25.06.2012 07:21

Stopiņu un Rīgas pašvaldības tomēr var nonākt oligarhu firmas atkarībā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. Krišjānis Grantiņš

Kaut gan lietā iesaitīta ministrija un policija, Rīgas un Stopiņu pašvaldībām piederošajam atkritumu poligona apsaimniekotājam "Getliņi Eko" tomēr draud nonākšana SIA "Ekodoktrīna" atkarībā.

Kā vēsta portāls "Pietiek.com", ar "vecajiem" oligarhiem Andri Šķēli un Aināru Šleseru netieši saistītā uzņēmuma pakļautībā "Getliņi Eko" var nonākt, pat neraugoties uz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) rosinājumu SIA "Ekodoktrīna" liegt Eiropas Savienības (ES) fondu līdzfinansējumu jaunas atkritumu šķirošanas rūpnīcas celtniecībai.

Kā liecina portāla pētītais, tā ir, jo, neraugoties uz faktu, ka "Ekodoktrīnai", ļoti iespējams, tiks liegts ES līdzfinansējums jaunās rūpnīcas būvei, atkritumu šķirošanai paredzētā Getliņu izgāztuves zemesgabala nomas līgumu ar "Ekodoktrīnu" neesot paredzēts lauzt. Tas savukārt nozīmē, ka neviens cits, izņemot šo uzņēmumu, nevar iegūt zemi atkritumu šķirošanas rūpnīcas izveidei Getliņos.

Jau rakstīts, ka "Ekodoktrīnai", kuras interešu lobēšana tiek saistīta ar Rīgas vicemēru Andri Ameriku, ļoti iespējams, tiks liegts ES Kohēzijas fonda līdzfinansējums jaunas atkritumu šķirošanas rūpnīcas būvei. Pret to iebildusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), kas ar aicinājumu pārskatīt lēmumu par ES fondu līdzfinansējumu aptuveni 9 miljonus latu vērtajam Ekodoktrīnas projektam vērsusies par ES fondiem atbildīgajā, Finanšu ministrijas pārraudzītajā Centrālo finanšu un līgumu aģentūrā (CFLA). Turklāt arī Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) aizliedzis turpināt atkritumu šķirošanas pakalpojuma iepirkuma konkursu, uzskatot, ka līdz ar zemes nomas līgumu Ekodoktrīnai ir radītas būtiskas priekšrocības.

Lai arī CFLA vēl nav pieņēmusi konkrētu lēmumu, "Pietiek.com" rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka Eiropas naudas dalītājs varētu izšķirties par bargu un kategorisku lēmumu - "Ekodoktrīnai" atteikt finansējumu 100% apmērā.

Tiesa, "Ekodoktrīna" pēdējās dienas gan izmisīgi centusies CFLA lēmēju prātus ievirzīt sev vēlamā virzienā un sākusi pozitīvas publicitātes kampaņu, "rušināšanos" Getliņos nomātajā teritorijā mēģinot pasniegt kā rūpnīcas būvēšanas sākumu.

"Ekodoktrīnai" ir būtiski pārliecināt, ka būvdarbi Getliņu zemesgabalā sākti vēl jūnijā, jo, ja tai 1. jūlijā nebūs būvatļaujas un nebūs sākti reāli būvniecības darbi, zemes nomas līgums kārtējo reizi nebūs izpildīts, diez vai šoreiz izdosies Eiropas naudas piešķīrējus apmānīt, labojot zemes nomas līgumu ar atpakaļejošu datumu.

Jau ziņots, ka rudenī slepenā izsolē par "sviestmaizes cenu" iegūto Getliņu zemes nomas līgumu "Ekodoktrīna" nepildīja, bet, kad uz to norādīja CFLA, ātri parādījās līguma grozījumi, kas pagarināja būvdarbu sākšanas termiņu no februāra vidus līdz 1. jūlijam.

Faktiski uzņēmums "Getliņi eko" ir nonācis "Ekodoktrīnas" atkarībā, jo firma no zemes nomas līguma atteikties nevēlas, bet naudas šķirošanas rūpnīcas būvei nav. Turklāt, ja to nāktos būvēt par saviem līdzekļiem, bez ES fondu līdzfinansējuma, atkritumu šķirošanas pakalpojums būs nekonkurētspējīgs.

Ja "Ekodoktrīna" netiek pie Getliņu atkritumu šķirošanas pakalpojuma, tai nāksies pašai iepirkt atkritumus šķirošanai, bet tādā gadījumā tai būs jākonkurē ar pašiem Getliņiem un no atkritumu savācējiem – "L&T Hoetika", "Veolia Vides serviss" un citiem, kas ved atkritumus uz Getliņiem, tie jāiepērk par zemāku cenu nekā pašiem Getliņiem.

Turklāt, kā norāda nozares lietpratēji, diezgan neapskaužamā situācijā esot nostādīti "Getliņi Eko", kuriem jau tagad trūkstot vietas atkritumu novietošanai, turklāt pēc ES prasībām līdz 2015. gadam jānodrošina atkritumu šķirošana. Pretējā gadījumā Getliņiem varot nākties maksāt soda naudu, kuru ES pieprasīs no Latvijas valsts par vides prasību neizpildīšanu.

"Pietiek.com" jau informēja, ka Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvalde pēc portāla pārstāvja iesnieguma saņemšanas sākusi resorisko pārbaudi, lai izlemtu jautājumu par kriminālprocesa uzsākšanu saistībā ar Getliņu nomas līguma iespējamo mainīšanu ar atpakaļejošu datumu uzņēmuma "Ekodoktrīna" interesēs.

Iesnieguma būtība, ar ko "Pietiek.com" bija vērsies pie ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera un ko viņš pārsūtījis Valsts policijai, ir: uzņēmums "Ekodoktrīna" nebija izpildījusi šaubīgi iegūtā Getliņu izgāztuves zemes nomas līguma nosacījumus, taču noprotams, ka, ņemot vērā uzņēmuma politisko aizmuguri un saistību arī Rīgas vicemēra Amerika lobiju, Rīgas un Stopiņu novada pašvaldību uzņēmums "Getliņi Eko" uz to ne vien pievēris acis, bet iesaistījies aizliegtā darījumā, izdarot līgumā grozījumus ar atpakaļejošu datumu.

Tāpat jau ziņots, ka konkursā par atkritumu šķirošanas rūpnīcas būvi par uzvarētāju tika pasludināta oligarhiem pietuvināta firma, neraugoties uz to, ka tā piedāvāja rūpnīcu celt par trīs miljoniem latu dārgāk nekā otrs piedāvājuma iesniedzējs, tā radot aizdomas par, iespējams, apzināti plānotu shēmu mākslīgai projekta sadārdzināšanai, lai faktiski to varētu uzbūvēt bez pašu līdzfinansējuma un pietiku ar ES fondu piešķirtajiem 50% no projekta vērtības.

Izskanējušas arī bažas, ka, īstenojot "Ekodoktrīnas" iecerēto projektu, ar oligarhu interesēm saistītā firma Rīgas un Stopiņu pašvaldību atkritumu apsaimniekošanā iegūtu monopolu.

Iepriekš:
Getliņos plānotā atkritumu šķirošanas rūpnīca - iespējams, oligarhu "otkats"