30.07.2012 15:00

Vietu dārziņā gaida gandrīz 600 mazie ķekavieši

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Jaunais pašvaldības dārziņš, līdzfinansējums privātajiem bērnudārziem un citas aktivitātes nav pilnībā izskaudušas rindu problēmu arī Ķekavas novadā.

Dati rāda, ka Ķekavas novadā pašlaik savu vietu pašvaldības bērnudārzā gaida aptuveni 580 bērnu vecumā no pusotra līdz trim gadiem. Vecākajiem bērniem ir iespēja apmeklēt privātos bērnudārzus vai izmantot īpašā auklīšu dienesta pakalpojumus.


"Pašvaldība vecākiem maksā kompensāciju, ja bērns nav nodrošināts ar vietu pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādi un tādēļ ir spiests apmeklēt privāto," stāsta Ķekavas novada pašvaldības Izglītības daļas galvenā speciāliste Vera Kļaviņa.

Viņa atklāj, ka kompensācijas apmērs tiek noteikts katram budžeta gadam un ir vienāds ar viena bērna uzturēšanas izmaksām pašvaldības dārziņā. Šogad līdzfinansējuma summa ir 118,70 lati mēnesī.

"Ja rindas dēļ bērns netiek pašvaldības dārziņā un vecāki ir spiesti to laist privātajā, viņš savu vietu rindā nezaudē. Ja pienāk rinda uz pašvaldības dārziņu, bet vecāki tomēr vēlās izglītot savu bērnu privātajā pirmsskolas izglītības iestādē, tad pašvaldība turpina maksāt kompensāciju," skaidro V. Kļaviņa.

Kā vēl viena alternatīva rindu problēmai ir auklīšu dienests, kas sāks darboties ar jaunā mācību gada sākumu. Novada izglītības speciāliste norāda, ka ideja aizgūta no Liepājas.

Tas ir viens no risinājumiem ģimenēm, kuras gaida rindā uz pašvaldības bērnudārzu (pašvaldības līdzfinansējums pilnai darba dienai - no pusotra gada vecuma ) vai kurām mazuļus nepieciešams pieskatīt dažas stundas dienā vai vakaros (svētku dienās).


"Pašlaik notiek aukļu apmācības, ko finansē pašvaldība. Pēc sertifikāta iegūšanas, auklei būs jānostrādā Ķekavas novada labā divi gadi. Ja viņa lauž līgumu, jāatmaksā apmācības izdevumi," zina stāstīt V. Kļaviņa.

Atšķirībā no privātajiem bērnudārziem, aukles pakalpojumus pašvaldība finansē līdz brīdim, kamēr tiks nodrošināta vieta pašvaldības pirmskolas izglītības iestādē. Pašvaldības finansējums aukles atalgojumam no pašvaldības puses ir tāds pats kā par privātu dārziņu, proti, 118,70 Ls/mēnesī.

Papildus tam Ķekavas novada dome aktīvi meklē iespējas, kā paplašināt esošo dārziņu kapacitāti. Tādēļ ir noslēgts līgums ar privāto pamatskolu, ka tās telpās tiek izmitinātas arī divas pašvaldības dārziņa grupiņas.

Tāpat Katlakalnā ir uzcelts jauns bērnudārzs 270 vietām. Tas darbu sāka pirms trim gadiem, bet pērn tika atvērtas divas jaunas pirmsskolas grupas Baložu vidusskolas piebūvē, kas ļāva uzņemt vēl papildus 48 bērnus.

"Pagaidām pašvaldība celt jaunus bērnudārzus neplāno. Taču paredzēts būvēt jaunu Ķekavas sākumskolu, kur vieta ieplānota arī bērnudārza grupām. Ceram, ka kopīgiem spēkiem mums izdosies šo projektu realizēt. Šobrīd tā ir pašvaldības prioritāte," tā novada izglītības speciāliste.

Iepriekš:
Pierīgā atsāksies cīņa pret bērnudārzu rindām, alternatīvas - visdažādākās
Ķekavā būvēs sākumskolu