08.03.2013 17:32

Vīrieši ir labāki matemātiķi, bet sievietes jālutina ne tikai 8. martā

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Īsts matemātiķis ir cilvēks, kurš, risinot uzdevumu, kārpīsies tik ilgi, kamēr nokļūs līdz atbildei un nepametīs iesākto pusceļā," teic Ž. Ceļmalniece. "Īsts matemātiķis ir cilvēks, kurš, risinot uzdevumu, kārpīsies tik ilgi, kamēr nokļūs līdz atbildei un nepametīs iesākto pusceļā," teic Ž. Ceļmalniece. Krišjānis Grantiņš

"Matemātika palīdz attīstīt ne vien loģisko, bet arī radošo domāšanu," pārliecināta ir Daugmales pamatskolas skolotāja Žanete Ceļmalniece (49).

Matemātika un garlaicīgi – tikai ne Ž. Ceļmalnieces stundās. Skolotāja īsā brīdī nosauc virkni sadzīvisku situāciju, kurā bez matemātikas zināšanām iztikt būs gluži neiespējami: kino apmeklējums, latu maiņa pret eiro pirms došanās ceļojumā. Jā, ceļošana ir skolotājas sirdslieta.


Savukārt jau otro gadu kopā ar skolēniem pedagoģe īsteno zaļo dzīvesveidu, nododot makulatūru un izlietotās baterijas. Taču, runājot par 8. martu, Ž. Ceļmalniece pauž, ka sievietes ar ziediem varētu lutināt katru dienu.

1. Kāda ir jūsu definīcija – kas ir matemātika?

– Zinātņu zinātne – kā jau filosofi to ir teikuši.

2. Kurš ir jūsu laimīgais skaitlis? Kāpēc?
– 12. Tas ir mans dzimšanas datums. Un simboliski – skolā ir 12 klases (smejas).

3. Nosauciet trīs īpašības, kurām noteikti jāpiemīt matemātiķim!
– Neatlaidība. Matemātiķi ir jautri cilvēki, arī muzikāli un dziedoši, jo mūzika ar matemātiku vienmēr gājusi roku rokā – mūzikā ir veselas notis, ceturtdaļu, astotdaļu notis. Skaitļi.

4. Vai uzticaties numeroloģijai?
– Esmu par to dzirdējusi, vienā brīdī, intereses vadīta, pat mēģināju skaitīt kopā dzimšanas gada un datuma skaitļus. Bet neesmu tajā iedziļinājusies. Man ir daudz citu interešu.

5. Vai mūsdienās, kad pat mobilajā telefonā ir kalkulators, ir jāprot rēķināt galvā?
– Iedomājieties, cilvēks stāv rindā un nezina, cik īsti kino biļete maksā. Kad pienāk tava kārta rindā, ir ātri jāizrēķina, vai nauda pietiks divām vai trim biļetēm. Izvilkt no somas kalkulatoru nebūs laika, – un ja nu telefons izlādējies? Vai, piemēram, jāsamaina lati pret eiro. Reizrēķina tabula ir jāzina katram, jo nekad nevari zināt, ko un kad vajadzēs sarēķināt.

6. Daudzi ievērojami zinātnieki un matemātiķi ir vīrieši. Kurš matemātikā ir spēcīgāks – sieviete vai vīrietis?
– Vīrieši. Matemātiķis būtībā risina kādu problēmu un to var risināt vienu gadu, otru gadu. Varbūt pēc šī laika tā tiks atrisināta, bet varbūt ne. Man šķiet, ka sievietēm nav tik daudz laika urbties cauri kādai problēmai.

7. Vai matemātikā nepieciešams radošums?
– Protams. Ja nav radošuma, matemātiku mācīties ir ļoti grūti. Ja skolēns ir radošs, viņam ir daudz vieglāk vizuāli iztēloties un risināt teksta uzdevumus. Radošums ir nepieciešams arī ģeometrijā.

8. Loģiska domāšana ir dabas dota vai treniņu rezultāts?
– Viena daļa ir dabas dota, bet ir vajadzīgs treniņš. Kā jebkurā jomā. Mēs visi varētu dziedāt, taču tas, kurš vairāk attīstīs dziedāšanas prasmi, kļūs aizvien labāks dziedātājs. Tāpat zīmēšanā. Ja prasmes neattīstīs, rezultātu nebūs.

9. Kurā jomā jūs gribētu darboties, ja nebūtu matemātikas skolotāja?
– Tūrismā, jo man pašai ļoti patīk ceļot. Jau esmu ieplānojusi pavasara braucienu. Šogad – uz Berlīni. Varētu būt gids vai ceļojumu aģents. Otra lieta, kas mani saista, ir kosmētika.

10. Kā vīriešiem jālutina sievietes 8. martā?
– Kāpēc jālutina tieši 8. martā? Jālutina visu laiku, jo sievietes ir tā vērtas. Mūsu skolas kolektīvā ir trīs vīrieši, un pēdējos gadus sieviešu dienas rītā skolotāju istabā uz galda vienmēr ir ziedi.

11. Kādas ir jaukākās Daugmales pamatskolas tradīcijas?
– Otra joma, kurā darbojos skolā, ir vides izglītības jeb dabas zinības. Jau otro gadu piedalāmies "Zaļās jostas" akcijās, kurās vācam un nododam makulatūru un izlietotās baterijas. Piedalāmies ne tikai Latvijas mēroga konkursos, bet sacenšamies arī skolā.

Savukārt katru gadu Lieldienu svētdienā, kaut tā ir brīvdiena, rīkojam Lieldienu aktivitātes: olu ripināšanu, lēkšanu maisos, staigāšanu uz garajām kājām u. c. Visi zina, ka šajā svētdienā pie skolas noteikti kaut kas notiks.

12. Ja septiņiem ābolu vācējiem nepieciešamas septiņas minūtes, lai salasītu septiņus grozus ar āboliem, cik daudz ābolu vācēju vajadzīgs, lai 100 minūtes savāktu 100 grozus ar āboliem? (Atbilde: septiņi)
– 100? Jāpadomā. Laikam tomēr iznāk septiņi (smejas).

Iepriekš:
Skolotājs, kurš uz vientuļas salas izdzīvotu ar nazi, zāģi un sērkociņiem