10.10.2013 13:31

Ķekavā siltumenerģijas tarifs palicis nemainīgs

Autors  www.kekava.lv/Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

Lai jaunā apkures sezona Ķekavas novadā noritētu veiksmīgi, apsaimniekotāji vasarā veikuši remontdarbus siltumapgādes sistēmās.

Uzņēmumi apkuri sola pieslēgt visiem, taču uz siltiem dzīvokļiem vispirms var cerēt to māju iemītnieki, kuriem nav parādu.


Aicina pievērst uzmanību novembra rēķiniem

Ķekavā, Valdlaučos un Rāmavā dzīvojošie var nesatraukties, jo, kā sola SIA "Ķekavas nami" pārstāvis Juris Firsts, siltumenerģijas pamattarifs salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu ir palicis nemainīgs. "Svārstības iespējamas tikai mainoties uzņēmuma "Latvijas gāze" piedāvātajam dabasgāzes tirdzniecības gala tarifam. Siltumenerģijas tarifā aptuveni 80 procentus veido izmaksas, kas ir atkarīgas no dabasgāzes cenas," skaidro SIA "Ķekavas nami" vadītājs.

Viņš informē, ka no pērnā decembra dabasgāzes cena, un līdz ar to arī tarifs, ir nedaudz kritusies – decembrī "Ķekavas nami" gāzi iepirka par 281,10 Ls/tūkst.nm3 (tarifs – 51,02 Ls/Mwh), no janvāra par 276,10 Ls/tūkst.nm3 (tarifs – 50,35 Ls/Mwh), no februāra par 261,10 Ls/tūkst.nm3 (tarifs – 48,35 Ls/Mwh), bet no jūlija līdz septembrim par 256,10 Ls/tūkst.nm3 (tarifs – 47,68 Ls/Mwh).

"Sākoties jaunajai apkures sezonai, jāatgādina, ka iedzīvotājiem maksu par apkuri nosaka divi galvenie faktori – siltumenerģijas tarifs un siltumenerģijas patēriņš konkrētai mājai, kas savukārt arī ir atkarīgs no vairākiem faktoriem, proti, āra gaisa temperatūras un ēkas energoefektivitātes," tā J. Firsts.

Apsaimniekošanas uzņēmuma vadītājs arī brīdina, ka novembra sākumā minēto Ķekavas rajonu dzīvokļu īpašnieki savos rēķinos ieraudzīs divas jaunas lietas. "Pirmkārt, saskaņā ar eiro ieviešanas kārtības likumā noteiktajām prasībām rēķinā cenas būs uzrādītas divās valūtās – latos un eiro. Otrkārt, rēķinā būs uzrādīts ar siltumenerģijas mērītāju uzskaitītais mājas kopējais siltumenerģijas patēriņš un aprēķinātais siltumenerģijas patēriņš dzīvoklim – atsevišķi gan apkurei, gan karstā ūdens uzsildīšanai saskaņā ar jaunajiem grozījumiem, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu namā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu," informē J. Firsts.

Piebilstams, ka uzņēmums "Ķekavas nami" jaunajai apkures sezonai nopietni gatavojās jau vasarā, kad tika veiktas apkures katlu un to iekārtu tehniskās apkopes un mērinstrumentu metroloģiskās pārbaudes. Tāpat vairākās mājās atjaunota siltumizolācija sadalošajiem cauruļvadiem, novērsti siltuma zudumi atsevišķās vietās maģistrālajiem cauruļvadiem, karstā ūdens apgādes sistēmām veikta ātrsildītāju skalošana un noslēgarmatūru nomaiņa. "Viss, kas pērn trasēs un iekārtās šķita potenciāli bīstams, šovasar ir nomainīts vai salabots. Tas nozīmē, ka iespējamie riski ir novērsti," uzsver J. Firsts.

Baložos godprātīgie maksātāji pie apkures tiks vispirms
Laikam kļūstot vēsākam un palielinoties mitrumam dzīvokļos, SIA "Baložu komunālā saimniecība" saņēmusi vairākus lūgumus pieslēgt apkurei. "Temperatūrai kļūstot zemākai, uzņēmums pakāpeniski mājām pieslēgs siltuma padevi. Prioritāte būs tām ēkām, kur iedzīvotāji ir godprātīgi maksājuši par komunālajiem pakalpojumiem un mājai nav parādu," teic SIA "Baložu komunālā saimniecība" valdes loceklis Ilmārs Brālis.

Līdzīgi kā SIA "Ķekavas nami" vadītājs, arī I. Brālis norāda, ka šajā apkures sezonā siltumtarifs nemainīsies. "Aicinu Baložu iedzīvotājus, kam ir parādi, aktīvi iesaistīties to nomaksāšanā. Nākot pretim parādniekiem, tiek rīkota akcija "Parāds nav brālis", kuras ietvaros iedzīvotājiem tiek dota iespēja veikt maksājumus, neuzrēķinot soda procentus," viņš skaidro.

Daugmalē apkure būs arī parādniekiem
Arī Daugmalē jaunajā apkures sezonā tarifs būs tāds pats kā pērn un paaugstināsies vien tad, ja celsies gāzes cena, sola SIA "Līves 2" pārstāvis Dmitrijs Grubins. "Katlu māju iekārtas un tīkli ir savesti kārtībā un gatavi intensīvam darba jaunajā apkures sezonā, kurā, neskatoties uz parādiem, apkure tiks pieslēgta visām daudzdzīvokļu mājām Daugmalē, kuras apkalpo mūsu uzņēmums," tā D. Grubins.