05.08.2013 17:25

Krimuldas mērs: Neesmu nācis sēdēt krēslā

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jaunievēlētais Krimuldas novada domes priekšsēdētājs Guntars Grīnvalds apzinās, ka arī pašvaldību līmenī politiskās intrigas pastāv, tāpēc pieļauj iespēju, ka šo četru gadu laikā spēku sadalījums domē var arī mainīties. Jaunievēlētais Krimuldas novada domes priekšsēdētājs Guntars Grīnvalds apzinās, ka arī pašvaldību līmenī politiskās intrigas pastāv, tāpēc pieļauj iespēju, ka šo četru gadu laikā spēku sadalījums domē var arī mainīties. Krišjānis Grantiņš

Jau pirmajā jaunā deputātu sasaukuma sēdē jūnijā bija skaidrs, ka Krimuldas domē būs spēcīga opozīcija, jo jaunievēlētā mēra Guntara Grīnvalda ("Reģionu alianse") vadītajai koalīcijai ir tikai par vienu balsi vairāk nekā oponentiem.

To, ka vienas balss pārsvars stabilu pamatu zem kājām nedod, apzinās arī jaunais mērs. Intervijā portālam "Apriņķis.lv" viņš neslēpj: "Es neesmu šeit, lai pasēdētu krēslā. Tā ir politika, tāpēc apzinos, ka šo vienu balsi var arī aizrunāt esošā opozīcija, jo tā jau noticis iepriekš. Taču domes priekšsēdētāja amats nav no tiem vienkāršākajiem, to gan jau tagad varu pateikt."

Jāatgādina, ka pēc pirmās domes sēdes opozīcijā palika bijušais Krimuldas novada domes priekšsēdētājs Mārtiņš Ozoliņš ar saviem domubiedriem. Viņiem ir septiņas balsis, bet jaunā mēra blokam – astoņas. Par spīti šai situācijai, G. Grīnvalds uzskata, ka galvenais uzdevums ir risināt saimnieciskos jautājumus, nevis stīvēties par amatiem, tādēļ viņš cer, ka lēmumos, kas veicinās novada attīstību un iedzīvotāju labklājību, pozīcijai pievienosies arī opozīcija.

"Diemžēl tā nu ir sanācis, ka mums laikam neizdosies sastrādāties vienā komandā, lai gan es šādu variantu piedāvāju, jo mēs visi šeit esam viena mērķa dēļ – darboties iedzīvotāju labā," tā G. Grīnvalds. Viņš stāsta, ka pašlaik sadarbība starp abiem flangiem gan formāli notiekot, taču tā varētu būt efektīvāka: "Sadarbība ir vairāk tehniskās lietās. Vienojamies par kādu konkrētu iedzīvotājiem aktuālu jautājumu risināšanu vai projektu virzīšanu. Taču bieži vien sastopos ar pārāk gausu opozīcijas deputātu darbu, tādu kā laika vilcināšanu, nevēlēšanos pieņemt lēmumus," tā jaunais Krimuldas mērs.

Kā piemēru viņš min aktivitātes, kas saistītas ar novada pārstāvniecību Latvijas Pašvaldību savienībā. Opozīcijas deputāti sākotnēji esot uzskatījuši, ka šim Pierīgas novadam savienībā nav jābūt, jo tajā pārāk liela uzmanība tiekot veltīta lielajām pilsētām un ietekmīgākajām vietvarām, tādēļ mazās, kāda ir Krimulda, bieži vien tiekot atstātas pabērna lomā.

"Mums (pozīcijai– aut.) gan ir pilnīgi pretējs uzskats par darbošanos Latvijas Pašvaldību savienībā. Uzskatām, ka ir jābūt klāt institūcijā, kur tiek pārstāvētas visas Latvijas pašvaldības. Drīzāk jautājums, cik aktīvi mēs paši tajā esam. Mazajām pašvaldībām, protams, ir grūtāk panākt atbalstu savām idejām, tādēļ jādomā cita stratēģija, piemēram, meklējot sadarbības partnerus. Mēs palīdzam viņiem un viņi mums," savu stratēģiju, kā ietekmēt lietas šajā organizācijā, izklāsta Krimuldas mērs.

Viņš gan neslēpj, ka pašlaik novads neesot izdevīgākajā pozīcijā. Iemels – opozīcijas pasivitāte. "Sākotnēji viņi izrādīja iniciatīvu tajā darboties, tad nespēja deliģēt cilvēku un galu galā nokavēja to mirkli, kad Latvijas Pašvaldību savienībā tika vēlēti komiteju locekļi. Tas noteikti mums nav par labu, jo tieši komitejās notiek ikdienas darbs un tiek risināti jautājumi. Tā nu sanācis, ka Krimuldas pārstāvju tajās nebūs," nosaka G. Grīnvalds.

Vēl viņš norāda, ka opozīcija varētu rīkoties konstruktīvāk arī Krimuldas domē. "Protams, var jau saprast deputātus, jo viņiem ir mazas algas. Taču, ja reiz strādā domē, tad algai nevajadzētu būt galvenajam motivatoram, bet gan vēlmei darboties vietējo iedzīvotāju labā," uzsver G. Grīnvalds.


Lūgts prognozēt, kā un vai pozīcijai ar opozīciju nākamajos četros gados izdosies sastrādāties, Krimuldas mērs vien nosaka: "Esmu optimists." Viņš gan uzreiz piebilst, ka esot par jautājumu izdiskutēšanu, neatkarīgi no tā, kādu lēmumprojektu piedāvā pozīcija vai opozīcija, tādēļ ikviens priekšlikums, kas vien spēj uzlabot vietējo cilvēku dzīvi un attīstīt novadu, esot izskatām un akceptējams. G. Grīnvalds cer, ka pēc četriem gadiem Krimuldā izteiktas opozīcijas nebūs un strādās visi, vai vismaz lielākais vairums. To, ka tas ir iespējams, pierādot Salacgrīvas novads, kurā spēku sadalījums ir 14 pret vienu.

Iepriekš:
Krimuldas mērs: jaunā izpilddirektora iecelšana nav saistīta ar varas maiņu domē