13.12.2012 16:05

"Kamēr nāve mūs šķirs" vai arī…

Autors  www.gudribassakums.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

... kamēr vien es jūtos laimīgs (-a).

Kopdzīve pirms laulībām pārdesmit gadu laikā ir kļuvusi teju vai par normu. Diemžēl sliktu un postošu normu. Nevajag būt kristietim, lai saprastu, ka šāda izvēle nevis tuvina laimīgai laulībai, bet gan no tās attālina.


Piedāvājam jūsu uzmanībai vairākus socioloģisko pētījumu atzinumus, kas uzskatāmi parāda, kādas ir kopdzīves pirms laulībām sekas. Lūdzu, dalieties šajā informācijā ar tiem, kuriem tas šobrīd ir aktuāli! (Izmantotie dati ņemti no ASV veiktajiem pētījumiem, dažādu pētījumu pieejas un dati variē, tomēr pētījumu rezultāti norāda uz vienu un to pašu – kopdzīve pirms laulībām samazina laimīgas laulības iespēju.)

1. Tiem, kas dzīvo kopā pirms laulībām, ir mazāka iespēja apprecēties.

Kolumbijas Universitātes pētījums parādījis, ka tikai 26 % no aptaujātajām sievietēm un tikai 19 % no aptaujātajiem vīriešiem stājās laulībā ar personu, ar kuru bija dzīvojuši kopā. Nacionālais ģimeņu un saimniecību pētījums, kas balstīts uz 13 000 respondentu aptauju, secināja, ka apmēram 40 % no kopā dzīvojošajiem pāriem attiecībām izjūk pirms laulībām.

Viens no iemesliem ir tas, ka cilvēki, kuri praktizē kopā dzīvošanu, mēdz "ceļot" no viena partnera pie otra, meklējot "pareizo" personu. Parasti šādi cilvēki pagūst padzīvot kopā ar vairākiem partneriem.

2. Tiem, kas dzīvojuši kopā pirms laulības, ir augstāki šķiršanās rādītāji.

Jēlas Universitātes pētījums parādīja, ka sievietēm, kuras ar partneri dzīvojošas kopā pirms laulībām, ir par 80 % lielāka iespēja šķirties salīdzinājumā ar sievietēm, kas to nebija darījušas. (Tas nenozīmē, ka 80 % šķirās, bet ka šķiršanās gadījumu ir par 80 % vairāk.)

Nacionālais ģimeņu un saimniecību pētījums parādīja, ka pāri, kas pirms laulības dzīvojuši kopā, pirmo desmit gadu kopdzīves laikā izšķiras gandrīz divas reizes biežāk. Kopā dzīvojušie – 57 %, nedzīvojušie – 30 %. Tie, kuri pirms laulībām dzīvojuši kopā, daudz pielaidīgāk izturas pret šķiršanos. Rietumu Ontario Universitātes pētījuma (8000 respondentu) secinājums bija, ka pirmslaulību kopdzīve vistiešākajā veidā ietekmē laulību stabilitāti, jo kopdzīves fakts "samazina laulības institūcijas nopietnumu un vājina uzticību laulātajam partnerim".

3. To laulības, kuri dzīvojuši kopā pirms laulībām, parasti ir nelaimīgākas.

Gan Nacionālas ģimenes attiecību padomes (309 jaunlaulātie), gan Alfred DeMars, Gerald Leslie, Joyce Brothers, Brown & Booth pētījumi parādīja, ka tie, kuri pirms laulībām dzīvojuši kopā, vidēji ir daudz mazāk apmierināti ar savu laulības dzīvi. Secinājums: fiziskā tuvība nav tas drošākais pamats, uz kura būvēt mūžu ilgas laulības attiecības.

Turklāt kopdzīvei pirms laulībām ir arī cita veida negatīva ietekme un laulību, jo pirmslaulību kopdzīves laikā partneri biežāk mēdz strīdēties, kliegt uz otru, fiziski iespaidot, kā arī šajās attiecībās biežāk pastāv negodīgs pienākumu sadalījums. Šī pieredze vēlāk negatīvi ietekmē laulību.

4. Tiem, kuriem ir pirmslaulību sekss, vēlāk daudz biežāk ir arī ārpus laulību seksuālās attiecības.

Pirms laulību attieksme pret seksu nemainās, kad cilvēks stājas laulībā. Ja cilvēkam ir bijušas pirmslaulību seksuālās attiecības, tad daudz lielāk varbūtība, ka būs arī ārpus laulību attiecības. Jo īpaši tas attiecās uz sievietēm. Ja sieviete ir dzīvojusi ar vīrieti pirms laulībām, iespēja, ka viņa pārkāps laulību ar citu partneri, ir vairāk nekā divas reizes lielāka nekā sievietēm, kurām nav bijis seksuālu attiecību pirms laulībām.

Nacionālais ģimeņu attīstības pētījums un Nacionālā veselības statistikas centra pētījumi parādīja, ka līgavām, kuras nav nevainīgas, iespēja šķirties ir par 60 % augstāka. Seksuālo attieksmju un dzīvesveida pētījums parādīja, ka 90 % laulāto sieviešu bija uzticīgas savam vīram. Salīdzinājumam ar sievietēm pirmslaulības kopdzīvē – tikai 60 %. Proti, četras no desmit sievietēm nebija uzticīgas savam partnerim.

90 % no laulātajiem vīriešiem bija uzticīgi savām sievām, salīdzinājumā ar tikai 43 % pirmslaulības kopdzīvi vedošajiem vīriešiem. Laulību un ģimenes žurnāla pētījums starp 1200 sievietēm vecumā starp 20 un 37 gadiem parādīja, ka sievietēm, kuras ir dzīvojušas kopā pirms laulības, ir 3,3 reizes lielāka iespēja, ka viņas nebūs uzticīgas savam vīram. Cits pētījums (Forste & Tanfer) parādīja, ka sievietēm pirmslaulību kopdzīvē ir piecas reizes lielāka iespēja, ka viņas nebūs uzticīgas savam partnerim, nekā tas ir laulātām sievietēm. Pirmslaulību kopdzīve, izrādās, ir daudz līdzīgāka gadījuma rakstura attiecībām, nevis laulībai.

Tas vēl ne tuvu nav viss. Turpinājums sekos.