26.02.2016 17:05

Pierīgas vietvaras meklē risinājumus, lai mazinātu bērnudārzu rindu problēmu

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pierīgas vietvaras meklē risinājumus, lai mazinātu bērnudārzu rindu problēmu arhīvs

Fakts, ka valsts no šīs vasaras vairs nefinansēs privātās pirmsskolas izglītības iestādes, licis sarosīties tām Pierīgas pašvaldībām, kurām aktuāla ir bērnudārzu rindu problēma. Vietvaras steigšus apņēmušās darīt ko lietas labā, lai tiem vecākiem, kuru atvases nerod vietu pašvaldības dārziņā, nebūtu jāšķiras no lielām naudas summām.

Teju visās Pierīgas pašvaldībās portālam "Apriņķis.lv" atzina: nav pieļaujams, ka vecākiem ir jāmaksā liela nauda par privāto dārziņu tikai tāpēc vien, ka viņu bērnam vietas pašvaldības dārziņā nav. Tieši šī iemesla dēļ tās Pierīgas pašvaldības, kurās akūta problēma ir bērnudārzu rindas, nolēmušas steigšus rīkoties, lai tās kaut cik saīsinātu vai likvidētu pavisam.


Liela daļa novadu pašvaldību, proti, Mārupe, Ikšķile, Ķekava, Carnikava un Salaspils, domā par jaunu bērnudārzu celšanu vai esošo pirmsskolas izglītības iestāžu ēku paplašināšanu tuvākajā laikā. Turklāt Mārupē sola, ka jaunā pirmsskolas izglītības iestāde, kurā vietas atradīsies 280 novada bērniem, būšot gatava jau šovasar.

Tāpat, lai vismaz kaut nedaudz samazinātu bērnudārzu rindu, jau šajā gadā Babītē un Ādažos nodarbosies ar vērienīgiem celtniecības darbiem. Tiesa, pavisam jaunus dārziņus šīs divas pašvaldības uz kārstām pēdām gan nebūvēs, bet gan paplašinās telpas jau esošās pirmsskolas izglītības iestādēs.

Protams, tāpat kā līdz šim, vairākās pašvaldībās - Ķekavā, Ādažos, Carnikavā, Ikšķilē, Mārupe un Stopiņos - pašvaldība turpinās līdzfinansēt aukļu pakalpojumus, lai tiem vecākiem, kuru atvases nerod vietu pašvaldības dārziņā, būtu kāds finansiāls atspaids.

Vienlaikus racionāls risinājums tam, lai mazinātu bērnudārzu rindu, jau šogad izdomāts Ķekavā. Tur pašvaldība ar privātām pirmsskolas izglītības iestādēm sadarbosies, ar deleģējuma līgumu starpniecību nodrošinot 200 bērniem vietas privātajos bērnudārzos (būtībā šīs vietas nopērkot).


Kā zināms, lai atrisinātu bērnudārzu rindu problēmu, pirms trim gadiem uz noteiktu termiņu, kas beigsies 31. maijā, tika ieviesta valsts atbalsta programma ģimenēm, kuras nerod savām atvasēm vietu pašvaldības dārziņā. Programmas ietvaros Pierīgas vecāki ik mēnesi, pieskaitot pašvaldības līdzfinansējumu, privāto bērnudārzu rēķinu apmaksai saņēma 228 eiro par vienu bērnu.

Taču, sākot ar šo vasaru, valsts no savas puses finansējumu privātajiem bērnudārziem vai auklīšu pakalpojumiem nesniegs. Turpmāk bērnudārzu rindu likvidēšana būs pašvaldību kompetencē, un tas nozīmē, ka finansiālais atbalsts privātajiem bērnu pieskatītājiem būs atkarīgs no katras pašvaldības.

Tas, cik lielu dotāciju privātā bērnudārza apmeklējumam šobrīd piešķirs katra pašvaldība, ir zināms. Proti, lielākā daļa Pierīgas vietvaru ir nolēmušas privāto pirmsskolas izglītības iestāžu pakalpojumu apmaksai atvēlēt tikpat, cik vidēji izmaksā viena bērna uzturēšana pašvaldības bērnudārzā.

Iepriekš:

Izstrādāta formula, kā pašvaldībām būs jārēķina, cik maksā viens bērnudārznieks

Pierīgā lēmumu pārtraukt privāto bērnudārzu un auklīšu dotēšanu sauc par nežēlīgu

Siguldā ir par godīgu spēli bērnudārzu finansēšanā

Ministrijas rosina pārtraukt privāto bērnudārzu dotēšanu