31.12.2013 08:24

Atskats: 2013. gads Pierīgā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Atskats: 2013. gads Pierīgā publicitātes

Dinamisks, pilns pārmaiņu un uz attīstību vērsts – šādiem vārdiem aizejošo gadu raksturo aptaujātie Pierīgas pašvaldību pārstāvji.

2013. gadā Pierīgā atvērtas jaunas skolas, izbūvēti veloceliņi, apgūtas "Eiropas naudas", sakārtota infrastruktūra, paveiktas neskaitāmas lietas. Notikumu, ar kuriem lepojas pašvaldības, ir ļoti daudz, šoreiz ieskats tikai dažos no tiem.

Ķekavā jauna skola
2013. gada notikums Ķekavas novadā bijis ilgi gaidītās, jaunās Ķekavas sākumskolas atklāšana 1. septembrī. "Šogad atklāta tikai pirmā no trim projektā paredzētajām skolas ēkām. Taču turpinām strādāt un lūkoties nākotnes virzienā. Pašlaik top vēl divas ēkas, kurās būs mācību klases, liela aktu zāle, kā arī ēdināšanas telpas," stāsta Ķekavas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Auziņa.

"Sākumskolas projektā paredzēta arī trešā kārta – moderna un starptautiskiem standartiem atbilstoša sporta halle ar peldbaseinu, te esam ieplānojuši rīkot ne tikai valsts, bet pat starptautiska mēroga sacensības dažādos sporta veidos, paplašināsim savu iespēju robežas."
Līdz ar jaunās sākumskolas atklāšanu tika īstenots ķekaviešu sapnis, kas ticis lolots teju divus gadu desmitus.

Carnikavas novadā rekonstruē ielas
Carnikavā un Gaujas ciemā pērn rekonstruētas vairākas ielas. "Būtiski, ka ir sakārtotas vairākas ielas, ceļš, kuru zvejnieki mēro, lai nogādātu savus nozvejotos lomus. Tādējādi šī projekta īstenošana Carnikavas novadā veicina ne tikai uzņēmējdarbības, bet arī tūrisma attīstību, jo šis pats ceļš ved no Carnikavas centra līdz jaunajam Novadpētniecības centram," vienu no gada nozīmīgākajiem projektiem raksturoja domes preses sekretāre Sandra Baltruka.

Atzīmējams, ka 26. novembrī Garciemā tika atklāta rekonstruētā Eimuru sūkņu stacija, kas ir vairākas reizes efektīvāka par iepriekšējo. Tajā 1950. gadā uzstādītie sūkņi ir nomainīti ar jauniem, moderniem un daudz ekonomiskākiem sūkņiem.

Ādažu novadā beidzot cita vadība
"Manuprāt, gada notikums Ādažu novadā bija pašvaldību vēlēšanu rezultāti, kad pie varas nāca jauni politiski spēki ar jaunām iecerēm novada attīstības pilnveidošanai," uzskata domes izpilddirektors Guntis Porietis. Līdzšinējos 20 gadus domi vadīja viens politiskais spēks, ko pēdējā laikā vēlētāji pazina kā "Reģionu aliansi". 2013. gada 20. jūnijā ar deviņām deputātu balsīm "par" un sešām "pret" par jauno domes priekšsēdētāju ievēlēja Māri Sprindžuku (ZZS).

"Ādažu novadā 2013. gads bijis īpašs arī ar leģendārās un tautā ļoti iemīļotās, simboliskās rokoperas "Lāčplēsis" atdzimšanu tieši uz Ādažu novada Kultūras centra skatuves," atzīst Ādažu Kultūras centra vadītāja Linda Tiļuga.

""Reģionu alianse" Ādažos ir valdījusi teju 20 gadu, un ir paveikusi labus darbus. Vienlaikus šo gadu laikā deputātu darbs bija saaudzis ar dažādām jomām, radot iespējas līdzekļu izšķērdēšanai," tikko pēc ievēlēšanas atzina jaunais domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks.

Stopiņos uzlabo vidi
Stopiņu pašvaldība labiekārtojusi novadu, piesaistot Eiropas finansējumu. Sadarbībā ar novada nevalstiskajām organizācijām realizēti vairāki projekti un ir uzstādīti āra trenažieri divos novada ciemos, bet Ulbrokas ezera krastā ir izveidota šķēršļu un aktivitāšu trase, labiekārtota taka, uzstādīti soliņi un atkritumu urnas. Tāpat tur uzbūvēta skatu laipa, no kuras paveras burvīgs skats uz Ulbrokas ezeru un tur dzīvojošo gulbju ģimeni.

Novadā esam realizējuši KPFI projektu "Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana Stopiņu novada pašvaldības publisko teritoriju apgaismojuma infrastruktūrā", kas ļauj ietaupīt patērēto enerģiju," stāsta domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inese Skrastiņa un piebilst, ka sadarbībā ar novada iedzīvotājiem panākuši, ka "Rīgas satiksmes" 51. autobusa maršruts ir pagarināts līdz Ulbrokas vidusskolai un 34. autobuss uzsāka kursēt pa Garo ielu Dreiliņu ciemā.

Baldones novadā slidotava
Baldonē īstenots projekts "Vasaras un ziemas sezonu brīvā laika sporta aktivitāšu uzlabošana un dažādošana Baldones novada iedzīvotājiem", kura mērķis ir veicināt dzīves kvalitātes uzlabošanos, nodrošinot Baldones iedzīvotājiem sabiedrisko aktivitāšu dažādošanos vasaras un ziemas sezonās. Projekta rezultātā arī uzstādīts bortu komplekts un prožektori slidotavai.

Kā visapjomīgāko darbu pašvaldība min Sociālās aprūpes centra "Baldone" teritorijas labiekārtošanu. Veikta Ceriņu parka, kas ietver daļu vēsturiskā sanatorijas "Baldone" parka, rekonstrukcija – tika izbruģēts apļveida laukums pie kādreizējās strūklakas "Vāverīte" atrašanās vietas, uzstādīti soliņi un gājēju celiņa plātnes nomainītas ar bruģa klājumu.

Garkalnes novadā remontē
Garkalnes novada dome kā būtiskāko šī gada notikumu atzīmē dziesmu svētkus un tā gājienu: "Tajā piedalījās visi trīs mūsu brīnišķīgie deju kolektīvi "Ritenītis", "Greizie rati", "Baltābele", kā arī koris "Pa Saulei", kas rudenī Barselonā koru konkursā ieguva pirmo vietu." Tāpat pašvaldība uzteic novada sportistus tādās disciplīnās kā regbijs, petanks, teniss, ūdens motociklu sports, basketbols utt.

"Gribētu pieminēt brašos ceļa remontētājus, kuri strādāja cītīgi karstajā pavasara un vasaras saulē un gādāja par to, lai braucējiem būtu ērta braukšana," pauž Sabiedrisko attiecību daļas vadītājs Mārcis Bauze-Krastiņš. 28. augustā zemē tika svinīgi ieguldīts 500. kanalizācijas cauruļvada metrs projektā "Ūdenssaimniecības pakalpojumu attīstība Baltezerā", kas kopīgā darbā novadnieku dzīves un dabas kvalitātes vairošanā apvienojis Garkalni un Ādažus.

Inčukalna novadā attīsta ūdenssaimniecību
Inčukalna novada pašvaldība par nozīmīgāko šī gada notikumu atzīst ES atbalstītā projekta "Ūdenssaimniecības attīstība Inčukalna novada Gaujas ciemā" sākšanu. Projekta būvdarbu laikā paredzēts veikt jaunu pašteces kanalizācijas tīklu izbūvi 1455 metru garumā, līdzšinējo 2420 metru garo pašteces kanalizācijas tīklu rekonstrukciju, 48 metrus gara kanalizācijas spiedvada un divu kanalizācijas sūkņu staciju izbūvi.

Vēl nozīmīgs notikums Inčukalna novadā bija Kārļa Zāles pieminekļa 25 gadu gadadienas pasākums 7. septembrī Inčukalna brāļu kapos, kur pulcējās ļaudis, lai atcerētos tos notikumus, kas izskanēja visā Latvijā (toreiz vēl Latvijas PSR) pirms 25 gadiem.

Olaines novadā Ginesa rekordists
Kā pastāstīja Olaines novada pašvaldības projektu vadītāja Ilze Mazure, Olainē realizēts projekts "Veloceliņa izbūve posmā Jaunolaine–Olaine, Olaines novadā", kā rezultātā ir izbūvēta gājēju ietve un veloceliņš no Jaunolaines līdz Olaines pilsētai ar mērķi veicināt infrastruktūras kvalitātes uzlabošanos Olaines novadā un sniegt iespēju iedzīvotājiem komfortabli un droši nokļūt no pilsētas līdz Jaunolainei.
Tāpat olainieši ir lepni par sava novadnieka un domes deputāta paveikto: Latvijas vadošais skeitbordists Jānis Kuzmins šogad ir īstenojis savu mērķi un Ķīnā labojis Ginesa pasaules rekordu – skeitborda slalomu 100 konusu distancē veicot 19,41 sekundē.