30.11.2012 12:10

Babītes mērs Reģionu forumā kritizē valsts varas neuzticēšanos pašvaldībām

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)

Pirmajā reģionu forumā 30. novembrī plaša kritika tika veltīta lielajam normatīvo aktu skaitam – par birokrātijas palielināšanos pašvaldību darbībā.

Uzrunā foruma dalībniekiem Babītes novada domes priekšsēdētājs un foruma organizators Andrejs Ence ("Reģionu alianse") kritizēja valsts centrālās varas neuzticēšanos pašvaldību spējām un godaprātam, kas radījis pārmērīgu kontroli un normatīvo aktu daudzumu. Kā spilgtu piemēru Babītes mērs minēja dokumentu daudzumu, kas bijis nepieciešams, lai īstenotu ūdenssaimniecības projektu Babītes novadā.


"Es nosvēru, cik kilogramu papīru esam uzrakstījuši, lai saņemtu 3,5 miljonus latu ūdenssaimniecības attīstībai. Neskaitot tehnisko projektu, esam radījuši 20 kilogramus makulatūras. Tas ir dokumentu svars, kas glabājas manā kabinetā, bet vēl tikpat daudz ir pie izstrādātājiem un ministrijā. Kopā tas ir apmēram 100 kg papīra," klātesošajiem stāstīja A. Ence.

Lielo normatīvo aktu skaits, kas paredzēts pašvaldību darbībām, kā arī nepārtraukti veiktie grozījumi vairo birokrātiju, pašvaldību darbinieki ir spiesti vairāk laika veltīt dažādu dokumentu aizpildīšanai un cīņai ar birokrātiju tā vietā, lai darītu reālus darbus.

A. Ence to skaidroja ar centrālās varas neuzticēšanos pašvaldībām, kas izpaužas pastiprinātā pašvaldību kontrolēšanā un uzraudzībā, taču, ja mērķis esot mazināt korupciju, tad ne jau pārmērīgā kontrole vai normatīvo aktu daudzums to spējot novērst, bet gan atklātības veicināšana.

Viņš valsts pārvaldes iniciētos likumprojektus dēvēja par vājiem, jo par katru neskaidro likuma pantu tiek sagatavoti arī Ministru kabineta noteikumi. A. Ence uzsvēra, ka pašreizējais likums "Par pašvaldībām" un citi normatīvie akti ir vērsti uz zināmu centralizāciju, kas izpaužas pastiprinātā pašvaldību kontrolēšanā.

Īpašu kritiku viņš veltīja topošajiem grozījumiem Publiskā iepirkuma likumā, kas paredz, ka pašvaldībām būs jāizmanto tikai elektronisko iepirkumu sistēma, taču, kā rāda pieredze, ne visas pašvaldības ar šādu regulējumu ir apmierinātas. Tāpat Babītes mērs kritizēja Valsts kancelejas izstrādāto cilvēkresursu koncepciju. "Droši vien pašvaldībām ir jābūt savām autonomām tiesībām atrast darbiniekus un veikt iepirkumus," noteica Babītes novada pašvaldības vadītājs.

Viņš norādīja, ka augošais normatīvo dokumentu skaits mazina iniciatīvu un palielina birokrātiju, kas traucē efektīvas pārvaldes ieviešanu. Turklāt šos visus normatīvos dokumentus neesot ne reāli izpildīt, ne arī kontrolēt. "Birokratizācija atņem laiku lietderīgam darbam. Aizvien vairāk laika aizņem dažādu atskaišu rakstīšana," pauda A. Ence.

Jau ziņots, ka šodien Rīgā notiek pirmais Reģionu forums, kurā spriež par reģionu nozīmi valsts attīstībā un par pašvaldību un valsts attiecībām, kā arī izdzīvošanu Latvijas reģionos.