31.10.2014 07:24

Siguldas panorāmas rata liktenis vēl neskaidrs; iedzīvotāji vāc parakstus par tā saglabāšanu

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Lai gan medijos izskanējusi ziņa, ka šonedēļ ir pēdējā iespēja izvizināties ar panorāmas ratu, "Apriņķis.lv" otrdien novēroja, ka vismaz pusdienlaikā tam nebija lielas piekrišanas Lai gan medijos izskanējusi ziņa, ka šonedēļ ir pēdējā iespēja izvizināties ar panorāmas ratu, "Apriņķis.lv" otrdien novēroja, ka vismaz pusdienlaikā tam nebija lielas piekrišanas Einārs Binders

Piektdien pēdējo dienu Siguldā iespējams vizināties ar panorāmas ratu, jo beidzas Siguldas novada pašvaldības un panorāmas rata apsaimniekotāja SIA "Kūrnams" noslēgtais zemes nomas līgums.

Rata īpašnieks gan cer, ka izdosies tā mūžu pagarināt, tikmēr Siguldas novada pašvaldība plāno izsludināt jaunu konkursu par iespējām nomāt zemi izklaides organizēšanai Svētku laukuma pļavā, un SIA "LKG" jau iesniedzis domē ideju par iespējamo izklaidi.

31. oktobrī tiek pārtraukta Siguldas panorāmas rata darbība, jo beidzas domes un SIA "Kūrnams" noslēgtais zemes nomas līgums par SIA "Kūrnams" piederošo publisko atrakciju iekārtas uzturēšanu un apsaimniekošanu un apmeklētāju izklaides organizēšanu publiskajā atrakcijā "Panorāmas rats" uz pašvaldībai piederoša zemes gabala Leona Paegles ielā 21. Tas nozīmē, ka 40 gadus nokalpojušā panorāmas rata darbība tiks pārtraukta. Tāpat panorāmas rats ir viena no tām apmeklētājus izklaidējošajām atrakcijām, kura iekļauta Latvijas bīstamo iekārtu sarakstā.

Apsaimniekotājs cer rata mūžu pagarināt

Panorāmas rata apsaimniekotājs SIA "Kūrnams" valdes priekšsēdētājs Valdis Leimanis portālam "Aprinķis.lv" norādīja, ka viņš objekta bīstamību apšauba un cer, ka izdosies tā mūžu pagarināt. Viņš rata demontāžai nepiekrīt un izklaides vietas likteni gatavs pārrunāt domē kopā ar savu juristu. "Es konsultējos ar savu juristu, un 6. novembrī mēs dosimies uz tikšanos ar domes priekšsēdētāju. Tad arī būs galīgais slēdziens, ko darīsim," saka V. Leimanis.

Viņš cer, ka pēc sarunas domē tiks nozīmēta neatkarīga rata drošības ekspertīze, un, ja tā apstiprinās, ka objekts cilvēkus neapdraud, varot runāt arī par līguma pagarināšanu. "Ja nākamā ekspertīze konstatēs, ka ar to nevar braukt, tad viss – zāģējam nost! Bet tagad sanāk tā, ka atļauja ekspluatēt ir līdz 2015. gada 31. aprīlim, bet dome pasaka: nē, vecīt, panorāmas rata darbība ir jāpārtrauc! Tas, manā izpratnē, nav godīgi!" norāda rata apsaimniekotājs, piebilstot, ka ir nesaprot, kādēļ panorāmas rats nevarētu turpināt priecēt atpūtniekus.

"Es saprotu, ka viss šis troksnis sācies, jo daudzi ir nobažījušies par drošību kā tādu: vispirms sabruka Zolitūdes "Maxima", tad gaisa trošu vagoniņš aizķērās, tad negadījums "Aerodium"... Liela ažiotāža. Bet es tomēr katru gadu pārbaudu rata drošību, un man ir ekspertu slēdziens, kas apliecina tā drošību," pauž panorāmas rata apsaimniekotājs.

Jautāts par to, kādēļ, pamatojoties uz ekspertu ieteikumiem, atpūtnieki tiek laisti tikai katrā otrajā kabīnē, ja jau šis iecienītais izklaides objekts ir tik drošs, V. Leimanis atbild, ka tas tiek darīts divu iemeslu dēļ: "Šāda prakse ir jau kopš 2005. gada, un šādu lēmumu pieņēmām kopā ar ekspertiem, lai atvieglotu rata noslodzi. Tāpat bieži vien nav jau tik daudz to katrā kabīnē sēdētāju. Cilvēku pieplūdums ir tikai rudenī, bet darba dienā ir divi līdz desmit cilvēki," saka V. Leimanis.

Panorāmas rata apsaimniekotājs teic, ka diemžēl nav iespējas arī ratu atjaunot vai kā citādi uzlabot tā drošību, jo konstrukcijā nedrīkst iejaukties – to noteicis šī objekta ražotājs.

Vāc parakstus panorāmas rata saglabāšanai

Sarosījušies ir arī Siguldas panorāmas rata saglabāšanas atbalstītāji, un šā gada 27. oktobrī sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par Siguldas panorāmas rata saglabāšanu. Šīs iniciatīvas pieteicējs ir kāds Kaspars Ozoliņš, kas savā aicinājuma pieteikumā norādījis, ka rata saglabāšana nepieciešama, lai "Siguldas viesiem un siguldiešiem būtu šī unikālā būve, kas ir kā viens no Siguldas simboliem".

K. Ozoliņš uzskata, ka katram siguldietim un pilsētas viesim šī vieta varētu būt ar kaut ko īpaša un "šīs īpašās atmiņas nespēs aizvietot ar jaunām aktīvās atpūtas un brīvā laika pavadīšanas investīcijām", turklāt viņš uzskata, ka iecerēto projektu, kas paredzēts Siguldas panorāmas rata vietā, varētu būvēt kaut kur citur.

K. Ozoliņš vēlas, lai Siguldas novada pašvaldība pagarinātu līgumu ar SIA "Kūrnams" par Siguldas panorāmas rata apsaimniekošanu vai rīkotu konkursu, dodot iespēju citiem uzņēmējiem atjaunot Siguldas panorāmas ratu un turpināt tā darbību, kā arī lūgt Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijai izvērtēt šī objekta atbilstību valsts aizsargājamo kultūras pieminekļa statusam.

Briest idejas, ko piedāvāt panorāmas rata vietā

Lai Siguldas viesiem nodrošinātu iespēju arī turpmāk vērot aizraujošās Gaujas senlejas ainavas, pašvaldība plāno nākamā gada sākumā izsludināt publisku pieteikšanos uz zemes gabala L. Paegles ielā 21 daļas nomu jaunas aktīvās atpūtas un brīvā laika pavadīšanas ieceres realizācijai.

SIA "Kūrnams" valdes priekšsēdētājs teic, ka arī viņa uzņēmums ir aicināts pašvaldībai izklāstīt savas idejas par to, kā turpmāk laukumā pie panorāmas rata organizēt izklaidi pilsētniekiem un tās viesiem. V. Leimanis atzīst, ka, visticamāk, jaunajam nomas konkursam viņa vadītais uzņēmums nepieteiksies. "Mans apgrozījums ir 20 tūkstoši eiro sezonā! Ko es varu attīstīt?! Tur jau jābūt miljoniem, lai kaut ko darītu," teic uzņēmējs.

Kad portāls "Apriņķis.lv" par plāniem organizēt aktīvo atpūtu laukumā pie panorāmas rata interesējās uzņēmumā SIA "LGK", kompānijas pārstāvis Ivars Beitāns atklāja, ka vīzija, ko tur darīt, uzņēmumam ir. I. Beitāns sacīja, ka SIA "LGK" jau pirms gada vērsusies domē ar vairākām idejām par iespējamajām aktivitātēm Svētku laukuma pļavā.

"Kad tagad padzirdējām par plāniem nojaukt panorāmas ratu un iespēju rīkot jaunu konkursu par uzņēmējdarbības iespējām šajā laukumā, aptuveni pirms trim nedēļām no jauna domē prezentējām savu ideju, iesniedzot jau gatavu skiču projektu," pastāstīja Ivars Beitāns, sīkāk gan neatklājot, ko tieši uzņēmums tur grasās īstenot. I. Beitāns norādīja, ka savā attīstības vīzijā jaunu panorāmas ratu SIA "LGK" tur uzstādīt nav iecerējusi, bet gan izvietot vairākas atrakcijas vienlaikus.

I. Beitāns norādīja, ka arī citiem Siguldas uzņēmējiem varētu būt liela interese par aktīvās atpūtas pakalpojumu sniegšanu laukumā pie panorāmas rata, taču investori no citām Latvijas pilsētām uz zemes nomas konkursu, viņaprāt, nepieteiksies.

"Visiem jau šķiet, ka Sigulda ir lieliska vieta, kur taisīt biznesu, tomēr tas tā nebūt nav. Lai gan katru gadu pilsētu apmeklē 400 tūkstoši cilvēku, lielākā daļa no šiem atpūtniekiem uz Siguldu brauc tikai konkrēti vienā gadalaikā, bet pārējā laikā apmeklējums ir mazs. Strādājot Siguldā, ir jābūt zināšanām un pieredzei, kā lielāko šķēli no tiem 400 tūkstošiem tūristu nošķelt par labu sev, tāpēc domāju, ka šajā gadījumā interesi kaut ko tur attīstīt varētu izrādīt vietējie uzņēmumi, kuri šajā virzienā kaut ko jau dara," sacīja I. Beitāns.

Pašvaldībai rūp drošība un kvalitāte

"Pašvaldības prioritāte ir iedzīvotāju un Siguldas apmeklētāju drošība, kā arī sniegto pakalpojumu kvalitāte un kopējā tūrisma tēla nostiprināšana, kurā katru gadu pašvaldība un nozares uzņēmēji iegulda būtiskus resursus, lai palielinātu apmeklētāju skaitu un to uzturēšanās ilgumu Siguldā. Panākumus šajā virzienā apstiprina katri jaunākie ceturkšņu dati par nakšņojumiem Siguldas naktsmītnēs. Pašvaldība uzskata, ka sniegto pakalpojumu kvalitātei un kopējam tūrisma tēlam nenāk par labu tāda apmeklētāju atrakcija, kuru var lietot tikai 50 % apmērā. To apliecina arī panorāmas rata lietotāju skaits – tikai 4 % no Siguldas viesiem izvēlas šo produktu," skaidro Siguldas Attīstības aģentūras vadītāja Laura Konstante.

Viņa arī atklāj, ka tūrisms ir trešā nozīmīgākā ekonomikas nozare Siguldas novadā ar kopējo apgrozījumu 8,8 miljoni latu 2012. gadā un tūrisma nozarē nodarbināti vairāk nekā 10 % Siguldas novada darbspējīgo iedzīvotāju.

Iepriekš:

Plāno pārtraukt panorāmas rata darbību Siguldā. Īpašnieks tam nepiekrīt