22.12.2014 15:19

Pierīgā par spīti aizliegumam nocērt simtiem eglīšu

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pierīgā par spīti aizliegumam nocērt simtiem eglīšu arhīvs

Šogad, tuvojoties Ziemassvētkiem, Pierīgā jau konstatēti simtiem pārkāpumu, kad pretēji aizliegumam SIA "Rīgas meži" piederošajos mežos nocirsti svētku kociņi. Tāpēc SIA "Rīgas meži" atgādina, ka eglītes 50 kilometru rādiusā ap galvaspilsētu cirst nedrīkst.

"Ik gadu situācija svētku laikā ir dramatiska. Šogad konstatēti simtiem gadījumu, kad pretēji aizliegumam Rīgas pašvaldības mežos nocirstas eglītes. Turklāt šogad situācija ir īpaši kritiska, ņemot vērā labvēlīgos laikapstākļus, kad mežos var iebraukt ar auto," portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja SIA "Rīgas meži" valdes loceklis Edgars Vaikulis.

Pēc viņa teiktā, bieži iedzīvotāji eglītes Rīgas mežos nocērt tieši nezināšanas dēļ, tāpēc ik gadu SIA "Rīgas meži" atgādina, ka savas svētku egles meklējumos jādodas vairāk nekā 50 kilometrus ārpus Rīgas – uz AS "Latvijas valsts meži" apsaimniekotajiem mežiem.

"To, ka Rīgas mežos eglītes cirst nedrīkst, stāstām katru gadu, tomēr daudzi vēl aizvien ir pārsteigti, to uzzinot. Cilvēki domā, ka meži ir publiski pieejami ikvienam un tajos brīvi bez ierobežojuma var cirst eglītes. Pirmkārt, cilvēki nezina, ka Rīgas pašvaldībai vispār meži pieder. Tāpat kā nezina arī to, ka SIA "Rīgas meži" ir lielākais mežu īpašnieks Latvijā. Otrkārt, cilvēki ir pārsteigti, uzzinot, ka, ņemot vērā lielo iedzīvotāju skaitu, kas koncentrējas tieši galvaspilsētā un Pierīgas pašvaldībās, SIA "Rīgas meži" izlēmusi Rīgai piederošajos mežos eglīšu ciršanu aizliegt," teica E. Vaikulis.

Viņš norāda, ka Rīgai piederošajos mežos egļu ir maz, to īpatsvars nesasniedz 10 %, un tās galvenokārt ir cilvēku roku stādītas un koptas, pirms tam no sēkliņai līdz stādam izauklētas stādaudzētavā. Tāpēc, ņemot vērā iepriekšminēto, ja kaut neliela daļa no Rīgas vai Pierīgas mājsaimniecībām nocirtīs mežā eglīti, mežam tiks nodarīts būtisks postījums.

Vienlaikus SIA "Rīgas meži" informē, ka decembrī un janvārī inspektori un mežsargi pastiprināti uzmana visus Rīgai piederošos mežus. Turklāt atsevišķās mežniecībās pie iebrauktuvēm egļu jaunaudzēs darbojas video novērošanas kameras. Tāpat, ja atrodaties mežā atpūtas nolūkos, pastaigājieties vai slēpojat, SIA "Rīgas meži" lūdz ar sapratni izturēties pret mežsargu aicinājumiem paskaidrot, kādēļ atrodaties mežā.

Jau zināms, ka ikviena Latvijas ģimene var nocirst vienu svētku eglīti AS "Latvijas valsts meži" apsaimniekotajos mežos. Taču jāņem vērā, ka arī tajos savām vajadzībām vienu eglīti drīkst nocirst meža ceļu malās, grāvmalēs, uz stigām un zem elektrolīnijām. Bet jaunaudzēs un īpaši aizsargājamā dabas teritorijā, kas atzīmēta ar ozollapu, eglītes cirst nedrīkst!

Pirms došanās uz mežu savas svētku egles meklējumos, AS "Latvijas valsts meži" apsaimniekoto mežu izvietojumu var apskatīt kartē www.mammadabakarte.lv.

Tāpat egles meklējumos var palīdzēt arī Valsts zemes dienesta mobilā aplikācija "Kadastrs.lv". Ja iepriekš izpētīta AS "Latvijas Valsts mežu" sagatavotā Ziemassvētku eglīšu karte vietnē "Kurtuesi.lv", aplikācija palīdzēs identificēt meklēto mežu dabā.