30.11.2012 14:40

Ropažu mērs: izdzīvošanas jautājumi attiecas arī uz bagāto Pierīgu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ropažu novada domes priekšsēdētājs Antons Cibuļskis ("Reģionu alianse"). Ropažu novada domes priekšsēdētājs Antons Cibuļskis ("Reģionu alianse"). ekrānuzņēmums

Pirmajā Reģionu forumā debates raisīja tiesībsarga Jura Jansona jautājumi vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Edmundam Sprūdžam, kurš aicināja atbildēt uz jautājumu, kā Latvijas reģionos mazināt nabadzību un nevienlīdzību starp iedzīvotāju ekonomisko stāvokli.

J. Jansons uzsvēra, ka Latvijas reģionos apmēram 40 % iedzīvotāju dzīvo zem nabadzības sliekšņa. "Kādu jūs mesidžu varētu dot pašvaldību pārstāvjiem, kā izdzīvot Latvijas reģionos?" vaicāja tiesībsargs.


Viņš arī vēlējās dzirdēt atbildi no ministra, kā tuvākajā laikā var novērst sociālo noslāņošanos un atstumtību. Tiesībsargs piebilda, ka nav atradis nevienu politikas plānošanas dokumentu, kurā būtu skaidra rīcība, kā izlīdzināt šo situāciju.

"Manā rīcībā nav nekādas burvju nūjiņas, kā rīt vai parīt kaut ko atrisināt," atbildēja E. Sprūdžs. Viņš uzsvēra, ka galvenokārt to var atrisināt ar valsts ekonomisko izaugsmi, darbavietu radīšanu un ar augstākas pievienotās vērtības produkcijas ražošanu.

Ministrs aicināja saprast, ka vienas ministrijas rīcībā nav kāda instrumenta, kā šo situāciju var atrisināt, taču risinājumi ir paredzēti Nacionālajā attīstības plānā. Tas, viņaprāt, ir pietiekami fokusēts uz sociālās nevienlīdzības mazināšanu, un, īstenojot plānā paredzētos uzdevumus, ir pamats sagaidīt vērā ņemamu ekonomikas izaugsmi un nabadzības samazināšanos.

Savukārt Ropažu mērs Antons Cibuļskis ("Reģionu alianse") spriežot, vai jautājums, kā izdzīvot Latvijas reģionos, attiecas arī uz bagātajām Pierīgas pašvaldībām, video intervijā uzsvēra, ka lieli nodokļu maksātāji grib arī lielu un bagātīgu pakalpojumu klāstu no pašvaldībām, kuras izvēlējušies par savu dzīvesvietu:



Savukārt situāciju, ka valstī ir noticis kas nebijis – pašvaldības krasi nostājušās pret valdības pozīciju un to, kas ir galvenais, kas patlaban pietrūkst no centrālās politikas puses, A. Cibuļskis komentē šādi:


Babītes mērs Reģionu forumā kritizē valsts varas neuzticēšanos pašvaldībām