Ir jāpiemin arī fakts, ka šī skola ir pieslēgta pie kilometru garā nesiltinātā siltumtrases vada, kam "Sabiedrība Mārupe" jau gadiem nav nodrošinājusi nepieciešamo siltumizolāciju.

3) Neracionāls un nesaimniecisks lēmums bija arī balsojums par "miruša" bankas kredīta iegādi Jaunmārupē, Mazcenu alejā 3, par aptuveni 700 tūkstošiem latu. Izskaidrojums šādai rīcībai varētu būt SIA "Sabiedrība Mārupe" vadītāja personiska ieinteresētība turpināt cītīgu siltuma piegādi ēkai, kura ir neapdzīvota un uz doto brīdi neizmantota. Pie tam šī darījuma rezultātā SIA "Sabiedrība Mārupe" siltuma rēķinu apmaksu veic Mārupes novada dome, kura vēl nezina šīs ēkas funkcionālo pielietojumu. Apliecinājums tam, ka novada dome ir kļuvusi par tukšas ēkas siltuma enerģijas patēriņa maksātāju, ir SIA "Sabiedrība Mārupe" jaunā tarifa aprēķina iesniegums Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai, kurā ir redzams, ka kopējā siltuma piegāde Jaunmārupes ciemā ir izaugusi par 1008 megavata stundām gadā tieši uz Mazcenu Alejas 3 rēķina (dokumentu skatīt pielikumā). Nav grūti aprēķināt, ka tuvāko gadu laikā arī Mārupes dome maksās 42 tūkstošus latu gadā par siltumu SIA "Sabiedrība Mārupe".

4) Gluži kā angļu komēdijseriālā "Jā, ministr" ("Yes, Minister"), kur ierēdņi gadiem ļāva funkcionēt slimnīcai bez pacientiem un medicīnas personāla, maksājot 500 administratīvajiem darbiniekiem algu, arī Mārupes novada domes deputāti, šķiet, nolēmuši rīkoties līdzīgi. Jaunmārupē tiek celta sabiedriskas nozīmes ēka, kuras izmaksas ir aptuveni 1 miljons latu. Kāda jēga ir šīs ēkas būvniecībai un kāpēc tajā paredzētās funkcijas nevarētu novirzīt uz domes pārvaldībā jau esošo nekustamo īpašumu? Iespējams, iemesls ir siltuma piegāde ēkai, ko arī šajā gadījumā nodrošinās SIA "Sabiedrība Mārupe".


Ceru, ka šo nedaudzo faktu publiskošana beidzot liks ierunāties deputātu sirdsapziņai un vismaz apdomāties par šādas rīcības tālejošajām sekām.

Diemžēl Mārupes domes "pūra lādē" ir vēl virkne likumu pārkāpumu, kuri īstenoti ar konkrētu ieinteresēto deputātu balsojumiem, rīkojoties nevis pašvaldības un iedzīvotāju labā, bet gan SIA "Sabiedrība Mārupe" interesēs.

Atsaucoties uz jau iepriekš publiski pausto aicinājumu Mārupes domes deputātiem atstāt savus amatus, vēlos vēlreiz atgādināt par deputātu pienākumiem un sirdsapziņu savu vēlētāju priekšā. Uzskatu, ka mans pienākums ir palikt amatā līdz brīdim, kad deputāti savu rīcību vismaz pamatos vēlētāju priekšā vai arī beidzot atstās savus amatus.

SIA "Sabiedrība Mārupe" tarifus skatīt šeit. 

Iepriekš:
Mārupes mērs deputāta Jansona prasību domei atkāpties saista ar pašvaldību vēlēšanu tuvumu