15.11.2012 17:32

Pierīgas mēri: valstij pašvaldību problēmas nerūp

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pašvaldību vadītāji uzskata, ka nedz Saeimā, nedz Ministru kabinetā sēdošajiem viņu problēmas nerūp. Pašvaldību vadītāji uzskata, ka nedz Saeimā, nedz Ministru kabinetā sēdošajiem viņu problēmas nerūp. www.saeima.lv

Pierīgas novadu mēri neslēpj sašutumu par to, ka, balsojot par nākamā gada budžetu, tika noraidīts Latvijas Pašvaldību savienības priekšlikums palielināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) pārdali par labu vietvarām.

Šis priekšlikums paredzēja, ka pašvaldības nākamgad saņemtu 85 %, bet valsts budžetā nonāktu 15 % no IIN ieņēmumiem. Tomēr Saeima atbalstīja iepriekš valdības atbalstīto piedāvājumu par sadali 80 % pret 20 %.

Portāla "Apriņķis.lv" Saeimā sastaptie Pierīgas novadu mēri uzskata, ka priekšlikuma noraidīšana nozīmē pašvaldību interešu ignorēšanu, bet Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas ("Vienotība") izvēle pārtraukt sēdi, kad vietvalži piecēlās kājās, lai paustu savu attieksmi pret lēmumu ar zaļu un sarkanu kartīšu pacelšu, tikai palielinās plaisu un saasinās attiecības starp centrālo varu un novadiem.

Carnikavas novada domes priekšsēdētāja Daiga Jurēvica ("Latvijas zemnieku savienība") valdības lēmumu nepalielināt pašvaldībām procentus no iedzīvotāju ienākuma nodokļa sauc par selektīvu pieeju naudas dalīšanai, norādot, ka līdz šim vietvalžiem ar valsts pārstāvjiem nav bijis dialogs, bet gan monologs, jo pēdējie pašvaldību vajadzībās nemaz neieklausoties, un 15. novembra notikumi Saeimā to pierādīja. "Valsts nostāda pašvaldības lūdzēju formā, lai gan tā tam nevajadzētu būt, jo, piemēram, Carnikavas novads ir viens no tiem, kas maksā Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā, kas nozīmē, ka mēs jau tā palīdzam nabadzīgajām pašvaldībām," tā D. Jurēvica.

Neapmierinātību ar Ministru kabineta un Saeimas attieksmi pret pašvaldībām un to vajadzībām neslēpj arī Stopiņu novada domes priekšsēdētājs Jānis Pumpurs ("Reģionu alianse"). "Tas, ka vietvarām prasīto naudu nepiešķīra, pierāda, ka, līdzīgi kā Džordža Orvela "Dzīvnieku fermā", daži ir vienlīdzīgāki par citiem. Visiem ir jāievēro likums, ko pieņēmusi Saeima, taču neviens nav pateicis, kā pašvaldībām to izdarīt, ja tām pašām jādomā, kur ņemt līdzekļus?" tā J. Pumpurs, atgādinot, ka vietvaru izdevumi arvien palielinās, jo cilvēkiem, kuri nonākuši ekonomiski sarežģītā situācijā, palīdzību atteikt pašvaldība nevar.

Līdzīgi kā citu bagātāko pašvaldību mēri, arī J. Pumpurs nav apmierināts ar to, ka procentus no iedzīvotāju ienākuma nodokļa, kas nonāk pašvaldības maciņā, nepalielināja. It īpaši tādēļ, ka teju vai visas Pierīgas pašvaldības regulāri maksā Izlīdzināšanas fondā. "Tas nav godīgi, jo arī mums ir jāsakārto ceļi un jānodrošina iedzīvotājiem atbalsts. Ceru, ka pašvaldību vadītāji būs tikpat vienoti kā līdz šim un mums izdosies kaut ko mainīt," spriež Stopiņu novada domes priekšsēdētājs.

Savukārt Sējas mērs Guntis Liepiņš ("Reģionu alianse") ir pārliecināts, ka mēru sapulcēšanās Saeimā un tik vienota rīcība jau vien ir jāvērtē pozitīvi: "Mēs tikām pamanīti, un tas nozīmē, ka šim jautājumam pievērsta sabiedrības uzmanība." Tajā pašā laikā viņš, līdzīgi kā citi novadu un pilsētu vadītāji, kuri bija klāt Saeimas sēdē, uzskata, ka naudas dalītāji ir apdalījuši pašvaldības. "Tad, kad bija slikti, mēs savilkām jostas ciešāk, lai valsts varētu pārciest krīzi, bet, kad nauda ir un daļu no tās varētu piešķirt mums, izskatās, ka valsts par novadiem ir nedaudz aizmirsusi," spriež Sējas mērs. Viņš ir pārliecināts, ka šodienas Saeimas sēdes pārtraukšana iezīmē jaunu sākumu valsts un pašvaldību attiecībās. Vai kaut kas mainīsies uz labo pusi, G. Liepiņš izvairīgi vien nosaka: "Tad jau redzēs..."

Uz to, ka S. Āboltiņas izvēle pārtraukt sēdi, liecina par plaisas palielināšanos starp politisko eliti un pašvaldībām, norāda arī Baldones novada domes priekšsēdētāja Karina Putniņa ("Reģionu alianse"): "Šī plaisa jau pamazām ir veidojusies, un, cik atceros, tas sākās ar "Jaunā laika" nākšanu pie varas, un tagad tā tikai padziļinās. Principā, valdība nenāk uz nekādām nopietnām sarunām, nepieņem nekādus kompromisus un neizprot, ka valsts bez stiprām pašvaldībām faktiski ir bankrotējusi."

Viņasprāt, pašvaldību vadītāji nodemonstrējuši savu vienotību, paužot attieksmi ar zaļajām un sarkanajām kartiņām. Tā viņi protestējot pret valdības cinisko attieksmi attiecībā uz lielāko daļu tās iedzīvotāju. Viss K. Putniņas komentārs video intervijā: