26.11.2014 12:45

Autotransporta direkcija: Reģionālo autobusu biļešu cenas Pierīgā varētu palielināties par 20 %

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Autotransporta direkcija: Reģionālo autobusu biļešu cenas Pierīgā varētu palielināties par 20 % arhīvs

Tuvākajā laikā tiks apspriesta iecere par vienota maršrutu tīkla izveidošanu, kas no nākamā gada Pierīgas vietējās nozīmes autobusu maršrutos paredz biļešu cenu kāpumu par 20 procentiem.

Šobrīd Satiksmes ministrijas mērķis ir vienota maršrutu tīkla izveidošana, kas paredz arī vienotas tarifu sistēmas piemērošanu reģionālajā satiksmē, un saskaņā ar ieceri tiks ieviests zonu tarifs, portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja Autotransporta direkcijas (ATD) preses pārstāvis Egons Ālers.

Viņš sacīja, ka patlaban reģionālo maršrutu pārvadājumos ar autobusiem tiek piemēroti 24 dažādi tarifi, un nereti viena reģiona vai pat viena maršruta robežās tiekot piemēroti atšķirīgi tarifi. Līdz ar to autobusu biļešu cenas visā Latvijā ļoti atšķiras.

To, ka biļešu cenas Latvijas reģionos mēdz atšķirties un atsevišķos maršrutos tās pat ir neadekvāti mazas, portālam "Apriņķis.lv" apstiprināja arī AS "CATA" izpilddirektors Andrejs Malkavs.

"Šīs ieceres mērķis jau nav paaugstināt biļešu cenas, bet gan tās izlīdzināt. Šobrīd pasažieru pārvadājumu cenas ir dažādas, piemēram, Latgalē tās ir sevišķi zemas, tāpat arī Pierīgā. Savukārt citviet Latvijā tās ir salīdzinoši augstākas," sacīja A. Malkavs, piebilstot, ka Pierīgā cenas uz leju dzenot asās konkurences izraisīts pārvadājumu cenu dempings un arī tas, ka uz tuvākām apdzīvotajām vietām pasažieri varot aizbraukt arī ar sabiedrisko transportu.

"Situāciju Pierīgas pārvadājumos lielā mērā ietekmē arī tas, ka "Rīgas satiksme" atsevišķas pasažieru grupas pārvadā par velti," asos konkurences apstākļus raksturo A. Malkavs.

Portālam "Apriņķis.lv" no ATD preses pārstāvja izdevās uzzināt, ka nākamgad biļešu cenu kāpums nebūs lineārs un tarifi paaugstināsies proporcionāli nobrauktajam attālumam – tālākos maršrutos biļešu cenas palielināsies mazāk.

"Provizoriskie aprēķini liecina, ka biļešu cenu pieaugums par 20 % pasažieru pārvadājumiem varētu attiekties, ja tiek veikts līdz 33 kilometrus liels attālums. Tātad tas varētu attiekties arī uz Pierīgu," klāstīja E. Ālers.

Viņš gan atzīmēja, ka pagaidām iecere par vienotas tarifu sistēmas piemērošanu reģionālajā satiksmē vēl nav akmenī iecirsta, un par šo izmaiņu plānu vēl būs jālemj šogad izveidotajai Sabiedriskā transporta padomei.

"Negribu apgalvot, ka Pierīgā sabiedriskā transporta maršrutos biļešu cenas pilnīgi noteikti nākamgad celsies par 20 %, jo tie pagaidām ir tikai aprēķini. Par izmaiņu plānu vēl lems Sabiedriskā transporta padome, un šis plāns par tarifu izlīdzināšanu padomei uz galda varētu nonākt nākamā gada sākumā," teica E. Ālers.

Arī AS "CATA" izpilddirektors apliecināja, ka šobrīd skaidrības par to, vai, piemēram, maršrutā Rīga–Sigulda biļešu cenas kāps par 20 %, vēl nav, un uzņēmums biļešu cenu kāpumu nākamgad pagaidām neplāno.

"Nekas jau vēl līdz galam nav nolemts, un man pagaidām ir skaidrs tikai tas, ka vienotu tarifu ieviešanai paredzēts trīs gadu pārejas periods. Tāpat pagaidām nav zināms, kā šis modelis attieksies uz uzņēmuma ieņēmumiem, nekas tāds vēl nav apskatīts," norādīja A. Malkavs. Viņš prāto, ka ziņas par iespējamo cenu kāpumu no ATD puses izskanējušas saistībā ar to, ka jau tagad valstij ir grūtības ar starppilsētu autobusu dotāciju.

"Ir grūti, ja nozare pati sevi nespēj finansēt, bet tā tiek dotēta. Šobrīd starppilsētu pārvadājumi ir kā valsts sociālā programma, kurai trūkst naudas jau piecus gadus no vietas, jo pasažieru skaits katru gadu sarūk par pieciem procentiem," sacīja pasažieru pārvadājumu nozares zinātājs, piebilstot, ka no autobusu biļešu cenu kāpuma pārskatāmā nākotnē ar vai bez vienotas tarifu politikas neiztikt.