10.09.2012 21:50

Salaspiliešus aicinās ziņot par vērtīgiem kokiem

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Nacionālā botāniskā dārza direktors Andrejs Svilāns pie simtgadīgā un varenā ozola Salaspilī, kuru pašvaldība līdz ar satiksmes infrastruktūras izbūvi gatavojas nocirst. Nacionālā botāniskā dārza direktors Andrejs Svilāns pie simtgadīgā un varenā ozola Salaspilī, kuru pašvaldība līdz ar satiksmes infrastruktūras izbūvi gatavojas nocirst. Raivis Bahšteins

Nacionālā Botāniskā dārza (NBD) direktors Andrejs Svilāns tuvākajā laikā aicinās Salaspils novada iedzīvotājus iesūtīt informāciju par apkaimes kokiem, ko būtu jāiekļauj kultūras pieminekļu sarakstā.

Svilāns atklāj, ka tas ir viņa darbs šajā rudens-ziemas sezonā, un kaut kāda informācija jau esot savākta, vēsta aģentūra LETA. Taču, tā kā NBD direktors novadu tik labi nepazīst kā vietējie iedzīvotāji, tad viņš aicinās arī iedzīvotājus līdzdarboties vērtīgo koku uzrādīšanā.

"Gan par piemiņas kokiem, gan par ainaviskiem kokiem, gan arī par pietiekami resniem un smukiem kokiem, lai varētu pateikt, ka šiem nagus klāt nedurt," uzsvēra Svilāns.

Aicinājums iedzīvotājiem iesūtīt informāciju par vērtīgajiem kokiem tiks publicēts vietējā novada laikrakstā.

Jau ziņots, ka pēc Nacionālā botāniskā dārza vadītāja Andreja Svilāna iejaukšanās un publikācijas portālā "Apriņķis.lv" Salaspils dome nolēmusi pārstrādāt ielu krustojuma projektu un sola nākamajā domes sēdē izlemt simt gadus veca ozola likteni, kas aug Lauku, Daugavas un Kļavu ielu krustojumā un kuru paredzēts nocirst. Svilāns uzsver, ka to jāatzīst par ainavisku koku. Ja vietvara to negrasīsies atzīt, viņš ir gatavs pie koka pieķēdēties.

Otrdien Salaspils domē notiks darba sanāksme, kurā tiks uzklausīti ielas projektētāju priekšlikumi par to, kā ozolu būtu iespējams saglabāt.

Koka stumbra apkārtmērs ir 283 centimetri, taču tā kompaktais, noapaļoti cilindriskais un ozoliem neraksturīgais vainags padara to par vietējās ainavas dominanti. Koks ir apbrīnojami veselīgs, un tikai pie stumbra pamatnes tam vērojama neliela, iespējams, iepriekšējos ielu būvniecības darbos radusies stumbra rēta, min Svilāns.