05.01.2013 12:47

20 iemeslu, kāpēc nedzīvot kopā pirms laulībām…

Autors  gudribassakums.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
20 iemeslu, kāpēc nedzīvot kopā pirms laulībām… arhīvs

... jeb sērijas "Kamēr nāve mūs šķirs..." nobeigums.

Šajā publikācijā atradīsiet uzskaitītus vēl 6 sociāli psiholoģiski ekonomiskus iemeslus, kāpēc nedzīvot kopā pirms (ārpus) laulībām. Jūsu ērtībai pievienojam arī dokumentu "Kamēr nāve mūs šķirs", kurā iekļauti visi 20 iemesli. Dalieties ar saviem mīļajiem! Lai arī viņiem klājas pēc iespējas labāk!

15. Tie, kas dzīvo kopā pirms laulībām, bieži sastopas ar vecāku iebildumiem.

Nav viegli slēpt attiecības. "Meliem ir īsas kājas." Kā parādīja Jackson (1996) un Johnson (1996) pētījums, bieži šadās situācijās iesaistīts arī jautājums par finansiālā atbalsta saņemšanu no vecākiem, kas vecāku neapmierinātības gadījumā var tikt nostādīts "zem jautājuma zīmes". Ko darīt ar partnera mantām vecāku apciemojuma laikā, ko ar vainas apziņu, ka tiek melots un darīts pret vecāku gribu? Bailes pazaudēt vecāku labvēlību ir nopietns faktors šādos gadījumos.

16. Tie, kas dzīvo kopā ārpus laulības, bieži nodara pāri viņu bērniem.

Sociologi Wendy Maning un Daniel Lichter Stalcup pētījumā aprēķināja, ka 90. gadu beigās ASV 2,2 miljoni bērnu dzīvoja ar vienu vecāku un viņa/as nelaulāto partneri. (Kāda būtu Latvijas statistika?) Bērniem nepieciešamas abu vecāku rūpes un mīlestība. Nestabilas un sabojātas attiecības rada bērniem traumas, kuru sekas viņus pavada visas dzīves garumā. Bērniem, kuri dzīvo kopā ar vecākiem šādās ārpus laulības savienībās, neveidojas skaidra izpratne par "pareizi" un "nepareizi" savstarpējās attiecībās. Viņu vecākiem ir grūti dot bērniem morāla rakstura pamācības, īpaši, kad viņi sasniedz vecumu, kurā parādās interese par pretējo dzimumu.

17. Tiem, kas dzīvo kopā pirms laulībām, bieži vien trūkst kopēja mērķa.

Daudzi pāri kopdzīvi sāk gluži nemanot. Viņi satiekas, viņiem ir seksuālas attiecības, viņi guļ kopā, kopā pavada brīvdienas, pamazām ērtības labad atnes drēbes, higiēnas piederumus un kādā dienā apjauš, ka jau ir sākuši kopdzīvi. Saskaņā ar Johnson (1996) pētījumu bieži vien šādās attiecībās problēma ir kopēja mērķa trūkums. Viņi jau faktiski dzīvo kopā, bet vēl nav runājuši par svarīgajām lietām, – ko tālāk, vai mēs gatavojamies palikt kopā uz mūžu, kā iztēlojamies mūsu nākotni, kā tā varētu attīstīties? Viņi nav runājuši par dzīvi, esot atbildīgam vienam par otru. Viņi bieži vien nevēlas nekādas saistības un atbildības. Viņi vēlas to, ko var viegli dabūt, situāciju, kurā viegli aiziet, ja nu kas nepatīk. Laulība paredz kopīgu kustamo un nekustamo īpašumu, kopīgas izvēles un kopīgas atbildības. Kopdzīve ārpus laulības ir veids, kā izvairīties no visa iepriekš minētā – saņemt nedodot.

18. Tiem, kas dzīvo kopā pirms laulības, nav egalitārākas (vienlīdzīgākas) attiecības.

Pat ja cilvēki apgalvo, ka viņi vēlas egalitārākas attiecības, Johnson pētījums parādīja, ka arī ārpus laulības kopdzīvē lomu/pienākumu sadalījums tiecās būt tāds pats kā tradicionālajās laulībās. Vīrieši iet uz darbu vai studijām, sporta aktivitātēm, atnāk mājās un vēlas, lai ēdiens būtu sagatavots, māja uzkopta, drēbes tīras un gatavas lietošanai. Sievietes nonāk situācijā, kad, tiecoties pēc it kā egalitārākām attiecībām, beigu beigās viņas dara to pašu, no kā centās izvairīties, savukārt vīrieši saņem, ko kārojuši, neuzņemoties nekādu atbildību.

19. Tiem, kas dzīvo kopā pirms laulībām, atbildību sadalījums nav specializēts.

Pētījumi rāda, ka kopdzīve ārpus laulības ir kvalitatīvi atšķirīga no laulības. Laulības atbildību uzņemšanās paredz saprātīgu specializāciju ikdienas pienākumos; laulātie paļaujas viens uz otru, ka katrs darbosies tajās jomās, kurās katrs ir spēcīgāks, un palīdzēs otram tajās, kuras viņam (-ai) tik labi nepadodas. Salīdzinājumam, pāri, kuri dzīvo kopā ārpus laulības, parasti izjūt daudz mazāku nepieciešamību darboties otra labā.

20. Tie, kas dzīvo kopā pirms laulībām, saņem mazāku atbalstu, un viņu finansiālais stāvoklis vidēji ir sliktāks.

Kurš gan to šodien vēlētos?! Laulība ir daudz labāks veids, kā savienot cilvēkus – darba biedrus, vīra un sievas radiniekus, kuri visi var būt potenciāli atbalsta un dažādu labumu avoti. Laulība savieno cilvēkus ar pasauli, kas ir daudz lielāka nekā viņi paši.

Pirmo daļu lasīt šeit.
Otro daļu lasīt šeit.
Trešo daļu lasīt šeit.
Vai īsta mīlestība gaida?