18.06.2013 11:05

Krimuldu turpmāk vadīs bijušais tieslietu ministrs; jaunajai vadībai izveidojusies visai izteikta opozīcija (papildināta plkst. 13:52)

Autors  Līga Greiškane un Rolands Bartaševics
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Pirmajā Krimuldas novada domes sēdē pēc šā gada pašvaldību vēlēšanām par priekšsēdētāju ar vienas balss pārsvaru ievēlēts Guntars Grīnvalds no "Reģionu alianses", bet par viņa vietnieci ar tādu pašu balsu pārsvaru (8:7) izvēlēta uzņēmēja Liene Jaundžeikare.

Pievienota 1. , 2. un 5. rindkopa.

Pēc ievēlēšanas jaunais Krimuldas mērs aicināja visus konstruktīvam darbam iedzīvotāju labā, un viņa mērķis ir veidot ciešu un saliedētu komandu. "Arī sabiedrībai ir jāiesaistās, tādēļ esmu iecerējis, ka mēs varētu veidot konsultatīvās padomes, tā dodot krimuldiešiem iespēju izteikt savu viedokli un iespējamos risinājumus," viņš sacīja. 

Tikpat optimistiska un patosa pilna bija L. Jaundžeikares runa. Viņa pateicās domniekiem par iespēju strādāt šajā amatā un, tāpat kā jaunais Krimuldas mērs, aicināja domāt par sabiedrības interesēm, veidojot saliedētu komandu. Visticamāk, gan tas nebūs iespējams, jo jau domes sēdē līdzšinējais Krimuldas mērs Mārtiņš Ozoliņš norādīja, ka ar šiem cilvēkiem nesadarbosies, jo daļu no vēlēšanu uzvarētājiem viņš nepazīstot, bet tiem, kurus zina, neticot. 


L. Jaundžeikare vēlēšanās, tāpat kā G. Grīnvalds, startēja no "Reģionu alianses" un "Zaļo un zemnieku savienības" apvienotā saraksta, no kura domē iekļuvuši septiņi deputāti. Par vietu mazāk ieguvusi nu jau iepriekšējā domes priekšsēdētāja Mārtiņa Ozoliņa izveidotā Krimuldas novada partija. Taču, pateicoties sadarbībai ar vienīgo domē iekļuvušo partijas "Vienotība" pārstāvi – Krimuldas Mākslas un mūzikas skolas direktoru Aivaru Buņķi –, G. Grīnvalda spēkiem izdevies izveidot vairākumu, kas skaidri iezīmējās jaunā deputātu sasaukuma pirmajā sēdē. M. Ozoliņa partijai vienu balsi klāt dod no apvienības "Iedzīvotāji" domē ievēlētais Māris Eisaks.

Mēra amatam tika izvirzīti divi kandidāti – G. Grīnvalds un M. Ozoliņš. Par pirmo balsoja astoņi, otru septiņi deputāti. Likumsakarīgi, ka tāds pats balsojums saņemts arī par domes priekšsēdētāja vietu izvirzītajām kandidātēm – L. Jaundžeikari un līdzšinējo šī amata īpašnieci Sintiju Kļaviņu no Krimuldas novada partijas.

G. Grīnvalds Krimuldas novada domē darbosies pirmo reizi, iepriekš viņš pārstāvējis tādu politisko spēku kā Latvijas Pirmā partija, bet 2006. gadā uz dažiem mēnešiem politiķis tika iecelts par Latvijas tieslietu ministru. No 2003. līdz 2004. gadam bijis Ministru prezidenta biedra padomnieks, darbojies Rīgas Brīvostas valdē un AS "Latvijas pasta banka" padomē.

Sēdē tika izvirzīts ierosinājums, ka turpmāk domes priekšsēdētāja vietnieks nesaņems algu, esot deputāts. Šāda prakse pašvaldībā nav piekopta, tādēļ pret to iebilda M. Ozoliņš un četri viņa partijas biedri, kamēr abas priekšsēdētāja vietnieka vietai izvirzītās kandidātes atturējās no balsojuma, bet astoņi deputāti balsoja par šādu jauninājumu. Beigās gan panākta vienošanās, ka šo jautājumu izskatīs nākamajā domes sēdē, jo nepieciešams veikt izmaiņas pašvaldības nolikumā.

Neraugoties uz izteikto opozīciju, jaunais Krimuldas mērs sarunā ar portālu "Apriņķis.lv" pauda, ka viņa un sabiedroto mērķis ir veidot spēcīgu komandu visā domē kopumā, darbā aicinot arī opozīciju.

Vēl domes sēdē apstiprināti četru komiteju sastāvi: Finanšu komitejā darbosies astoņi deputāti, bet Kultūras, izglītības un sporta komitejā, Attīstības un Sociālo jautājumu komitejās katrā pa septiņiem deputātiem.

Krimuldas novada domē ievēlēti deputāti no četriem politiskajiem spēkiem: Guntars Grīnvalds, Juris Salmiņš, Jānis Krieviņš, Linards Kumskis, Sandis Jansons, Artūrs Caucis un Liene Jaundžeikare no "Reģionu alianses" un "Zaļo un zemnieku savienības" apvienotā saraksta, Mārtiņš Ozoliņš, Aigars Legzdiņš, Jānis Eisaks, Voldemārs Logins, Sintija Kļaviņa un Sanita Sebre no Krimuldas novada partijas, Aivars Buņķis no "Vienotības", bet Māris Eisaks no apvienības "Iedzīvotāji".

Atgādināms, ka, pēc Centrālās vēlēšanu komisijas datiem, par G. Grīnvalda vadīto sarakstu nobalsojuši 996 jeb 43,49 % Krimuldas novada iedzīvotāju, iepriekšējā novada domes priekšsēdētāja Mārtiņa Ozoliņa pārstāvēto Krimuldas novada partiju nobalsojuši 935 jeb 40,83 % krimuldiešu, apvienība "Iedzīvotāji" saņēmusi 198 jeb 8,65 % vēlētāju atbalstu, bet partiju "Vienotība" atbalstījuši 136 jeb 5,94 % balsotāju. Iepriekšējās vēlēšanās 2009. gadā vairākumu – astoņas no 15 vietām – ieguva "Rīgas apriņķa Novadu apvienība", kuru toreiz pārstāvēja M. Ozoliņš.

Iepriekš:

Esošais Krimuldas mērs gatavojas darbam opozīcijā
Krimuldas novadā gaidāmas krasas pārmaiņas – koalīciju grib veidot bez pašreizējā mēra Ozoliņa