27.06.2013 14:06

Jaunais Ādažu mērs: Vairums balsoja par pārmaiņām

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jaunievēlētais Ādažu novada domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks. Jaunievēlētais Ādažu novada domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks. Krišjānis Grantiņš

Lielākā daļa Ādažu novada iedzīvotāju, kas piedalījās pašvaldību vēlēšanās, balsoja par pārmaiņām, nevis vēlēšanās uzvarējušo partiju "Reģionu aliansi", 27. jūnijā intervijā Latvijas Radio pauda jaunais Ādažu novada priekšsēdētājs Māris Sprindžuks (ZZS).

Jaunievēlētais mērs uzskata, uzvarētāju, proti, "Reģionu alianses" palikšana opozīcijā esot likumsakarīga, ņemot vērā notikumus vēlēšanās un koalīcijas veidošanas procesā. M. Sprindžuks intervijā atgādināja, ka paši "Reģionu alianses" biedri un atbalstītāji ļoti daudz svītroja savu mēra kandidātu un pirmo numuru sarakstā – uzņēmuma "Ādažu namsaimnieks" valdes locekli Juri Krūzi. Tā kā viņš domē netika, domē iekļuvušo biedru starpā bijusi nesaprašana– ir vai nav partijai mēra kandidāts.

"Tajā brīdī, kad bija jāsāk sarunas par koalīcijas izveidi, viņi ("Reģionu alianses deputāti"– aut.) bija pārāk aizņemti ar savu situāciju– vai viņiem ir vai nav mēra," tā M. Sprindžuks.

Jaunievēlētais Ādažu mērs arī izklāstīja savu nostāju par to, vai "Reģionu alianse" tiešām ir šajā novadā uzvarējusi. 40 procenti ādažnieku balsu, kas tika atdotas par šo politisko spēku, vēl nenozīmējot, ka "Reģionu alianse" ir uzvarējusi: "Tas nozīmē, ka 60 procenti ir pret tevi." Lielākais vairums cilvēku tomēr esot balsojuši par pārmaiņām, nevis ierastā saglabāšanu. Arī par to viņam ir savs skaidrojums: "Reģionu aliansē" esošie cilvēki Ādažos esot valdījuši teju vai 20 gadus, tādēļ lēmējvara pārāk cieši saaugusi kopā ar izpildvaru. Tas savukārt nozīmē, ka deputāti līdz šim darbojušies tā, it kā naudu piešķirtu sevi.

"Cilvēkiem, kuri nāk no malas, ir svaigāks skats uz to, kas ir jāsakārto, jo esot pie varas divdesmit gadus, lēmējvara un izpildvara esot saaugusi kopā pārāk cieši," tā M. Sprindžuks. Tas gan nenozīmējot, ka līdz ar varas maiņu notiks arī "tīrīšana" domes struktūrās, taču no viņa teiktā izriet, ka kāds tomēr darbu arī var zaudēt, dodot" iespēju jauniem cilvēkiem uzņemties jaunu atbildību."

Intervijā jaunais Ādažu mērs arī atzīst, ka priekšā esot grūts un nopietns darbs, un dažas lietas mainījušās jau šīs nedēļas laikā. Viena no pirmajām lietām, ko jaunais mērs paveicis, ir informējis domes izpildvaras atbildīgos cilvēkus, ka klientu apkalpošanas centrs ir jāveido pirmajā stāvā, lai cilvēkiem ir skaidrs, kur tad tiem jādodas, nevis jāskraida pa visu lielo ēku. Tā esot elementāras cieņas izrādīšana ādažniekiem. Pie būtiskākajiem darbiem, kas jāveic tuvākajā laikā, jaunais mērs minēja Baltezera kanāla iztīrīšanu un dambja nostiprināšanu, lai pasargātu Ādažus no pavasara plūdiem.

Atgādinām, ka 1. jūnijā notikušajās pašvaldību vēlēšanās "Reģionu alianse" ieguva 40 procentu vēlētāju atbalstu un sešus mandātus, Zaļo un Zemnieku savienība – 23,6 procentus un trīs mandātus, "Vienotība" – 11 procentus un divus mandātus, "Saskaņas centrs" – gandrīz 10 procentus un divus mandātus, Nacionālā apvienība – deviņus procentus un vienu mandātu, savukārt "Sadarbība" – piecus procentus un vienu mandātu.

Interviju ar jaunievēlēto Ādažu novada domes priekšsēdētāju var noklausīties šeit. 

Iepriekš:
Negaidīts pavērsiens Ādažos: par mēru kļūst bijušais Šķēles biroja vadītājs Sprindžuks (pievienota fotogalerija)
Balzāns nealkstot atkārtoti kļūt par Ādažu mēru
Ādažos, Babītē un Stopiņos pārliecinošs vairākums "Reģionu aliansei" ar pašreizējiem mēriem