06.09.2012 20:20

Cīņa par ozolu Salaspilī: NBD direktors gatavs pieķēdēties

Autors  Raivis Bahšteins
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
"Ozolu nocirst nedrīkst! Koks ir pietiekami savdabīgs un pietiekami netraucējošs,” noskaities Nacionālā botāniskā dārza direktors un Latvijas dendrologu biedrības prezidents Andrejs Svilāns (ZZS). "Ozolu nocirst nedrīkst! Koks ir pietiekami savdabīgs un pietiekami netraucējošs,” noskaities Nacionālā botāniskā dārza direktors un Latvijas dendrologu biedrības prezidents Andrejs Svilāns (ZZS). Raivis Bahšteins

Lauku ielā aptuveni simt gadus audzis ozols – salaspiliešu acis piesaista tā skaistā forma. Kā saka Andrejs Svilāns, šis ozols "nav vis nekāds zemzarītis".

Neparastais koks labi iekļāvies pilsētvidē un savulaik bijis iemesls, lai Lauku ielu izbūvētu ar ievērojamu līkumu, kas ļautu saglabāt koku. Tagad, veidojot Lauku, Daugavas un Kļavu ielu krustojumu, kā arī līdzās topošā lielveikala "Rimi" iebrauktuvi, ozola likteni dažās minūtēs 6. septembrī izlēma Salaspils novada dome – jānocērt. "Krustojuma rekonstrukcijas projekta autoram jābūt vismaz minimālai sajēgai par dabas vērtībām pilsētvides kontekstā," noskaities Nacionālā botāniskā dārza direktors (NBD) un Latvijas dendrologu biedrības prezidents Andrejs Svilāns (ZZS).


Jaunā lielveikala dēļ satiksmes intensitāte koka apkārtnē palielināsies. "Var viena virziena joslu palaist pa vienu pusi kokam, pretējos braucējus – pa otru," risinājums, kā ceļš piekāptos ozolam, ir A. Svilānam. Krustojuma projektētājs A. Svilānam aizrādījis, ka otrpus ozolam ceļu nav iespējams izbūvēt. "Domāju, vajadzīga vien gribēšana," par kolēģa sacīto skeptisks ir A. Svilāns.

Domes solījumu pēc ozola nozāģēšanas iestādīt jaunus kokus, bet nozāģēto stumbru izmantot Ako pieminekļa atjaunošanai A. Svilāns dēvē par "acu aizmālēšanu".

Kaut arī Lauku ielas milzenis ir parastais ozols Quercus robur, tā vainaga projekcija ir šaura, forma – noapaļoti cilindriska. "Koks ir pietiekami savdabīgs un pietiekami netraucējošs," aizrāda A. Svilāns. Viņš uzskata, ka ozols pat ir klonēšanas vērts, jo šādas formas ozoli varētu būt pieprasīti pilsētu apstādījumos.

Izdodot rīkojumu par nociršanu, pārkāpti Ministru kabineta noteikumi par koku ciršanu ārpus meža, kas nosaka – šāda izmēra ozola ciršana pieļaujama tikai ar Dabas pārvaldes akceptu, taču pašvaldība atļauju nav saņēmusi. "No tā izriet, ka lēmums nocirst koku ir nelikumīgs," piebilst A. Svilāns.

Kā viņš vērtē, koka veselības stāvoklis it teju ideāls. Ziemeļu pusē pie sakņu kakla gan ir neliels bojājums, taču tas veiksmīgi apaugot bez trupes pazīmēm. "Ja paskatāmies uz vainagu, jāsaka – labāku nevar vēlēties. Tikai ar grūtībām var atrast kādu iekaltušu zariņu."

Piektdien, 6. septembra rītā, A. Svilāns piedalīsies sanāksmē pie Salaspils novada domes izpilddirektora Andreja Jaunkalna, kuru NBD direktors centīsies pārliecināt par to, ka nocirst ainavisku ozolu pilsētas centrā būtu klajš neprāts. "Drīzāk mums jādomā par šī ozola iekļaušanu vietējas nozīmes dabas pieminekļu sarakstā," rezumē A. Svilāns. Portālam "Apriņķis.lv" A. Svilāns pauda gatavību aizstāvēt koku, vajadzības gadījumā pat pieķēdējoties pie tā.


aDSCN4215akoksavarijassalaspils ozols svilans poliklinika celo remonts uzskates 057