04.06.2013 15:03

Balzāns nealkstot atkārtoti kļūt par Ādažu mēru

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Līdzšinējais Ādažu novada domes priekšsēdētājs Pēteris Balzāns. Līdzšinējais Ādažu novada domes priekšsēdētājs Pēteris Balzāns. Krišjānis Grantiņš

Līdzšinējais Ādažu novada domes priekšsēdētājs Pēteris Balzāns ("Reģionu alianse") nekāro kļūt par jaunā sasaukuma mēru – viņš jau ir paziņojis, ka no šī goda atsakās, tomēr – ja neviens cits šo amatu neuzņemsies, viņš varētu piekrist vēl kādu laiku palikt amatā.

P. Balzāns oficiāli par Ādažu mēru kļuva šā gada marta nogalē, kaut neoficiāli viņš pildījis domes priekšsēdētāja pienākumus jau divus gadus kopš brīža, kad iepriekšējais mērs Normunds Breidaks tika atstādināts no pienākumu pildīšanas par ilgstošiem pārkāpumiem un nelikumīgu rīcību ar pašvaldības finansēm, vēsta LETA.

P. Balzāns vēlēšanās startēja no "Reģionu alianses" saraksta ar 8. kārtas numuru, bet par saraksta līderi pats sevi bija izvirzījis partijas Ādažu nodaļas vadītājs Juris Krūze. Vēlētāji tomēr lēma citādi – P. Balzāns ar 346 plusiņiem un 171 svītrojumu domē ievēlēts kā pirmais, viņam seko Ādažu slimnīcas vadītājs Pēteris Pultraks, mēra vietniece un Ādažu vidusskolas direktora vietniece Liāna Pumpure, bet J. Krūze palicis aiz strīpas un domē nav ievēlēts.

Lielais atbalsts ievēlētajiem, visticamāk, skaidrojams ar to, ka pirms kļūšanas par deputātiem kandidāti Ādažos ilgus gadus strādājuši ar cilvēkiem un darījuši to godprātīgi. Savukārt citās partijās ir daudz jaunpienācēju, kuriem ādažnieku uzticību vēl nav izdevies iekarot, uzskata pašreizējais mērs. P. Balzāns norādīja, ka viņš kolēģiem jau teicis, ka no mēra amata vēlas atteikties, un patlaban notiekot sarunas ar ievēlētajiem deputātiem par turpmāko iespējamo rīcību. J. Krūze tikmēr sācis sarunas ar pārējo partiju ievēlētajiem deputātiem, lai "Reģionu aliansei" meklētu partnerus pašvaldībā.

Skaidrība par to, kurš jaunajā sasaukumā vadīs Ādažu novada domi, gaidāma 20. jūnijā, kad plkst. 14 uz pirmo sēdi sanāks jaunievēlētie deputāti.

Kā ziņots, Ādažu novadā pašvaldību vēlēšanās uzvarējusi līdzšinējā domes priekšsēdētāja P. Balzāna pārstāvētā partija "Reģionu alianse", kas saņēmusi 40,02 % vēlētāju atbalsta. Partija iegūs sešas deputātu vietas iepretim 11 vietām, ko tolaik vēl "Rīgas apriņķa novadu apvienība" ieguva novada domes vēlēšanās 2009. gadā.

Darbu domē no "Reģionu alianses" rindām turpinās P. Balzāns, Pēteris Pultraks, Liāna Pumpure, Valērijs Bulāns, Jānis Ruks un Kerola Dāvidsone.

Otro vietu izcīnījusi "Zaļo un zemnieku savienība" ar 728 balsīm jeb 23,59 % vēlētāju atbalsta, kas partijai dos trīs deputātu vietas. Ievēlēts bijušais Ministru prezidenta Andra Šķēles (TP) biroja vadītājs Māris Sprindžuks, Uģis Dambis un Ervīns Šēpers.

Trešo vietu ieguvusi "Vienotība", kas saņēmusi 336 balsis jeb 10,89 % vēlētāju atbalsta, divas vietas domē iegūs arī politisko partiju apvienība "Saskaņas centrs", par ko nobalsots 312 reižu, kas veido, 10,11 % vēlētāju atbalsta.

No "Vienotības" ievēlēta Ilze Pētersona un Normunds Zviedris, savukārt no "Saskaņas centra" – Karina Tinamagomedova un Jurijs Antonovs. Vienu deputāta vietu iegūs arī nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK", kas saņēmusi 285 balsis jeb 9,24 % vēlētāju atbalsta.

Pie viena deputāta krēsla, ar grūtībām pārvarot piecu procentu barjeru, tikusi arī partija "Sadarbība", no kuras ievēlētais Artis Brūvers. Partija saņēmusi 161 balsi jeb 5,22 % vēlētāju atbalsta.