23.02.2016 10:42

Pierīgā līdzfinansējums privātajiem bērnudārziem atšķirīgs

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Zināms tapis tas, ar cik lielu līdzfinansējumu turpmāk varēs rēķināties tie vecāki, kuru atvases apmeklē privātos bērnudārzus. Lai gan Pierīgas pašvaldības savu līdzfinansējumu daļu privātajām pirmskolas izglītības iestādēm ir palielinājušas, daļai vecāku tomēr tik un tā nāksies savus maciņus atvērt plašāk.

Portāls "Apriņķis.lv" noskaidroja, ka visas Pierīgas pašvaldības ir izrēķinājušas to, cik izmaksā viena bērna izglītošana pašvaldības bērnudārzā saskaņā ar pērn decembrī pieņemtajiem Ministru kabineta noteikumiem. Saskaņā ar šiem noteikumiem šī summa par katru bērnu pašvaldībai pēc 31. maija būs jāsedz arī privātajam bērnudārzam. Līdz ar to var teikt, ka vecākiem, kuru atvase apmeklē privāto pirmsskolas izglītības iestādi, ir tapis zināms tas, ar cik lielu līdzfinansējumu viņi varēs rēķināties.

Raugoties uz pašvaldību sarēķināto, jāsecina, ka izmaksas par vienu pašvaldības bērnudārznieku Pierīgas novados stipri atšķiras, līdz ar to atšķirīgs būs arī pašvaldības piešķirtais dotācijas apmērs privāto pirmsskolas izglītības iestāžu pakalpojumu apmaksai. Piemēram, Siguldas novadā līdzfinansējums privātajiem bērnudārziem būs 128,24 vai 139,96 eiro, atkarībā no tā, vai bērnam ir vai nav vieta pašvaldības dārziņā, Ķekavas novadā dotācija būs 169,33 eiro, turpretī Ādažu novadā – 202,26 eiro. Savukārt Babītes novadā vecākiem privāto bērnudārzu pakalpojumu apmaksai tiks piešķirti 249 eiro par katru bērnu.

 

Iemesls tam, kādēļ pašvaldībās izdevumi par viena bērna izglītošanu pašvaldības dārziņā ir tik dažādi pat tad, ja visas vietvaras to rēķina pēc vienotas formulas, ir pavisam vienkāršs. Proti, ja pašvaldībā ir lielāki un plašāki bērnudārzi, viena bērnudārznieka vidējās izmaksas ir mazākas, bet, ja pašvaldības bērnudārzos ir mazāks vietu skaits un nupat tajā ieguldīta liela nauda, to pilnveidojot, šīs izmaksas ir lielākas.

Lai nu kā, vecākiem gandrīz visās Pierīgas pašvaldībās, izņemot Ikšķiles, Babītes un Salaspils novadu, pēc 31. maija nāksies maksāt vairāk, jo visos trīs minētajos novados dotācijas apmērs pēc nupat veiktajiem aprēķiniem ir pieaudzis, un, jau sākot ar jūniju, šo novadu vecāki privāto bērnudārzu rēķinu apmaksai saņems ne vairs līdz šim valsts un pašvaldības piešķirtos 228 eiro par vienu bērnu, bet gan dažus eiro vairāk.

Līdz ar to var teikt, ka Ikšķiles, Babītes un Salaspils novadā dzīvojošie vecāki savā ziņā var justies ieguvēji, taču citiem gan nāksies par bērna pieskatīšanu privātajā pirmsskolas izglītības iestādē piemaksāt. Tas, cik plaši gādīgajiem vecākiem būs jāatver savs maciņš, atkarīgs no tā, kāda ir privātā dārziņa noteiktā pakalpojuma maksa mēnesī. Un, kā noskaidroja portāls "Apriņķis.lv", maksa par privāto bērnudārzu pakalpojumiem Pierīgā svārstās no 224,84 eiro līdz 300 eiro mēnesī, neieskaitot ēdināšanas izmaksas, kas vidēji ir apmēram trīs eiro dienā.

Kā zināms, lai atrisinātu bērnudārzu rindu problēmu, pirms trim gadiem uz noteiktu termiņu, kas beigsies 31. maijā, tika ieviesta valsts atbalsta programma ģimenēm, kuras nerod savām atvasēm vietu pašvaldības dārziņā. Programmas ietvaros Pierīgas vecāki ik mēnesi, pieskaitot pašvaldības līdzfinansējumu, privāto bērnudārzu rēķinu apmaksai saņēma 228 eiro par vienu bērnu.

Taču, sākot ar šo vasaru, valsts no savas puses finansējumu privātajiem bērnudārziem vai auklīšu pakalpojumiem nesniegs. Turpmāk bērnudārzu rindu likvidēšana būs pašvaldību kompetencē, un tas nozīmē, ka finansiālais atbalsts privātajiem bērnu pieskatītājiem būs atkarīgs no katras pašvaldības.


Iepriekš:

Izstrādāta formula, kā pašvaldībām būs jārēķina, cik maksā viens bērnudārznieks

Pierīgā lēmumu pārtraukt privāto bērnudārzu un auklīšu dotēšanu sauc par nežēlīgu

Siguldā ir par godīgu spēli bērnudārzu finansēšanā

Ministrijas rosina pārtraukt privāto bērnudārzu dotēšanu