02.02.2015 13:35

Allažu bērnu un ģimenes atbalsta centrs izstrādā programmu, lai mazinātu vardarbības upuru skaitu ģimenēs

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Vardarbība ģimenē vēl aizvien ir gana liela problēma Latvijā. Nereti, pieņemot lēmumu par to, vai vecāki spēj rūpēties par saviem bērniem, speciālisti vadās tikai no tā, ko viņi paši stāsta.

Taču tagad Allažu bērnu un ģimenes atbalsta centrā izstrādātā programma krīžu centra darbiniekiem ļaus veiksmīgāk izvērtēt saskarsmi ģimenē.

"Bāriņtiesas un sociālie dienesti parasti ir tie, kas pieņem lēmumus, vai vecāki var vai nevar aprūpēt savus bērnus. Turklāt saskarsme ģimenē tiek izvērtēta, balstoties tikai uz to, ko viņi paši stāsta. Un, kā mēs zinām, vecāki bieži stāsta, ka viss ir brīnišķīgi, bet realitāte patiesībā ir nedaudz savādāka. Veicot izvērtēšanu šādi, bērni tiek pakļauti riskam piedzīvot vardarbību ģimenē. Un tā ir milzīga problēma. Tāpēc mēs arī izstrādājām šo programmu, lai speciālisti vieglāk varētu noteikt vecāku spējas aprūpēt bērnu," portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja Allažu bērnu un ģimenes atbalsta centra speciāliste un projekta vadītāja Aelita Ziemele.

Viņa arī norādīja, ka ideja izstrādāt šādu programmu ienākusi prātā tieši Allažu bērnu un ģimenes atbalsta centra darbiniekiem, jo arī viņiem ikdienā nācies ar to saskarties. A. Ziemele stāsta, ka pie programmas izstrādē piedalījusies virkne speciālistu – gan mācību spēki no universitātes, gan labākie psihologi, gan sociālo dienestu un bāriņtiesu darbinieki.

Jaunizveidotā programma paredz to, ka vardarbības riskam pakļautās ģimenes krīzes centrā veic vairākus uzdevumus, bet speciālisti viņus novēro, lai izvērtētu, kādas ir savstarpējās attiecības ģimenē.

"Pirmās ģimenes pie mums šo programmu jau ir izmēģinājušas. Un tā patīk gan mums, gan vecākiem. Bet pats galvenais – programma būs lielisks palīgs sociālajiem dienestiem, bāriņtiesām pie lēmuma pieņemšanas. Tieši šo iestāžu darbiniekiem par to ir vispriecīgākie, jo uzrakstīt par cilvēku prasmēm, ja tu redzi viņu tikai savā kabinetā, tomēr ir milzu atbildība," klāstīja A. Ziemele.

Tāpat viņa atzīmēja, ka vardarbība ģimenē Latvijā vēl aizvien ir gana liela problēma, jo ik gadu krīzes centros nonāk vairāk nekā simt bērnu, kas no tās cietuši. Turklāt šie esot tikai apzinātie gadījumi, bet patiesībā vardarbības upuru skaits ģimenēs esot lielāks. "Par daudziem gadījumiem mēs nemaz neuzzinām vai arī uzzinām tikai tad, kad notiek kas letāls," norāda speciāliste.

Vecāku prasmju audzināt bērnu novērtēšanas un attīstīšanas motivācijas programmas izstrādi un ieviešanu Allažu bērnu un ģimenes atbalsta centrs veic sadarbībā ar nodibinājumu "Latvijas Bērnu fonds". Projekta partneris līdzdarbosies programmas izstrādē un pārraudzīs, lai tā atbilstu valsts garantētā sociālās rehabilitācijas pakalpojuma standartiem, un sekmēs programmas ieviešanu Latvijas krīzes centros. Projektu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija.

Allažu bērnu un ģimenes atbalsta centrs jau desmit gadus sniedz palīdzīgu roku grūtībās nonākušiem bērniem un viņu ģimenēm. Centra pamatfunkcija ir sniegt valsts apmaksātos sociālās rehabilitācijas pakalpojumus krīzes centrā.