21.11.2014 10:48

Pašvaldības: Zolitūdes traģēdija Pierīgā atkārtoties nevar; novadu sabiedriskās ēkas ir drošas (papildināts)

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pašvaldības: Zolitūdes traģēdija Pierīgā atkārtoties nevar; novadu sabiedriskās ēkas ir drošas (papildināts) arhīvs

Drīz pēc Zolitūdes traģēdijas, kurā, sabrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki, daudzi, tostarp Pierīgas novadu iedzīvotāji, bija bažīgi par sabiedrisko ēku drošību.

(Pievienota informācija par sabiedrisko ēku drošības pārbaudēm Mālpilī un Ādažos)

Kopš nelaimes veikalā "Maxima" apritējis gads, un, kā atzīst Pierīgas pašvaldības, par sabiedrisko ēku drošību novada ļaudīm nav jāsatraucas.

Kā portāls "Apriņķis.lv" uzzināja vairākās Pierīgas pašvaldībās, ēku drošības pārbaudes ir veiktas visām tām novadu sabiedriskajām būvēm, kas nodotas ekspluatācijā pēdējo piecu gadu laikā, un nekādas nepilnības, kas varētu apdraudēt iedzīvotāju dzīvību un veselību, nav konstatētas nevienā no tām.

"Stopiņu novadā nav notikusi tāda traģēdija, kas līdzinātos veikala "Maxima" sagrūšanai Rīgā, Zolitūdē. Pēc 21. novembra notikumiem tika saņemts informācijas pieprasījums no Ekonomikas ministrijas un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta par visām Stopiņu novadā esošajām būvēm, kas atrodas būvniecības stadijā un tika nodotas ekspluatācijā pēdējo piecu gadu laikā. Visa pieprasītā informācija tika sniegta un nekādas nepilnības netika konstatētas," sacīja Stopiņu novada būvvaldes būvinspektors Laimonis Kaufmanis, norādot, ka saistībā ar traģēdiju tika apsekotas piecas izglītības iestādes un viens ražošanas uzņēmums.

Pēc pašvaldības pārstāvju teiktā, par sabiedrisko ēku drošību neesot jālauza galva ne Sējas, ne Olaines, ne Saulkrastu novada iedzīvotājiem, jo par vairāku sabiedrisko ēku stāvokli esot pārliecinājušies būvinspektori.

Bez raizēm var dzīvot arī Carnikavas ļaudis, jo drīz pēc traģēdijas novada būvvalde kopā ar būves īpašniekiem vai tās vadītājiem apsekoja Carnikavas pamatskolu, pirmsskolas izglītības iestādi "Riekstiņš", Piejūras internātpamatskolu, Tautas namu "Ozolaine", kā arī Carnikavas novada domes ēkas un veikalus – "Iki", "Mego" un "Vesko". "Jāteic, ka tehniskās apskates laikā netika konstatētas nesošo konstrukciju deformācijas vai defekti, kas varētu ietekmēt drošu būvju izmantošu," vērtējot pārbaužu efektivitāti, teica Carnikavas novada būvvaldes vadītājs Ainārs Grikmanis.

Carnikavas novada domē arī norādīja, ka, lai izvairītos no jebkādām līdzīgām nelaimēm nākotnē, visās minētajās ēkās redzamā vietā ir izvietoti evakuācijas plāni, kā arī visās novada izglītības iestādēs papildus ir veiktas praktiskas mācības par to, kā, atskanot trauksmes signālam, evakuēties no ēkas.

Bet Ropažos esot apsekotas kopumā piecas sabiedriskas būves un, pēc pašvaldības stāstītā, būvinspektors un ugunsdrošības speciālists esot rekomendējis Zaķumuižas pamatskolā un Kultūras un izglītības centrā veikt papildu hidroizolācijas darbus, lai pasargātu ēku konstrukcijas no mitruma.

Ādažu novada būvvaldes vadītāja Dace Medniece portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja, ka pērn Ādažu novadā veikta visu sabiedrisko ēku - pirmsskolas izglītības iestāžu, veikalu, tai skaitā tirdzniecības centru "Elvi", "Maxima", "Apelsīna", kā arī skolu un Ādažu Kultūras centra – vizuāla apsekošana.Viņa norādīja, ka pārbaudēs netika atrastas būtiskas nepilnības, ja neskaita plaisas apmetumā vai krāsojumā. Tāpat vēlreiz visiem tika skaidrots, ka evakuācijas izejām ir jābūt atbrīvotām.

Savukārt Mālpils novada būvvaldes speciālisti šogad ir apsekojuši novada sabiedriski nozīmīgos objektus, tai skaitā sporta kompleksu un Mālpils vidusskolu, un vizuāli pamanāmi nesošo konstrukciju bojājumi netika konstatēti. Tāpat būvvaldē atzīmēja, ka pēdējo piecu gadu laikā ekspluatācijā pieņemts ir tikai sporta komplekss, bet pārējās būves celtas pagājušā gadsimta septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados.

Bet Salaspils novada pašvaldība par sabiedrisko ēku drošību pārliecinājusies pat divas reizes – gan pērn nogalē, gan šogad septembrī. Proti, šoruden vēlreiz tika apsekotas astoņas ēkas, tostarp sporta halle un vairākas skolas. Kā liecina ekspertu rekomendācijas, šogad ir jāveic uzlabojumi drošības jomā piecās no apsekotājām ēkām – hallē, abās skolās un pirmsskolas izglītības iestādēs "Atvasīte" un "Ritenītis".

Minētie uzlabojumi saistīti ne tikai ar konstrukcijām, bet arī ar ventilācijas izbūvi ēku energoefektivitātes projekta laikā, kad nesošajās sienās nācās izveidot lielus atvērumus. Pēc Salaspils novada domes izpilddirektora Andreja Jaunkalna teiktā, šiem drošības uzlabojumiem šoruden kopumā piešķirti 24 tūkstoši eiro.

Jau vēstīts, ka dienu pēc traģiskajiem notikumiem Zolitūdē Ekonomikas ministrija uzdeva 85 pašvaldību būvvaldēm veikt pašvaldības sabiedrisko būvju apsekošanu, pārbaudot tās ēkas, kurās norit celtniecības darbi, un tās, kas celtas vai pārbūvētas pēdējos gados.