20.12.2012 07:26

Kur atrast savu svētku kociņu Pierīgā

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ziemassvētku eglītes SIA "Kokaudzētava Baltezers". Ziemassvētku eglītes SIA "Kokaudzētava Baltezers". www.baltezers.lv

Tiem, kuri negrib brist uz mežu pēc Ziemassvētku eglītes, to var iegādāties kādā no Pierīgas kokaudzētavām.

Olaines kokaudzētavā vispieprasītākās ir sudrabegles un baltegles. Augstums ir vidēji, sākot no pusmetra līdz divarpus metriem. Vidējā cena – četri lati par metru. Garākās un kuplākās eglītes līdz divarpus metriem maksā divdesmit latu. Liela nozīme ir kociņa kuplumam, kas arī nosaka cenu, norāda kokaudzētavas pārstāve. Ja nepieciešams kas īpašāks, ir iespējams nolūkot eglīti svētkiem "dzīvā dabā" – uz lauka, kur kociņi aug. Vairums tirdzniecības nolūkiem paredzētās eglītes jau stāv nocirstas placī, kur viegli piebraukt un aplūkot klāstu.

Ir nopērkamas arī podiņos augošas eglītes, kuru garums svārstās no metra līdz metram un 70 centimetriem, cena – astoņi lati par metru. Tiesa, šo eglīšu izvēle kļuvusi mazāka, jo, kā atklāj kokaudzētavā, interesanti tās sāk izpirkt jau oktobra nogalē, vairāk gan vairumtirdzniecības nolūkiem. Individuāli iedzīvotāji kociņus, protams, brauc lūkot, svētkiem tuvojoties.

Olaines kokaudzētava darba dienās strādā no pulksten 8 līdz 18, brīvdienās no 9 līdz 16. Tāpat tā klientiem būs atvērta arī 24. decembrī līdz pulksten 15 vai – līdz iestāsies tumsa. Olaines kokaudzētava atrodas Rīgas–Jelgavas šosejas 15. kilometrā, pie viadukta. Detalizēta informācija pieejama vietnē www.kokaudzetava.lv.

SIA "Kokaudzētava Baltezers" pieprasītākās ir sudrabegles, kuru garums ir 1,70–2,50 m, cena no 19 līdz 25 latiem. Pieejamas arī lielākas egles, kuru garums sniedzas pat līdz nepilniem četriem metriem. Pēdējos gados pieaugusi tendence iegādāties "dzīvu" kociņu, nevis grieztās egles, novērojis uzņēmuma vadītājs Varis Kazaks. Turklāt pēc svētkiem šādu kociņu var pārstādīt dārzā, un tādējādi tas priecēs vēl daudzus gadus. Tā ir arī laba alternatīva tiem, kuriem svētku eglei atvēlētā vieta ir šaura.

Vienīgais un būtiskākais izņēmums, kas "Baltezera" podiņu eglītes atšķir no kociņiem, kas nopērkami, piemēram, lielveikalos un degvielas uzpildes stacijās ir tas, ka pēdējie paredzēti, lai tie ilgāk saglabātos iekštelpās, bet nav domāti pārstādīšanai āra apstākļos. Savukārt Ādažu novadā augušās eglītes nav ieteicams turēt iekštelpās ilgāk par desmit dienām, tās obligāti ir jāpārstāda laukā. Šādu kociņu augstums vidēji ir 0,90–1,20 m. Cena svārstās no četriem līdz 12 latiem.

SIA "Kokaudzētava Baltezers" eglītes arī iespējams iegādāties tikai uz vietas, "Sabīņos" Ādažu novadā. Darba laiks darbadienās ir no 9 līdz 17, sestdien, 22. decembrī, kad kokaudzētavai ir pēdējā darbadiena sezonā, – no 9 līdz 13. Vairāk – www.baltezers.lv.

"Ārijas stādaudzētavā", kas darbojas Lēdurgas dendroparkā Krimuldas novadā, nopērkamas parastās eglītes un baltegles. Cenas ļoti demokrātiskas – sākot no četriem latiem. Izmēri kociņiem ir visām gaumēm un vajadzībām, sākot no tādiem, kas mazāki par metru. Pieejamas arī podiņos audzētas eglītes, to izmēri 1,20–1,50 m, cena – deviņi lati. Kā pastāstīja stādaudzētavas vadītājs Karolis Treijs, vairums nogriezto kociņu jau aizvesti uz Rīgu, bet joprojām uz Lēdurgu lūkoties pēc sava svētku kociņa brauc ģimenes un citi interesenti. Eglīti iespējams izvēlēties arī no augošo kociņu vidus. Tiem, kuri nevēlas braukt paši vai netiek, stādaudzētava pēc atsevišķas vienošanās eglīti var piegādāt līdz mājas slieksnim. Vairāk par "Ārijas stādaudzētavas" piedāvājumu var uzzināt, zvanot K. Treijam pa tālruni 29432663 un vietnē www.arijasstadaudzetava.lv.

Iepriekš:
Eglīšu tabu Pierīgā
Botāniskais dārzs palicis bez žoga, eglītes rūpīgi sargā