21.11.2014 15:59

Pierīgas profesionālajās izglītības iestādēs šogad nav palielinājies jauno studentu skaits

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pierīgas profesionālajās izglītības iestādēs šogad nav palielinājies jauno studentu skaits arhīvs

Jauniešu interese par izglītības iegūšanu valsts profesionālajās mācību iestādēs nav gājusi ne mazumā, ne pieaugusi. Šogad mācības Pierīgas profesionālajās izglītības iestādēs sācis tikpat liels skaits audzēkņu kā pērn.

"Šogad tehnikumā uzņemts līdzīgs skaits audzēkņu kā pagājušajā gadā, proti, 2014./2015. mācību gadā tehnikumā mācības pēc devītās klases uzsāka 271 jaunietis, bet pēc divpadsmitās klases tehnikumā iestājās 87 jaunieši," portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja Ogres tehnikuma direktore Ilze Brante.

Tehnikuma direktore zināja teikt, ka populārākās specialitātes profesionālajā izglītības iestādē, uz kuru tiek rīkots arī konkurss, ir meža mašīnu operators un multimediju dizaina speciālists.

I. Brante sacīja, ka pēdējo gadu tendences liecina, ka audzēkņi rūpīgi izvēlas turpmākās studijas, un nākamās profesijas izvēlē tiek iesaistīti arī vecāki. Tāpat gana rūpīgi tiek izpētīta skolas vietne un nākotnes karjeras iespējas, tostarp topošie studenti novērtē bijušo Ogres tehnikuma absolventu sasniegumus.

Tehnikuma direktore norādīja, ka jaunieši novērtē arī skolas piedāvāto iespēju apgūt profesionālās prasmes ne tikai skolas solā, bet arī pie darba devēja. "Studentiem liekas saistoši apgūt profesiju darba vidē pie uzņēmēja, jo tā sniedz ne vien praktisku pieredzi, nodrošinot ar prakses vietu, bet arī atsevišķos gadījumos piedāvā iespēju jauniešiem piepelnīties, strādājos brīvlaikos," teica I. Brante, piebilstot, ka šobrīd Ogres tehnikuma audzēkņi var apgūt zinības pie darba devēja ēdināšanas, mēbeļu galdnieka, elektromehāniķa un kokapstrādes komplektētāja specialitātē.

To, ka audzēkņu skaits arodizglītības iestādēs Rīgas apkārtnē nav palielinājies, apliecināja arī Bulduru Dārzkopības vidusskolas direktors Aivars Griķis. Šajā mācību gadā gūt zinības šajā izglītības iestādē izvēlējās 50 devītās klases beidzēji, 32 vidusskolas beidzēji un 20 neklātienes studenti.

"Izskatās, ka šogad struktūra mums ir tāda, ka vidusskolas absolventu ir vairāk nekā pamatskolas beidzēju. Bet kopumā audzēkņu skaits Bulduros ir tāds pats kā visus citus gadus, un tas gada laikā patstāvīgi mainās, jo vidēji katru gadu atbirst viena grupa jeb 30 cilvēku," klāstīja A. Griķis.

Pēc Bulduru Dārzkopības vidusskolas direktora sacītā, šobrīd studentu pieprasītākās specialitātes ir apstādījumu jeb dārzu un parku speciālists, viesnīcu un ēdināšanas uzņēmumu darbinieks, kā arī floristikas meistars. Pēdējo trīs gadu laikā sarucis to audzēkņu skaits, kas izvēlas apgūt dārznieka arodu. "Domāju, ka dārzkopja speciālista popularitātes kritums saistāms ar to, ka audzēkņiem nav pārliecības, ka, beidzot studijas, būs darbs," secina A. Griķis.

Līdzīgu viedokli pauda Mālpils Profesionālajā vidusskolā, norādot, ka mācības šajā izglītības iestādē šogad divās grupās sāka 30 audzēkņi, kas ir aptuveni tikpat cik pērn. Mālpils Profesionālajā vidusskolā puiši parasti izvēlas siltuma, gāzes un ūdens tehnologa arodu, bet meitenes vēlas apgūt ēdināšanas pakalpojuma specialitāti.

Saskaņā ar Centrālas statistikas pārvaldes (CSP) datiem 2014./2015. mācību gadā mācības 62 profesionālās izglītības iestādēs un 14 koledžās, kuras realizē profesionālās izglītības programmas, sāka 11,7 tūkstoši audzēkņu. CSP operatīvie dati liecina, ka uzņemto audzēkņu skaits šogad ir par 1,6 % lielāks nekā iepriekšējā mācību gadā.

Tāpat saskaņā ar datiem 2013. gadā 33,4 % absolventu izvēlējās iegūt profesionālo izglītību, savukārt 61,5 % mācības turpināja vispārējās vidējās izglītības iestādēs.

Atgādināms, ka Pierīgā un tās tuvumā ārpus Rīgas atrodas četras mācību iestādes, kur iespējams apgūt kādu no arodiem gan atsevišķi, gan kopā ar vidusskolas izglītību: Mālpils Profesionālā vidusskola, Olaines Mehānikas un tehnoloģijas koledža, VSIA "Bulduru Dārzkopības vidusskola" un Ogres tehnikums.