30.07.2012 07:25

Pierīgā atsāksies cīņa pret bērnudārzu rindām, alternatīvas - visdažādākās

Autors  Līga Greiškane
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pierīgā atsāksies cīņa pret bērnudārzu rindām, alternatīvas - visdažādākās Krišjānis Grantiņš

Jaunajam mācību gadam tuvojoties platiem soļiem, daudzus Pierīgas mazuļu vecākus nodarbina jautājums par to, vai viņu atvasei būs vieta pašvaldības bērnudārzā.

Novadi savu finansiālo iespēju robežās dara, ko var, lai rindas uz dārziņiem saruktu.

Esošo dārziņu padara ietilpīgāku

Viens no risinājumiem, kā samazināt rindas uz pašvaldības bērnudārziem, ir paplašināt esošos dārziņus. Jūnija pēdējās dienās ekspluatācijā tika pieņemta vienīgās Carnikavas pirmsskolas izglītības iestādes (PII) "Riekstiņš" piebūvētā daļa. Tagad bērnudārza darbiniekiem apjomīgo piebūvi atlicis iekārtot un uzpost, lai septembrī to varētu apmeklēt 150 bērni.


Kā zina teikt bērnudārza vadītāja Ina Melkina, tas ļaus būtiski samazināt rindu. "To, cik bērnu gaida savu vietu pirmsskolas izglītības iestādē, varēs pateikt tikai 3. septembrī, kad visi aicinātie vecāki būs parakstījuši līgumus, taču rinda uz bērnudārzu ir," atklāj dārziņa vadītāja, uzsverot, ka tas gan ne vienmēr esot objektīvākais indikators, lai spriestu par situāciju.

Tas tādēļ, ka pašvaldības līdzfinansējuma dēļ, kas ir 100 latu, rindā ir arī tie bērni, kuru vecāki vēlas savas atvases laist privātajos dārziņos. Jaunu dārziņu celšana un esošo paplašināšana gan atmaksājas tikai ilgtermiņā un pie nosacījuma, ka arī nākotnē dzims pietiekami daudz mazuļu, kuri šos bērnudārzus apmeklēs. Tādēļ ir Pierīgas pašvaldības, kas meklē ātrāku un arī lētāku risinājumu.

Alternatīva – auklīšu dienests

Ar oriģinālu risinājumu problēmai pirms pāris mēnešiem klajā nāca Ķekavas novads. Lai sarucinātu rindu uz pašvaldības bērnudārzu, no nākamā mācību gada darbu sāks īpašs pašvaldības aukļu dienests. Aukļu dienesta idejas autore Aija Āre, pašvaldības Izglītības daļas speciāliste, stāsta: "Piedāvājot šādu alternatīvu risinājumu pašvaldība vēlas palīdzēt gan ģimenēm, kuras gaida rindā uz bērnudārzu, gan ģimenēm, kurām mazuļus nepieciešams pieskatīt dažas stundas dienā, vakaros vai brīvdienās."

Noslēdzot trīspusēju līgumu (pašvaldība, aukle un vecāki), pašvaldība ģimenēm nodrošinās līdzfinansējumu aukles darba apmaksai. Tas gan varētu nebūt lēts prieks pašvaldībai, ņemot vērā, ka rindā uz dārziņu gaida aptuveni 700 mazo ķeķaviešu.

Garkalnē un Sējā rindas uz pašvaldības bērnudārzu nav

Taču ir arī pašvaldības, kurās par šo problēmu vismaz pagaidām nav neuztraukties, jo rindu uz pašvaldības bērnudārziem nav. Viena no tām ir no Rīgas netālā Garkalne.

"Jau ceturto gadu uz pašvaldības bērnudārziem nav rindas. Pirmsskolas izglītības iestādēs tiks uzņemti visi mazuļi," zina teikt Garkalnes novada domes priekšsēdētāja vietnieks Kārlis Bružuks ("Zaļo un zemnieku savienība").

Tajā pašā laikā daļa vecāku savas atvases nolēmuši laist privātajos bērnudārzos. "Pašvaldība turpinās maksāt līdzfinansējumu," tā mēra vietnieks, norādot, ka tieši veiksmīgā sadarbība ar privātajiem bērnudārziem ir ļāvusi atrisināt rindu problēmas.

Bez stresa nākamo mācību gadu gaida arī paši mazākie Sējas novada iedzīvotāji un viņu vecāki, jo tie, kuri sasnieguši vismaz pusotru gadu, tiek uzņemti pašvaldības bērnudārzā. "Mūsu novadā rindu nav," lepni saka novada domes priekšsēdētājs Guntis Liepiņš ("Tēvzeme"). Viņš gan piebilst, ka tas lielā mērā ir tādēļ, ka šajā novadā cilvēku skaits salīdzinājumā ar citām Pierīgas vietām ir daudz mazāks.

Mērs arī zina teikt, ka "savus bērnus mūsu dārziņā grib laist arī blakus esošo novadu mazuļu vecāki, taču tos mēs uzņemam tikai tad, ja ir kāda brīva vieta. Mums vispirms ir jādomā par sava novada bērniem".