24.05.2012 07:28

Getliņos plānotā atkritumu šķirošanas rūpnīca - iespējams, oligarhu "otkats"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums "Ekodoktrīna" Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fonda līdzfinansētā jaunas atkritumu šķirošanas rūpnīcas būvniecībai Stopiņu novadā izraudzījies dārgāko piedāvājumu.

Šādā veidā ar tā sauktajiem "vecajiem" oligarhiem – Andri Šķēli un Aināru Šleseru - netieši saistītais atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums rada aizdomas par vēlmi ar diezgan vienkāršas shēmas palīdzību no ES līdzekļiem saņemt krietni vairāk nekā paredzēto pusi no būvniecībai nepieciešamās naudas, raksta portāls "Pietiek.com".

Kā liecina portāla pētītais, "Ekodoktrīna" konkursā par atkritumu šķirošanas rūpnīcas būvēšanu izraudzījusies piedāvājumu, kas ir par trīs miljoniem latu dārgāks nekā otrs. Turklāt šāda izvēle met ēnu par saistību ar oligarhiem un rada bažas par tā saukto "otkatu". Tā ir, jo par konkursa uzvarētāju atzīta SIA "LNK Industries", kuras līdzīpašnieki bija starp lielākajiem ziedotājiem Šlesera vadītajai partijai LPP/LC un aktīvi darbojās kustībā "Par labu Latviju".

Jau rakstīts, ka ar "Ekodoktrīnas" interešu lobēšanu tiek saistīts Šlesera domubiedrs, Rīgas vicemērs Andris Ameriks. Visticamākais, tieši Amerika labvēlība ir iemesls, kāpēc uzņēmums rēķinās, ka jebkādas "formalitātes" tiks nokārtotas patiecoties politiskajam atbalstam.

"SIA LNK Industries", kas pasludināta par uzvarētāju "Ekodoktrīnas" konkursā par ES līdzfinansētās jaunas atkritumu šķirošanas rūpnīcas būvniecību, nekad nav nodarbojusies ar atkritumu šķirošanu. Kā rāda "Lursoft" datu bāze, "LNK Industries" lielākie līdzīpašnieki ir miljonāru Milovu ģimene – tās pārstāvji atrodami nu jau likvidētās Šlesera partijas LPP/LC lielāko ziedotāju sarakstā (2011. gadā Vadims Milovs ziedoja 10 000 latu) un kustības "Par labu Latviju" vadībā (Aleksandrs Milovs darbojās tās valdē).

Zīmīgi arī, ka abiem bijušo Šlesera organizāciju atbalstītājiem piederošā firma jauno rūpnīcu piedāvājusi būvēt par tieši tādu cenu – 9,5 miljoniem latu, kādu ES līdzfinansējuma saņemšanai bija pieteikusi "Ekodoktrīna".

Tikmēr otrs pretendents "Ekodoktrīnas" izsludinātajā konkursā bija SIA "Eko reverss", kas jaunās rūpnīcas būvei bija iesniegusi par trīs miljoniem latu lētāku piedāvājumu. Uzņēmums pieder SIA "Latvijas Zaļais punkts", kurā kontrolpaketes īpašniece savukārt saskaņā ar "Lursoft" datiem ir SIA "Eko Baltija" (tās īpašnieks caur SIA "Eko SPV" savukārt ir AS "Eco Baltia", kas savu akcionāru sarakstu neatklāj).

Neraugoties uz to, "Ekodoktrīna" izvēlējusies dārgāko piedāvājumu, tādējādi radot aizdomas par, iespējams, negodprātīgu ES fondu naudas izmantošanu.

Kopumā norises ap jaunās atkritumu šķirošanas rūpnīcas būvi apstiprina nozares ekspertu iepriekš izteiktās aizdomas, ka ar oligarhiem saistītā "Ekodoktrīna" varētu plānot jauno rūpnīcu uzcelt tikai par ES fondu naudu. Tas tā ir, jo ar mākslīgi sadārdzinātu tāmi un uzņēmumam pietuvinātu būvniecības firmu, visticamākais, no ES fonda tiks "izmānīts" viss rūpnīcas būvei nepieciešamais finansējums, lai arī projekts paredz tikai 50% ES līdzdalību, bet pārējais būtu jāsedz uzņēmumam no savas kabatas.

Saistībā ar "Ekodoktrīnas" interesēm jaunās atkritumu apsaimniekošanas rūpnīcas projekta īstenošanā medijos izteiktas bažas, ka tas draud ar monopolu atkritumu jomā un paaugstinātu atkritumu tarifu Rīgas pilsētas un Stopiņu novada pašvaldībās.

Iepriekš:
Oligarhu atkritumu firma Getliņos sākusi nelikumīgus būvdarbus