24.10.2014 15:31

Pierīgas mēri: Cīņa par VARAM krēslu jāizbeidz, jāķeras klāt darāmajam

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pierīgas mēri: Cīņa par VARAM krēslu jāizbeidz, jāķeras klāt darāmajam foto.delfi.lv

Pierīgas mēri ir neapmierināti ar jaunās valdības veidojošo koalīcijas partiju nespēju vienoties, kurš tad īsti pārraudzīs Vides reģionālās un attīstības ministriju (VARAM). Novada vadītāji uzskata, ka plēšanās ap krēsliem ir jābeidz un jāsāk risināt novadiem aktuālus jautājumus.

Salaspils novada domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars portālam "Apriņķis.lv" sacīja, ka ilgā "muļļāšanās" ar valdības veidošanu nekas labs nav un cīņa par personālijām VARAM ministra krēslā novērš uzmanību no darāmajiem darbiem – par spīti tam, ka šobrīd koalīcijas partneri ķērušies pie deklarācijas izstrādāšanas, kurā tiek definētas nākamās valdības prioritātes.

Tāpat viņš minēja, ka Salaspils novads no jaunā ministra sagaida skaidru reģionālo politiku. "Skaidrai reģionālajai politikai ir jābūt vienalga, kurš vīrs vai sieva VARAM ministra krēslā sēdēs. Jaunā ministra nostājai jābūt stiprai – kā mēs to lietu darīsim un kur investēsim. Lai gan Nacionālajā attīstības plānā ir definēta reģionu attīstība, līdz šim no šī plāna darbos nekas nav sākts darīt," pauda R. Čudars.

Viņaprāt, līdz šim plānotais reģionu attīstības modelis, ka ieguldīts tiek reģionu attīstības centros, ir pareizs. Tomēr būtu jādomā arī par pašvaldības izlīdzināšanas fondu, lai arī mazajos novados būtu darbs, cilvēki un attīstība. "Jaunajam ministram ir jābūt drosmīgam un skaidri jāpasaka, ka to lietu darīsim tā. Ir skaidrs, ka visiem naudas nepietiks, tāpēc jāizšķiras par prioritātēm un jāstiprina reģionu attīstības centri," teica R. Čudars.

Līdzīgu viedokli par valdības veidošanu pauda Baldones novada domes priekšsēdētāja Karina Putniņa: "Ko tur labu var teikt, tagad kā vienmēr sākas tirgošanās par amatiem. Viņiem jau sen bija laiks visu izdomāt un sadalīt atbildību, kurš par ko atbildēs, jo tāpat visiem bija skaidrs, ka jauno valdību veidos esošās partijas."

Tāpat novada domes priekšsēdētāja pauda apmierinātību ar Nacionālās apvienības (NA) pārstāvjiem, kas, viņasprāt, līdz šim veiksmīgi pārvaldījuši nozari. "Esmu bijusi apmierināta gan ar Eināru Cilinski, gan ar Romānu Naudiņu kā ministriem, jo vismaz kāds pēc daudziem gadiem par novadiem arī patiesi interesējās," sacīja K. Putniņa.

Savukārt Inčukalna novada mērs Aivars Nalivaiko portālam "Apriņķis.lv" valdības veidošanu un cīņu par VARAM izvairījās komentēt, sakot, ka "šeit kritikai nav vietas, jo dzīve ir dzīve un politika ir politika". Viņš norādīja, ka nav svarīgi, cik raiti notiek valdības veidošana, galvenais, lai rezultātā tā ir stabila, kārtīga un spēj pildīt svarīgus lēmumus.

Inčukalna novada domes priekšsēdētājs atzīmēja, ka svarīgi būtu, lai jaunā valdība pievērstu lielāku uzmanību pašvaldības budžetiem un pārskatītu esošā iedzīvotāju ienākuma nodokļa proporcijas sadali par labu pašvaldībām. "Lai varētu nodrošināt visas pašvaldības vajadzības ar esošo naudu nepietiek. Valsts regulāri novadam deleģē papildu funkcijas, bet papildu līdzekļus nepiešķir," sacīja A. Nalivaiko.

Jaunās valdības veidošana un koalīcijas sarunas par atbildības jomu sadalījumu ilgst jau trešo nedēļu. Līdz šim vislielākās koalīcijas partneru domstarpības ir bijušas par to, kurš vadīs VARAM, jo to grib pārraudzīt gan "Zaļo un zemnieku savienība" (ZZS), gan Nacionālā apvienība (NA). Saskaņā ar ministru prezidentes Laimdotas Straujumas piedāvājumu jaunajā valdībā VARAM grožus būtu jāuzņemas Nacionālajai apvienībai (NA).

Tāpat arī Valsts prezidents Andris Bērziņš paudis neizpratni par valdības veidošanu un aicinājis topošās koalīcijas partijas līdz nākamajai trešdienai, 28. oktobrim, vienoties par atbildības jomu sadalījumu jaunajā valdībā.

Iepriekš:

Nevienu no trim Pierīgas mēriem Saeimā neievēl; pie deputāta mandāta tiek divu pašvaldību deputāti

Aivars Nalivaiko: Vēlētos, lai Saeimā vairāk ievēl novadu pārstāvjus

Karina Putniņa: Jo vairāk cilvēku no pašvaldībām būs Saeimā, jo labāk