09.01.2015 17:38

PVD atkārtotā pārbaudē konstatē labturības pārkāpumus zvēraudzētavā "Stirnas"

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
PVD atkārtotā pārbaudē konstatē labturības pārkāpumus zvēraudzētavā "Stirnas" No organizācijas "Dzivnieku brīvība" uzņemtajiem materiāliem

Lai gan Ropažu novada zvēraudzētavas "Stirnas" īpašnieks iepriekš apgalvoja, ka neatbilstoša izmēra sprostu audzētavā neesot, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), veicot ārpuskārtas pārbaudi, atklājis, ka tie tur tomēr ir.

Turklāt tos audzētavas īpašnieks iepriekšējā pārbaudē no inspektoriem esot slēpis.

Pirmoreiz dzīvnieku labturību zvēraudzētavā "Stirnas" PVD speciālisti vētīja pērn 23. novembrī, taču toreiz nekādi pārkāpumi netika atrasti, portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja organizācijas "Dzīvnieku brīvība" valdes locekle Katrīna Krīgere.

Organizācija bija neizpratnē par to, kāpēc nekas netika atklāts, ja reiz viņu dokumentētajos video materiālos redzams, ka audzētavā lapsas tiek turētas neatbilstoša izmēra sprostos, dzīvniekiem ir savainotas ķepas, ausis un acis.

"Pēc "Dzīvnieku brīvības" atkārtotiem lūgumiem PVD pērn 28. novembrī veica vēl vienu ārpuskārtas pārbaudi. Un tad beidzot tomēr konstatēja, ka lapsas – tie varētu būt aptuveni 1000 dzīvnieku – tiek turētas neatbilstošu izmēru un iekārtojuma būros, kā tas arī dokumentēts video un foto materiālos," norādīja K. Krīgere.

Viņa arī uzsvēra, ka iemesls, kādēļ PVD pārkāpumus nekonstatēja jau pirmajā pārbaudē, pēc dienesta saņemtajiem paskaidrojumiem organizācijai, esot tāds: zvēraudzētājs maldinājis PVD inspektorus un slēpis lapsu novietņu bloku ar neatbilstošo izmēru būriem.

To, ka tā patiešām ir bijis un Ropažu novada zvēraudzētavā pirmajā pārbaudē nav uzrādītas visas lapsu turēšanas iekārtas, portālam "Apriņķis.lv" apstiprināja arī PVD.

"Ārpuskārtas pārbaudē PVD inspektori konstatēja, ka likumdošanas normām neatbilstošos sprostos tiek turēta daļa no saimniecībā esošajām lapsām. Un tas nozīmē, ka būri neatbilst vajadzīgajam izmēram un nav atbilstoši aprīkoti, lai lapsām būtu, kur paslēpties," sacīja PVD pārstāve Anna Joffe.

PVD pārstāve norādīja, ka par neatbilstoša izmēra un aprīkojuma sprostiem nolemts uzņēmēju sodīt ar 600 eiro lielu naudas sodu. Tāpat uzņēmumam tika noteikts neatbilstību novēršanas termiņš līdz 2015. gada 1. jūlijam, lai brīdī, kad saimniecībā tiks nošķirti lapsu kucēni no mātēm, visas lapsas būtu atbilstoša izmēra un aprīkojuma sprostos.

Turklāt, kā informēja PVD, šī nav pirmā reize, kad šāda rakstura pārkāpumi konstatēti zvēraudzētavā "Stirnas". Neatbilstoša izmēra sprostos lapsas bijušas izvietotas arī 2013. gada 16. oktobrī, un PVD bija lūdzis uzņēmējam šo problēmu gada laikā atrisināt.

Savukārt zvēraudzētavas "Stintas" īpašnieks Roberts Šakins paskaidroja, ka nekādus būrus viņš slēpis nav. "Zvēraudzētavā, kurā tiek turēti 40 tūkstoši dzīvnieku, nav iespējams neko paslēpt. Viņi paši tos būrus vienkārši neredzēja," teica R. Šakins.

Viņš norādīja, ka situācija ar būriem, kas saskaņā ar likumdošanas prasībām un dienesta pārmetumiem nav atbilstošā izmērā, ir dīvaina. R. Šakins stāstīja, ka visi viņa sprosti noteiktajiem izmēriem atbilst un pārkāpumi konstatēti tikai tāpēc, ka viņš gribējis kā labāk.

"Būris visiem izmēriem atbilst, un likumā ir noteikts, ka tādā var turēt divas lapsas. Bet es šo būri ar šķērssienu esmu sadalījis divās daļas un izvēlējies lapsas nošķirt, lai dzīvnieki neplēstos. Man jau labāk liekas, ka prātīgāk ir turēt katru lapsu savā būrī, pat ja tie ir nedaudz mazāki kā vajadzīgs. Taču vides draugi domā savādāk, viņi uzskata, ka labāk būris ir lielāks un tajā var turēt divas lapsas," teica audzētavas īpašnieks.

Portāls "Apriņķis.lv" jau rakstīja, ka dienu pēc PVD pārbaudes Ropažu novada zvēraudzētavā "Stirnas" organizācija "Dzīvnieku brīvība" uzņemtajos dokumentētajos materiālos redzami neskaitāmi dzīvnieku aizsardzības likuma un labturības noteikumu pārkāpumi.

""Stirnās" tiek turētas trīs lapsas vienā būrī, kas nav atļauts. Un arī paši sprosti neatbilst likumos noteiktajiem izmēriem. Un šādu būru šajā konkrētajā zvēraudzētavā ir simtiem. Tāpat zvēraudzētavā ir daudz savainotu dzīvnieku, kas atstāti bez aprūpes. Redzams, ka audzētavā esošie dzīvnieki ir ar ielaistām kāju un nagu problēmām," iepriekš sacīja "Dzīvnieku brīvības" valdes priekšsēdētājs Aivars Andersons.

Savukārt Ropažu novada zvēraudzētava "Stirnas" organizācijas "Dzīvnieku brīvība" konstatētos labturības pārkāpumus kategoriski noraidīja. "Zvēraudzētavā nekā tāda nav. Tā ir "preses pīle"! Brauciet un skatieties, ja neticat!" sašutumu pauda audzētavas īpašnieks R. Šakins. Viņš arī sacīja, ka tādi būri, kādi atainoti dokumentētos materiālos, audzētavā netiek izmantoti jau 25 gadus.

Iepriekš:

Ropažu novada zvēraudzētājs: Šokējošie kadri ar audzētavā savainotajiem dzīvniekiem ir "preses pīle"