07.12.2015 17:16

Pierīgas mēri no jaunās valdības sagaida pārmaiņas un stabilitāti

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pierīgas mēri no jaunās valdības sagaida pārmaiņas un stabilitāti Valsts kanceleja

Pierīgas mēri teic, ka ziņa par Laimdotas Straujumas atkāpšanos no premjeres amata, līdz ar to arī valdības krišana, neesot bijis nekas negaidīts. Tas jau esot bijis paredzams. Tomēr cita lieta, kas pavisam noteikti nav prognozējama, ir tas, kāda varētu izskatīties nākamā valdība.

Lai vai kā, Pierīgā cer, ka līdz ar jauno valdību sāksies pārmaiņu laiks, kas nesīs stabilitāti.

Kā portālam "Apriņķis.lv" norādīja Babītes novada mērs un vienlaikus arī partijas "Reģionu apvienība" valdes priekšsēdētājs Andrejs Ence, tas jau bijis gaidāms, ka pašreizējā valdība kritīs. "Par Laimdotas Straujumas iespējamo demisiju visi runāja jau veselu mēnesi. Arī pati "Vienotība" pļāpāja riņķī un apkārt, ka valdība varētu krist. Jautājums un lielākā intriga bija tas, kad tieši tas varētu notikt," teica Babītes novada domes priekšsēdētājs.

A. Ence sacīja, ka šobrīd esot grūti pateikt, vai nākamais premjers būs no partijas "Vienotība" rindām, jo ir jāatceras tas, ka tieši Valsts prezidentam Raimondam Vējonim būs jānosauc nākamā Ministru prezidenta vārds.

"Grūti pateikt, vai "Vienotībai" būtu jāuzņemas valdības veidošana. Presē jau izskan, ka arī Zaļo un Zemnieku savienība varētu uzņemties tās veidošanu. Domāju, ka lielāka skaidrība būs tad, kad sākies konsultācijas par valdības izveidi," teica A. Ence. Tāpat viņš norādīja, ka "Reģionu apvienība" situāciju plāno pārrunāt sanāksmē trešdien.

Arī Saulkrastu novada domes priekšsēdētājs Edvīns Grāvītis (Nacionālā apvienība) norādīja, ka tas, ka šī valdība ir tikai uz laiku, esot bijis zināms jau no brīža, kad to izveidoja. "Jau no paša sākuma teica, ka šī valdība ir tikai uz ES prezidentūras laiku, tāpēc nevar teikt, ka ziņa par premjeres atkāpšanos būtu bijis pārsteigums. Negaidīti bija vien tas, ka partijas "Vienotība" kongresā šosestdien visi Straujumas kundzes atkāpšanos noliedza, bet pirmdien klajā nāca šāds paziņojums. Sanāca tāda komiska situācija," teica E. Grāvītis.

Saulkrastu novada mērs arī sacīja, ka jaunajā valdībā jābūt pārstāvētām tām partijām, kas to šobrīd jau veido. Turklāt, viņaprāt, koalīcijas paplašināšana varētu radīt nevis stabilitāti, bet politisko tirgu.

"Domāju, ka visas trīs koalīcijas partijas, apsēžoties pie viena galda, spēs izveidot labu valdību. Resurss tam ir. Manuprāt, koalīcijas paplašināšana nav nepieciešama, jo jaunu partneru piesaiste var radīt politisko tirgu. Jaunajai valdībai ir jābūt konstruktīvai un stabilai. Tai ir jāspēj vienoties un pieņemt ilgtermiņa lēmumus," klāstīja E. Grāvītis.

Inčukalna novada domes priekšsēdētājs Aivars Nalivaiko (Zaļo un Zemnieku savienība) sacīja, ka katra valdība agrāk vai vēlāk sevi izsmeļ. "Katrai valdībai pienāk savs gals. Un personīgi mani kā Inčukalna novada vadītāju pašreizējās valdības darbs neapmierināja. Tā nerisināja jautājumus pēc būtības un nelūkojās pēc stratēģiskās attīstības. Vienīgais, ko valdība spēja, bija pārdalīt esošos nodokļu ieņēmumus no vienas nozares otrai. Netika domāts par to, kā mēs varam nopelnīt," klāstīja A. Nalivaiko.

Inčukalna mērs pieļāva, ka "Vienotībai" būtu jāveido nākamā valdība un jāsaglabā premjera amats.

Savukārt Salaspils novada domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars ("Vienotība") atzina, ka ziņa par Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas demisiju viņam esot bijusi ļoti negaidīta. Esot grūti spriest, kādēļ premjere šādu lēmumu paziņoja šodien, nevis sestdien, kad notika partijas "Vienotība" kongress.

"Domāju, ka Straujumas kundze par savu atkāpšanos domāja ļoti ilgi. Man nešķiet, ka viņa atkāpās tādēļ, ka ir piekususi, drīzāk viņai pārdomas raisīja zemie reitingi un sabiedrības attieksme pret viņu," sacīja R. Čudars, piebilstot, ka jebkurš cilvēks viņas vietā, situācijā, kad no sabiedrības puses tiek izjusta liela kritika, apsvērtu, vai ir šādam amatam piemērots.

Vienlaikus viņš teica, ka šobrīd esot grūti pateikt, vai jauno valdību veidos esošās trīs koalīcijas partijas. To vēl nevarot zināt, jo valdības veidošanas process parasti ir gana sarežģīts. Tomēr "Vienotībai", viņaprāt, būtu arī turpmāk jāuzņemas vadības groži, jo partijai esot ko teikt.

Tāpat R. Čudars sacīja, ka viņš noteikti nekļūšot par nākamo premjeru, lai gan Ministru prezidente Laimdota Straujuma viņu ir minējusi kā vienu no saviem pēctečiem.

"Uzskatu, ka valdības vadītājam jābūt pieredzei valdībā vai parlamentā. Man šādas pieredzes nav, tāpēc es šādam amatam nederu. Vienlaikus "Vienotībai" ir ļoti daudz spēcīgu kandidātu, kas varētu uzņemties šādus pienākumus, un par to es pārliecinājos arī nupat notikušajā kongresā. Rezervistu soliņš ir ļoti garš," teica R. Čudars.