17.05.2013 16:36

Mazās Sanijas māmiņa dūlas pakalpojumu saņems kā dāvanu

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(2 balsojumi)
"Pēcdzemdību periodā apkārtējo atbalsts un palīdzība katrai māmiņai ir tikpat svarīga kā grūtniecības laikā, ja ne svarīgāka," uzsver Latvijas Dūlu apvienības valdes priekšsēdētāja Līga Liepa-Kivilande. "Pēcdzemdību periodā apkārtējo atbalsts un palīdzība katrai māmiņai ir tikpat svarīga kā grūtniecības laikā, ja ne svarīgāka," uzsver Latvijas Dūlu apvienības valdes priekšsēdētāja Līga Liepa-Kivilande. personīgais arhīvs

Pateicoties mūsu publikācijai "Inese uzticējās sirdsbalsij un jau sesto dienu auklē savu meitiņu Saniju" portālā "Apriņķis.lv", māmiņas lūgumam atsaucās Latvijas Dūlu apvienības valdes priekšsēdētāja Līga Liepa-Kivilande.

"Lasījām jūsu portālā jauko rakstu par Inesi un viņas meitiņu Saniju. Tekstā minēts, ka tiek vākta naudiņa, lai Inese varētu saņemt dūlas atbalstu. Latvijas Dūlu apvienība ir radusi iespēju nodrošināt Inesei dūlas atbalstu bez maksas," redakcijā saņēmām šādu jauku ziņu no Līgas Liepas-Kivilandes.

Viņa ir sazinājusies ar Inesi un vienojusies, ka nākamajā nedēļā pati dosies apraudzīt Inesi un mazo Saniju. "Pēcdzemdību periodā apkārtējo atbalsts un palīdzība katrai māmiņai ir tikpat svarīga kā grūtniecības laikā, ja ne svarīgāka. Pēc dzemdībām tuvinieku un citu cilvēku uzmanība vairāk tiek pievērsta bērniņam. Māmiņa paliek tā kā novārtā. Par viņas sajūtām un domām neviens vairs īpaši neinteresējās, kā tas bija grūtniecības laikā. Vēl aktuālāk tas ir gadījumos, kad sieviete mazulīti audzina viena," savā dūlas pieredzē dalās Līga Liepa-Kivilande. "Dūla ir tā, kura turpina interesēties par mammu, par to, kā viņa jūtas un kādas ir viņas vajadzības. Dūlas vārds nāk no senās Grieķijas, un tā sauca pieredzējušu sievieti, kura palīdz citai sievietei."

Pēc dzemdībām dūla dodas vizītē pie mātes un bērna. Tās ir vismaz pāris stundas, ko viņa pavada ģimenē, vērojot, kā jūtas mamma un bērniņš, un kā viņi abi izjūt viens otru. Māmiņa ar dūlu var izrunāties par visu, kas sakrājies uz sirds, jo dūla ir tā, kura uzklausa. "Nereti ir tā, ka mamma ar bērniņu vai vairākiem bērniem ir mājās viena pati augām dienām un viņai vienkārši gribas parunāt ar kādu pieaugušu cilvēku. Dūla palīdz māmiņai gan pašai meklēt un saskatīt risinājumus tām problēmām, kas radušās, gan arī dod praktiskus ieteikumus par bērniņa aprūpi – viņa barošanu, gulēšanu, raudāšanu," paskaidro Līga Liepa-Kivilande. "Jebkurā brīdī, kad mammai ir vajadzīga palīdzība, viņa dūlai var rakstīt, zvanīt vai sarunāt tikšanos klātienē."

Dūlu apmācība Latvijā notiek pēc trīs gadu programmas. Šobrīd ir deviņas dūlas, kuras šo mācību kursu jau ir apguvušas, un ir daudz dūlu, kuras patlaban vēl mācās. Dūlas sniedz psiholoģisku, informatīvu un fizisku atbalstu sievietēm grūtniecības, dzemdību un pēcdzemdību laikā. Dūlas sniegtais atbalsts nav medicīnisks.

Informāciju par dūlām var atrast Latvijas Dūlu apvienības vietnē www.dulas.lv, bet jautājumus par iespējām saņemt dūlas pakalpojumu var, rakstot uz e-pastu Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.. Dūlu pakalpojums ir par maksu, taču tā nav strikti noteikta summa. Dūlas ir pretimnākošas. Grūtos brīžos vienmēr ir iespējams vienoties, un ir situācijas, kad dūlas pakalpojums sievietei tiek pasniegts kā dāvana. Tā tas būs arī mazās Sanijas māmiņai Inesei.