25.11.2014 12:43

Ropažu novada iedzīvotāji pašu spēkiem realizējuši vairākus projektus un izveidojuši ko jaunu

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Jau otro gadu Ropažu novada iedzīvotāji iesaistījušies domes un Nīderlandes fonda "KNHM" kopīgi rīkotajā projektu konkursā un plecu pie pleca īstenojuši vairākas ieceres, izveidojot kaut ko jaunu.

"Šogad Ropažu novadā jau otro gadu tika realizēts "KNHM" fonda projekts "Sabiedrība ar dvēseli Ropažu novadam", kura rezultātā iedzīvotāju pašu spēkiem Ropažu novadā tapuši kopumā seši sabiedriski nozīmīgi objekti, gan bērnu laukumi, gan āra trenažieru laukums, gan mednieku namiņš un daudz kas cits," portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja projekta koordinatore, biedrības "Ropažu partnerība" valdes priekšsēdētāja Eva Haberkorne-Vimba.

Viņa zināja stāstīt, ka projekta ietvaros ticis realizēts biedrības "Aktīvi vecāki – Ropažu novadam" projekts "Tēti būvē Tarzānu", uzbūvējot objektu, kas paredzēts tūrisma un alpīnisma nodarbībām.

Savukārt "Zaķumuižas vēstures entuziastu grupas" jaunieši projekta laikā apzinājuši 22 piemiņas vietas Ropažu un Ikšķiles novadā, kas saistās ar I un II pasaules kara notikumiem, un izdevuši bukletu, lai ikviens ar tām turpmāk varētu iepazīties.

Iedzīvotāji Tumšupes ciema "Zītaros" pašu spēkiem izveidojuši bērnu laukumu, uzstādot slidkalniņu, alpīnisma sienu, šūpoles, pievilkšanās stieni un līdzsvara baļķi. Tāpat cita iedzīvotāju grupa Tumšupes ciemā ierīkojusi nelielu āra trenažieru laukumu un uzstādījusi atkritumu tvertnes.

Iedzīvotāju grupas "Lustīgā Garaušu saime" projekta ietvaros Ropažu novada bērnu deju kolektīva "Garauši" dalībniekiem darināti tautas tērpi.

Projektu finansiālais atbalstītājs Nīderlandes fonds "KNHM" jau tradicionāli ar 500 eiro naudas balvu apbalvo katra novada labākos projekta autorus. Ropažu novadā kā labākā iedzīvotāju iecere godināta Mednieku un makšķernieku kluba "Rāmava" ideja – mednieku namiņa būvniecība medījumu pirmapstrādei.

Kā pastāstīja projekta "Sabiedrība ar dvēseli" koordinatore, šo pasākumu galvenā būtība ir uzlabot dzīves kvalitāti gan fiziskajā, gan sociālajā jomā Ropažu novadā un veicināt novada iedzīvotāju iniciatīvu un atbildību par savu dzīves vidi. Konkursā var piedalīties ikviens, un iedzīvotāju atsaucība līdz šim esot bijusi liela.

"Realizētie projekti rāda, cik daudzpusīgas un dažādas ir iedzīvotāju intereses un vēlmes radoši darboties un realizēt savas ieceres. Idejas ir dažādas, bet populāra ir bērnu laukumu izveide un teritorijas labiekārtošana," teica E. Haberkorne-Vimba.

Viņa sacīja, ka šogad projektu konkursā tika iesniegti 17 projektu pieteikumi, taču pērn savas idejas gribēja realizēt 27 Ropažu novada aktīvisti. "Atsaucība tiešām ir liela, un visiem naudas nepietika, tāpēc atbalstītas tika septiņas ieceres. Bet realizētas sešas," klāstīja E. Haberkorne-Vimba, piebilstot, ka to, kam naudu piešķirt, izlēma žūrija.

Pērn iesniegtās idejas esot vērtējuši iedzīvotāji paši no visa Ropažu novada, savukārt šogad, tā kā pašvaldības finansējums bija lielāks nekā pērn, ideju vērtēšanā piedalījušies Ropažu novada domes deputāti un pārstāvji no iedzīvotāju un "KHNM" fonda vidus.

Šis gads, pēc E. Haberkornes-Vimbas teiktā, ir pēdējais, kad "KHNM" fonds finansiāli atbalsta šādas sabiedrības pleca sajūtu veicinošas idejas. Tomēr satraukumam nav pamata, jo Latvijas Pašvaldību savienības paspārnē tapusi organizācija "Sabiedrība ar dvēseli", kura turpmāk pārmantos un turpinās Nīderlandes fonda "KNHM" darbību Latvijā.

Līdz šim reģionālie partneri ar "KNHM" varēja sadarboties trīs gadus, noslēdzot līgumu. Minētais līgums paredzēja, ka pirmajā gadā fonds simtprocentīgi finansēja novada iedzīvotāju projekta konkursa idejas, ja vien tās nepārsniedza tūkstoš eiro limitu vienam projektam. Savukārt otrajā sadarbības gadā fonds finansēja tikai 50 % no projekta izmaksām, bet trešajā – 40 %. Kā zināja stāstīt E. Haberkorne-Vimba, parasti šajos divos gados ar finansiālu atbalstu izlīdzēja pašvaldības, tostarp Ropaži.

Šogad projekta "Sabiedrība ar dvēseli Ropažu novadā" kopējais finansējuma apmērs bija 5,5 tūkstoši eiro un pašvaldības līdzfinansējums bija trīs tūkstoši eiro.

Pamatojoties uz šī projekta labajiem rezultātiem, Ropažu novada pašvaldība meklē iespēju arī turpmāk atbalstīt sabiedrības iniciatīvas dzīves kvalitātes uzlabošanā. "Šobrīd Ropažu novada domē notiek darbs pie budžeta sagatavošanas, un vairāki deputāti ir nākuši klajā ar iniciatīvu projekta turpmāko darbību atbalstīt no budžeta līdzekļiem," sacīja E. Haberkorne-Vimba.

Nīderlanes fonda "KNHM" projekts "Sabiedrība ar dvēseli" Latvijā darbojas jau gadus desmit, un ar tā palīdzību labiekārtota vide, izveidoti dažādi atpūtas objekti un apgūts daudz kas jauns. Kopumā "KNHM" līdzfinansējumu iedzīvotāju ieceru realizēšanai saņēmusi lielākā daļa pašvaldību visā Latvijā.