21.11.2012 17:53

LPS plāno rīkot visu pašvaldību deputātu sapulci

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
LPS plāno rīkot visu pašvaldību deputātu sapulci Krišjānis Grantiņš

Ja valdība turpinās nerēķināties ar pašvaldību vajadzībām, janvārī Rīgā varētu notikt visu pašvaldību deputātu sanāksme.

Šāds lēmums šodien pieņemts Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) valdes ārkārtas sēdē. Par šādu soli plānots arī lemt savienības domes sēdē, vēsta aģentūra LETA, atsaucoties uz LPS pārstāvi Ilzi Mutjanko.

Tāpat LPS vēlas tikties ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu, lai viņam paustu savu nostāju saistībā ar valdības attieksmi pret pašvaldību vajadzībām, kā arī organizēs tikšanos ar sociālajiem partneriem. Savukārt saistībā ar aktuālajiem jautājumiem izglītības nozarē LPS uz tikšanos aicinās Latvijas Rektoru padomes pārstāvi, jo pašreizējā situācija augstākajā izglītībā skar arī reģionālās augstskolas.

Vēl LPS rosinās ieviest izmaiņas Saeimas kārtības ruļļa 78. pantā, paredzot, ka publika var paust attieksmi par apspriežamajiem jautājumiem, netraucējot Saeimas darbu. "Uzskatu, ka pašvaldību vadītāju rīcība 15. novembra Saeimas sēdē, paceļot zaļās kartītes, kas simboliski pauda atbalstu pašvaldību iesniegtajiem priekšlikumiem, netraucēja Saeimas darbu un Saeimas sēdi nebija nepieciešams pārtraukt," pārliecināts ir LPS priekšsēdis Andris Jaunsleinis.

LPS uzskata, ka Saeimā pieņemtajā nākamā gada valsts budžetā netika ņemts vērā pašvaldību priekšlikums par iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) pārdali 85 % pret 15 %, lai pašvaldības varētu kompensēt zaudējumus. Nākamos trīs gadus plānotie ieņēmumi no IIN pašvaldībām paredzēti 80 % apmērā, turklāt ar IIN likmes samazinājumu līdz 20 %, tā liedzot pašvaldībām pildīt vairākas funkcijas.

Pagājušajā ceturtdienā pirms Saeimas sēdes pašvaldību vadītāji deputātiem izdalīja sarakstu ar priekšlikumiem budžeta likumprojektā saistībā ar pašvaldību finansēm. Sēdes laikā, kad noritēja balsojums par budžetu, pie pašvaldību iesniegtajiem priekšlikumiem pašvaldību priekšsēdētāji cēla zaļās lapas, tā simboliski Saeimas deputātiem norādot, ka attiecīgais priekšlikums būtu jāatbalsta. Reaģējot uz šādu rīcību, Saeimas sēde tika apturēta. Pēc pārtraukuma pašvaldību vadītāji sēdē vairs neatgriezās.

Savukārt Ministru prezidents Valdis Dombrovskis ("Vienotība") šodien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu, taujāts, vai pašvaldībām ir pamats būt neapmierinātām ar nākamā gada budžetu, žurnālistiem uzsvēra, ka pilnīgi visas pašvaldības nākamā gada budžetā saņem lielāku finansējumu, tostarp arī Rīga un Ventspils saņem ievērojami lielāku finansējumu nekā šogad.

Nākamā LPS valdes sēde notiks 4. decembrī.

Iepriekš:
Pierīgas mēri: valstij pašvaldību problēmas nerūp