01.01.2014 08:34

Atskats: kāds bija 2013. gads Pierīgā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Dinamisks, pilns pārmaiņu un uz attīstību vērsts – šādiem vārdiem aizejošo gadu raksturo aptaujātie Pierīgas pašvaldību pārstāvji.

2013. gadā Pierīgā atvērtas jaunas skolas, izbūvēti veloceliņi, apgūtas "Eiropas naudas", sakārtota infrastruktūra, paveiktas neskaitāmas lietas. Notikumu, ar kuriem lepojas pašvaldības, ir ļoti daudz, šoreiz ieskats tikai dažos no tiem.

Siguldā slēpo jau rudenī

1. septembrī Siguldā tika atklāta jauna sākumskola. Laurenču sākumskolas renovācijā pašvaldība ieguldījusi vairāk nekā 500 000 latu. Jaunajā sākumskolā bērni padziļināti apgūst dabaszinības un informācijas tehnoloģijas. Vecāku līdzfinansējums nodrošina iespēju kvalitatīvi pavadīt laiku un uzturēties skolā pedagogu uzraudzībā no septiņiem rītā līdz septiņiem vakarā.

Novadā sasniegts dzimstības rekords – līdz 17. decembrim reģistrēti 230 jaundzimušie Siguldas novada iedzīvotāji – par deviņiem mazuļiem vairāk nekā 2012. gadā kopumā.

Laikā, kad Latvijā vēl zaļoja zāle, Siguldā jau 15. novembrī bija iespējams slēpot. Siguldas Sporta un aktīvās atpūtas centrā Laurenčos 1,25 kilometru garumā tika izbūvēta Austrumeiropā pirmā mākslīgā distanču slēpošanas trase, zem kuras ievietota saldējošā iekārta, kas nodrošina sniega seguma uzturēšanu un ļauj sākt slēpošanas sezonu ātrāk, kā arī nodrošina tās nepārtrauktu darbību mainīgos laika apstākļos ziemas sezonā.

Krimuldas novadā bērnudārzam piebūve

"Par 2013. gada vienu no nozīmīgākajiem notikumiem Krimuldas novada dzīvē var minēt bērnudārza "Krimulda" jaunās piebūves uzbūvēšanu, kas līdz ar esošā korpusa rekonstrukcijas pabeigšanu ļaus atrisināt bērnudārza rindu problēmu novadā," atzīst Krimuldas novada domes priekšsēdētājs Guntars Grīnvalds un piebilst, ka viens no lielākajiem nākamā gada izaicinājumiem, kas tika uzsākts jau šogad, ir novada identitātes veidošana, lai novads kļūtu konkurētspējīgs tūrisma jomā.

"Ņemot vērā, ka novadā atrodas Turaida, kas no lībiešu valodas nozīmējot "dieva dārzs", un Ragana ar savu ekscentrisko nosaukumu, esam nolēmuši attīstīt interesantu tūrisma konceptu "Teiksmainā Krimulda"," saka G. Grīnvalds.

Sējas novadā aktīvi iedzīvotāji

Piesaistot ES fondu finansējumu, pašvaldībā realizēti un uzsākti vairāki nozīmīgi būvniecības projekti. Ievērojamas investīcijas veiktas arī uzņēmējdarbībā, notiek zemnieku saimniecību attīstība un izaugsme. Šis gads iezīmējies arī ar arvien pieaugošo iedzīvotāju aktivitāti novadā – nodibinājušās vairākas biedrības Lojā, Pabažos, kuras savu nopietno darbību pieteikušas ar pašvaldībai un tās iedzīvotājiem nozīmīgu projektu īstenošanu. Pateicoties biedrību rosībai un atbalstam, aktivizējušies arī novadā dzīvojošie vecākā gadagājuma ļaudis, izveidojot savu Senioru klubiņu.

"Pats nozīmīgākais šī gada notikums ir Sējas novada ģerboņa apstiprināšana. Martā Melngalvju namā pašvaldību ģerboņu svētkos Valsts prezidents Andris Bērziņš pasniedza oficiālo ģerboni – novada identitātes simbolu, kas, nenoliedzami, stiprinās iedzīvotājos piederības sajūtu savai dzimtajai vietai un veicinās mūsu novada atpazīstamību citu Latvijas pašvaldību vidū," atzīst Sējas novada domes priekšsēdētājs Guntis Liepiņš.

Mālpils novadā tiekas zinātnieki

Mālpils pašvaldība kā vienu no spilgtākajiem notikumiem min Latvijas Zinātņu akadēmijas izbraukuma sēdi – zinātnisko konferenci "Mālpils novada kultūrvēstures jautājumi", kas norisinājās Mālpils kultūras centrā 29. augustā, un ir vērtējama kā nozīmīgs notikums ne tikai Mālpils novadā, bet arī Latvijā. Konferencē ar lasījumiem uzstājās gan Latvijas sabiedrībā pazīstami zinātnieki, gan pārstāvji no muzejiem un zinātniskiem institūtiem, gan arī vēsturnieki, novadpētnieki un interesenti vairākiem novadiem un Rīgas.

2013. gada rudenī Mālpils novadā atklāts arī nozīmīgs tūrisma objekts – Gājēju un makšķernieku taka gar Mergupi. Visas takas garumā var atrast ne tikai labas strauta foreļu makšķerēšanas vietas, bet arī baudīt skaistus dabas skatus un izstaigāt Mālpils vēsturi no 14. līdz 20. gadsimtam.

Salaspils novadā jauna sporta halle

"Aprīļa beigās Salaspilī norisinājās Radošuma nedēļa, kuras ietvaros 106 novadnieki iesaistījās akcijā "Izgatavo dāvanu mazulim". Ikviens, kam nav svešs adīšanas prieks, varēja sagādāt prieku bērna vecākiem, uzadot zeķītes jaundzimušajiem. Savukārt tie, kam tuvāki citi rokdarbi, varēja izgatavot attīstošās rotaļlietas. Kopā akcijas laikā ir saņemti 248 darbi," atzīmē domes Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Lolita Trukšāne.

Salaspils pašvaldībā atzīst, ka jaunās sporta halles atklāšana 16. novembrī vainagoja ļoti nozīmīgu Salaspils novada attīstības posmu un deva sparu jaunam uzrāvienam, paverot jaunu un sportisku lappusi novada vēsturē.

Ropažu novadā kopīgi sporto

Pavasarī sadarbībā ar aktīvajiem iedzīvotājiem un biedrībām Ropažu novadā tika aizsākta veselīgas sportošanas akciju "Katram vienu kilometru", kuras ietvaros reizi nedēļā katrā no novada lielākajiem ciemiem iedzīvotāji tika aicināti uz kopīgu sportošanu. Akcija "Katram vienu kilometru" iekļāvās arī Starptautiskās veselības nedēļas "Now we move" aktivitātēs.

Vēl svarīgs pagājušā gada notikums Ropažu novada pašvaldībā bijusi Multifunkcionālo centru atklāšana Silakrogā un Tumšupē. Centri ir vietas, kur iedzīvotājiem saņemt dažādus pašvaldības bezmaksas pakalpojumus, izglītoties un saturīgi pavadīt brīvo laiku kopīgos kultūras pasākumos.

Mārupes novadā vienas pieturas aģentūra

Šogad Jaunmārupē atklāta sabiedriskās ēka, ar kuru iezīmējās pašvaldības virzība uz plašāka pakalpojumu klāsta nodrošināšanu pēc iespējas tuvāk dzīvesvietai – izveidota vienas pieturas aģentūra, izvietota bibliotēka un Sociālais dienests. Ap sabiedrisko ēku labiekārtota apkārtējā vide – ūdenskrātuves "Ūdensrozes" malā izveidotas pastaigu vietas un uzstādīta strūklaka.

Šovasar visā Latvijā Mārupes vārdam izcili licis skanēt novada deju kolektīvs "Mārupieši", kas dziesmu un deju svētku dejotāju konkursā atzīts par Latvijas labāko vidējās paaudzes deju kopu.

Babītes novadā pirmklasnieku rekords

"Šis gads mūsu novadā ir bijis dinamisks; daudz paveikts saimnieciskajā nozarē, taču pieminēšanas vērti ir mūsu tautas mākslas kolektīvu jauktā kora "Maska" un koklētāju ansambļu "Balti" un "Dzītariņi" izcilie rezultāti un panākumi dziesmu svētku konkursos. Taču vēl patīkamāku pārsteigumu atnesa 1. septembris, kad Babītes vidusskolā tika noformētas piecas 1. klasītes, kopumā uzņemot ap 120 bērniem," atzīst Babītes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Andrejs Ence.

Saulkrastu novadā atpūtas laukumi bērniem

"Šajā gadā ir nosiltināta Zvejniekciema vidusskolas sporta zāle un sākti rekonstrukcija Zvejniekciema stadionā. Ir veikti liela apjoma meliorācijas darbi, turpinājies ūdenssaimniecības attīstības projekts, izbūvētas jaunas gājēju ietves, no koku krāvumiem attīrītas upes, izveidoti jauni atpūtas laukumi bērniem," uzsver pašvaldībā.

Saulkrastos sākta vērienīga peldvietas labiekārtošana. Teritorijas centrā atradīsies divi pludmales volejbola laukumi un nelielas, vairāklīmeņu skatu terases jūras, saulrietu, nelielu koncertu vai volejbola sacensību vērošanai. Taps jauni pastaigu celiņi, atpūtas soli, atkritumu urnas, sauļošanās krēsli, rotaļu ierīces, āra trenažieri, ielu vingrotāju laukums, pludmales duša, kā arī teritorijas apgaismojums.

Iepriekš:
Atskats: 2013. gads Pierīgā