03.11.2014 07:35

Medus un alus – pavāru izaicinājums Daugmales Jāņa bišu medus saietā

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Medus un alus – pavāru izaicinājums Daugmales Jāņa bišu medus saietā Michael Mintskovsky

Pagājušajā nedēļā noslēdzās Daugmales Jāņa bišu medus ēdienu saiets, kas šogad norisinājās trīs kārtās, un tajā piedalījās 27 Latvijā pazīstami un iecienīti šefpavāri.

Viņu sniegumu vērtēja vairāk nekā 30 mediju, izdevniecību un ar restorāniem saistīto draudzīgo atbalstītāju, Latvijas ražošanas uzņēmumu, restorānu un viesnīcu pārstāvji, kā arī paši konkursa dalībnieki. Lai gan absolūtie uzvarētāji netika noteikti, ikkatrs klātesošais pasniedza savu simpātiju balvu. Ēdienu vērtēšanā piedalījās arī "Rīgas Apriņķa Avīze".

Lai gan nemitīgi tiek rīkoti dažādi pavāru konkursi, interese par Pierīgas dravnieka Daugmales Jāņa bišu medus saietu ar katru gadu pieaug. Kā atzina "Daugmales Jāņa bišu medus" mārketinga vadītājs Maigonis Juhnevičs, pagājušajā gadā notikušais pirmais medus ēdienu saiets izraisījis tik lielu ažiotāžu, ka šogad ne visiem pavāriem pieticis vietas. "Ne velti otro medus ēdienu saietu rīkojām trīs kārtās," skaidroja M. Juhnevičs un atzina, ka nākamgad ir gatavs rīkot trešo medus ēdienu saietu pat ar 36 Latvijas šefpavāru dalību.

Daugmales Jāņa bišu medus ēdienu saieta laiks ar nolūku tika izvēlēts oktobrī. "Tad cilvēkam dabiski prasās patērēt vairāk saldvielu, un labākā no tām ir medus," atzīmēja saieta rīkotājs Daugmales bitenieks Jānis Sulutaurs un piebilda, ka jau pērn pārliecinājies, ka dravnieki var atrast kopīgu valodu ar pavāriem. Viņš arī izteica cerību, ka tradīcija turpināsies un nākamgad notiks jau trešais medus ēdienu saiets.

Tāpat kā pirmajā Daugmales Jāņa bišu medus ēdienu saietā, arī šajā restorānu šefpavāru uzdevums nebija no vienkāršajiem – izstrādājot receptes, viņiem vajadzēja atrast līdzsvaru starp dažādu veidu medu un "Lielvārdes" alu, jo saieta nosacījumi paredzēja ēdienos iekļaut abus šos produktus.

Jāteic, ka visi pavāri ar šo uzdevumu tika galā veiksmīgi. Kādam tas izdevās pavisam izcili, un pagatavotajā ēdienā bija jūtama gan maigā medus garša, gan nedaudz alus rūgtuma. Kā atzīmēja viens no medus ēdienu vērtētājiem restorāna "Vairāk Saules" īpašnieks un šefpavārs Endijs Bērziņš, ar medu ir viegli nošaut greizi: ja medus būs par daudz, tas nomāks citas garšas, ja par maz – bišu veikumu būs grūti sajust. Viņš arī atzina, ka nākamgad pats mēģinās kaut ko "uzmeistarot".

Daugmales Jāņa bišu medus ēdienu saieta pirmajā kārtā, kas 13. oktobrī norisinājās restorānā "Il Cibo Del Papa", savus pavārmākslas šedevrus, savienojot meža aveņu medu ar "Lielvārdes" alu, prezentēja restorāna "Melnā kaķa mājas restorāns" šefpavārs Andrejs Kudravecs, restorāna "Elements" šefpavāre Svetlana Riškova, restorāna "Valtera restorāns" šefpavārs Artūrs Guziks, bāra-restorāna "Burga" šefpavārs Mārtiņš Brūveris, restorāna "Gutenbergs" šefpavārs Ēriks Livmanis, restorāna "Steiku haoss" šefpavārs Kristaps Jauja, restorāna "Art Hotel Laine" šefpavāre Anita Ozoliņa, restorāna "Dārzs" Spīķeros garšu meistare Silvija Freimane, kā arī neatkarīgais pavārmākslas mīlētājs šefpavārs Havjērs Hosē Garsija.

Visvairāk atzinīgu vārdu un balvu saņēma Svetlana Riškova un Anita Ozoliņa. Bet par "Rīgas Apriņķa Avīzes" medus ēdienu saieta pirmās kārtas favorītu kļuva Havjērs Hosē Garsija. Viņš atzina, ka pirmo reizi vienā ēdienā kombinējis medu ar alu, un bija izvēlējies pagatavot desertu no biezpiena (recepte publicēta 28. oktobra "RAA" un portālā "Apriņķis.lv", bet interviju ar Havjēru lasiet nākamajā nedēļā).

Saieta otrā kārta 20. oktobrī notika restorānā "Piramīda", un tajā savu meistarību, vienā ēdienā apvienojot ar minerālvielām bagāto griķu medu un "Lielvārdes" alu, rādīja restorāna "Piramīda" šefpavārs Skots Kenedijs, restorāna "Bergs" šefpavārs Nauris Jakuško, restorāna "Bar & Grill 36. line" šefpavārs Lauris Aleksejevs, restorāna "Look" šefpavārs Kārlis Mugins, restorāna "Key to Riga" šefpavāre Gunita Rolova, restorāna "K.I.D.*" šefpavārs Kristaps Sīlis, restorāna "Illu Zion" šefpavārs Eduards Haritonovs, "Fabrikas restorāna" šefpavāre Aiga Zvejniece un restorāna "32. augusts" desertu meistare Dace Tomsone.

Kā atzina saieta vērtētāji un "RAA", šajā kārtā pavāru snieguma latiņa bija pacelta augstāk nekā pirmajā kārtā. Iespējams, tās bija tikai subjektīvas izjūtas, jo vērtētāji bija iemācījušies labāk atpazīt medus, alus un garšvielu klātbūtni ēdienos. Tieši tāpēc bija grūti izvēlēties pavāru vislabāko sniegumu. "RAA" simpātija šoreiz tika Mārupes restorāna "32. augusts" desertu meistares Daces Tomsones gatavotajam desertam, kurā izteikti bija jūtama griķu medus garša (recepti lasiet šā raksta noslēgumā, bet interviju ar Daci – kādā no nākamajiem avīzes numuriem un portālā "Apriņķis.lv").

Saieta noslēdzošā kārta notika restorānā "Ostas skati" ar romantisku skatu uz Vecrīgu, un vakara varoņi – restorāna "Garāža" šefpavārs Sandis Bruža, restorāna "Etage" šefpavārs Mareks Voiteckis, restorāna "Ambiente" šefpavārs Māris Pastars, restorāna "Astor" šefpavārs Artūrs Arnicāns, šā vakara notikuma vietas saimnieks, restorāna "Ostas skati" šefpavārs Ingmārs Ladigs, ģimenes restorāna "Hercogs" šefpavārs Andris Rūmītis, "Folkkluba "Ala" pagrabs" šefpavārs Krišjānis Putniņš, restorāna "De Commerce Gastro Pub 1871" šefpavārs Kārlis Visockis un restorāna "Benjamiņš" šefpavāre Valda Medne – radīja ēdienus, kombinējot tajos viršu medu un "Lielvārdes" alu.

"Rīgas Apriņķa Avīze" atzina, ka šīs kārtas ēdieni bija tik izcili, ka piešķirt simpātiju balvu vienam nebūtu godīgi, tāpēc visas šīs kārtas receptes rindas kārtībā publicēsim. Vērts piebilst, ka Mareka Voitecka gatavotā briežu aknu pastēte izraisīja pieredzējušu šefpavāru diskusijas un apbrīnu. Savukārt restorāna "36. līnija" šefpavāra Laura Aleksejeva piešķirtā dāvanu karte – vakariņas visiem konkursa trešās kārtas pavāriem un viņu palīgiem 500 eiro vērtībā restorānā "36. līnija" – izraisīja skaļas ovācijas.

Lauris arī atzina, ka, lai gan alu nav viegli iekļaut ēdienos, savu kolēģu darba vērtēšana ir krietni grūtāks darbs nekā ēdiena gatavošana. Viņš arī izteica gatavību savā restorānā uzņemt kādu no nākamā gada medus ēdienu saieta kārtām.

Ja lasītāju interesi ir izraisījis kāds no pavāru sniegumiem, līdz pat 2015. gada 15. martam visu trīs kārtu ēdienus būs iespējams nogaršot katra šefpavāra pārstāvētajā restorānā.

Recepte

Restorāna "32. augusts" desertu meistares Daces Tomsones "Citrusaugļu muss šokolādes tūtiņās ar "Lielvārdes" Tumšā alus mērci un griķu medū karamelizētiem apelsīniem, citroniem, laimu"(4 porcijas)



• No tumšās šokolādes pagatavo tūtiņas.
• Musam: 2 olu dzeltenumus,
100 g cukura ūdens peldē puto, līdz masa ir gaiša un gaisīga, pievieno 1 laima izspiestu sulu, uz smalkās rīves sarīvētu laima miziņu, samaisa, pievieno 4 g izkausēta želatīna. Atsevišķā traukā saputo 150 ml saldā krējuma, ko iemaisa olu masā, uzmanīgi stingrās putās iecilā 2 saputotus olu baltumus.
• Alus mērcei uz mazas uguns
2 h vāra 300 ml "Lielvārdes" Tumšā alus kopā ar 100 g brūnā cukura, līdz mērce kļūst bieza kā medus.
• No citrusaugļiem ar speciālu nazīti noņem garenas miziņas. Izgriež apelsīnu, citronu un laimu šķēlītes. Augļu miziņas un mīkstumus atstāj uz nakti griķu medū. Uzkarsē pannu, ātri apcepot karamelizē.
Pasniedzot uz šķīvja liek mērci, šokolādes trubiņā pilda citrona musu un dekorē ar karamelizētajiem augļiem un aromātiskajām miziņām.