17.02.2014 17:40

Ogres iedzīvotāji krasi iestājas pret lielveikalu lobiju pilsētā

Autors  Ogrēnieši Inta Guna un Uldis Rudzīši, Maruta un Jānis Stuckas, Skaidrīte un Vilnis Eglīši
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Janvāra nogalē Ogres novada domē notika Parka ielas rekonstrukcijas ieceres publiskās apspriešanas sapulce, kurā piedalījās vairāki desmiti iedzīvotāju, uzņēmēji, domes amatpersonas un deputāti, kam nav vienaldzīgs Parka ielas tālākais liktenis. Janvāra nogalē Ogres novada domē notika Parka ielas rekonstrukcijas ieceres publiskās apspriešanas sapulce, kurā piedalījās vairāki desmiti iedzīvotāju, uzņēmēji, domes amatpersonas un deputāti, kam nav vienaldzīgs Parka ielas tālākais liktenis. Dzintra Dzene, "Ogres Vēstis Visiem"

Izskatās, ka Ogres domes stratēģi domā, ka savu plānu nozīmīgumu un vajadzību "vienkāršajiem ļautiņiem" vienmēr var "ieskaidrot" un tiem viss izskatīsies ticami.

Tā Ogre pazaudēja estrādi, kas ir tiešs noziegums pret saviem novada un arī Latvijas iedzīvotājiem. Gan speciālistiem, gan nespeciālistiem bija skaidrs, ka apļa izbūve Mālkalnes un Tīnūžu ielas krustojumā bija nevajadzīga Ogres nodokļu maksātāju un ES naudas tērēšana, un tikai kādiem "savējiem" no tā bija ieguvums. Satiksmes problēmu taču tur nebija!

Arī Parka ielas lielprojekts tiek veidots "savējo" interesēs. Ogres iedzīvotāji panāca, ka "Rimi" veikala būve zaļajā zonā netika uzsākta. Tomēr Parka ielas projektā tas tur jau ir paredzēts! Kauns Ogrei, ka tai vairs nav savas estrādes! Nu šīs bijušās kūrorta pilsētas centrā nebūs arī neviena zaļa laukumiņa, vien nosaukums – Parka iela!

Varbūt šis projekts vajadzīgs satiksmes dēļ? Upes ielu ar Tīnūžu un Brīvības ielas maģistrālēm savieno Kalna prospekts, Meža prospekts ar Priežu ielas atzaru, Mālkalnes prospekts un arī Zilokalnu prospekts. Brauc pa kuru ceļu gribi, un nekur nebūs sastrēgums, protams, izņemot Kalna prospektu pārbrauktuves dēļ. Parka ielas divvirzienu kustība tur neko nepalīdzētu. Tīnūžu ielas un Meža ielas četrvirzienu krustojums ir izbūvēts un satiksmei drošs. Parka ielas izbrauciens uz Tīnūžu ielu atrodas tikai 100 metrus no Meža prospekta krustojuma.

Pagaidām tas ir stāvs un pa kreisi slikti pārredzams. Varētu uzstādīt luksoforu uz Upes prospekta un Priežu ielas krustojuma, bet nozīmīgu problēmu pagaidām tur nav, ja nu vienīgi, kad slēdz Mālkalnes prospektu. Varētu domāt, ka Ceriņu ielas iedzīvotāji ērti netiek uz pārbrauktuvi, bet vēl ir Pļavas iela! Tātad, viennozīmīgi, satiksmes dēļ taisīt Parka ielu caurbraucamu nav nekādas nepieciešamības. Protams, Parka ielas segumu un trotuārus savest kārtībā vajag. Veloceliņu, par prieku Eiropai, arī var taisīt, bet, ņemot vērā mazo autotransporta intensitāti, varētu vēl padomāt.

Taisnība cilvēkiem, ka nevar veidot dzīvu satiksmi uz ielas, kas iet tuvu gar bērnu dārzu un dzīvojamām mājām. Tur būšot satiksmes ierobežojumi līdz 20 km/st. un "gulošie policisti". Nu tad jau tas tiešām būs tikai "Rimi" piebraucamais ceļš, lai nepaskrien garām bodei! Ja nu tik ļoti kādam vajag tieši tajā rajonā celt to veikalu, lai ceļ Upes prospekta otrā pusē blakus katla mājām, līdzīgi kā "Maxima" veikalu. Dažādi īpašnieki un tā tālāk – bet tā ir Ogre, un tai saimnieks ir viens.

Ja Ogres dome mazliet domātu par saviem iedzīvotājiem, tad laukumā ar apstādījumiem starp Ceriņu ielu un Upes prospektu izveidotu parku ar gājēju celiņiem, soliņiem un sakoptu Represēto pieminekli. Būs cilvēkiem, sākot ar zīdaiņiem un beidzot ar vecīšiem, kur atpūsties pie dabas krūts, kā arī vieta kur rīkot rudens tirdziņus un citus pasākumus. Var jau arī izbūvēt taciņu, kur invalīdiem ratiņkrēslos piebraukt pie Ogres Kultūras centra direktores Ligitas Zadvinskas apsolītā lifta. Kāda tur būtu problēma?

Ja runājam nopietni par transportu Ogrē, tad galvenā problēma ir dzelzceļa pārbrauktuve. Ik dienu mašīnu rindas reizēm stāv no "Neste" benzīntanka līdz Bērzu alejai. Vajadzētu ietaupīt naudiņu un problēmu sākt risināt. Būtu jau labi, kā to paredz Ogres nākotnes plāns, uzcelt jaunu tiltu pār Ogres upi no Norupītes uz J. Čakstes prospektu (Lašupēm?), bet tunelis vai viadukts ir vairāk vajadzīgs.

Iepriekš:
Kas Ogrē gūs virsroku – iedzīvotāju vai lielveikala būvniecības lobētāju intereses?