11.12.2013 07:34

Viens atstarotājs = viena dzīvība?

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Tumsā visefektīvāk pamanāmi ir gājēji vai velobraucēji, kas lieto atstarojošas vestes. Tumsā visefektīvāk pamanāmi ir gājēji vai velobraucēji, kas lieto atstarojošas vestes. Krišjānis Grantiņš

Pagājušajā otrdienā, iestājoties tumšajam laikam, pusotras stundas laikā uz ceļiem cieta pieci gājēji, bet viens gāja bojā.

Kopumā decembrī ceļu satiksmes negadījumos cietuši jau vairāk nekā 10 gājēji, no kuriem divi miruši. Valsts policija vēlreiz atgādina un uzsver atstarotāju lietošanas nepieciešamību, bet autovadītājus aicina diennakts tumšajā laikā ievērot īpašu piesardzību.

Kā gājēji ieklausās policijas ieteikumā, jautājām Siguldas novada pašvaldības policijas priekšniekam Mārim Garjānim.

– Ko Siguldas novada pašvaldības policijas inspektori redz uz ielām un ceļiem, kad tumšos rudens vakaros dodas patrulēt?

– Inspektori, dodoties pildīt ikdienas pienākumus, šobrīd diennakts tumšajā laikā, lai pasargātu iedzīvotājus no nelaimes un mudinātu ievērot Ceļu satiksmes noteikumus, pievērš pastiprinātu uzmanību tam, vai gājēji lieto atstarotājus. Ir cilvēki, kuriem ir atstarotāji, bet daudziem to nav.

Visi zina, ka atstarotājs ir vajadzīgs, bet uz jautājumu: "Kāpēc tad nelietojat?" bieži dzirdam atrunas: "Nāku no darba, palika otrās drēbēs" vai arī "Paņēmu citu somu, bet atstarotāju nepieliku". Dažkārt šāds jautājums tiek uztverts ironiski un ar smaidu...

– Ko darāt, satiekot cilvēku bez atstarotāja?
– Patruļā strādājošie darbinieki rosina iedzīvotājus lietot gaismu atstarojošus elementus savos apģērbos un aksesuāros, kā arī iesaka lietot lukturus un mobilo telefonu radīto gaismu. Pārgalvīgākie tiek saukti arī pie administratīvās atbildības, jo par šo pārkāpumu, kas noteikts Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 149.23 panta 2. daļā, ir paredzēts vai nu brīdinājums, vai naudas sods gājējam robežās no pieciem līdz divdesmit latiem.

– Veikalos ir nopērkami dažādi atstarotāji. Kuri no tiem tumsā ir vislabāk pamanāmi?
– Protams, kvalitātes apliecinājums gan atstarotājam, gan gaismu atstarojošajām vestēm būs marķējums ar apzīmējumu "CE" (ražotāja apliecinājums, ka prece atbilst visām attiecināmajām normatīvo aktu prasībām). Arī citiem atstarotājiem, iespējams, nav trūkumu, tomēr galvenokārt iesakām izmantot atstarotājus baltā krāsā un bez attēliem vai uzrakstiem, kas bieži vien gaismu neatstaro pietiekami labi.

Par labākajiem atstarotājiem tiek uzskatīti tie, kas brīvi karājās gaisā un tā "ķer" gaismas staru. Par labāko līdzekli uzskatāma spilgta veste, uz kuras ir uzšūti gaismu atstarojoša materiāla elementi.

– Bērnu un jauniešu virsdrēbēs, skolas somās un apavos ir iestrādātas atstarojošas joslas un elementi. Kā tie funkcionē tumsā?
– Protams, atstarojošo elementu iestrādāšana apģērbā ir ērts risinājums, tādēļ šādu elementu iestrādāšana bērnu drēbēs ir ne tikai apsveicama, bet arī obligāti nepieciešama.

– Par ko cilvēki neaizdomājas?
– Bieži vien inspektori sastopas ar cilvēkiem, kuri īsti neizprot, kā pareizi ir lietojami atstarotāji. Tamdēļ atgādināšu, ka atstarotājs pie apģērba jāpiestiprina tā, lai tas sakristu ar automašīnas gaismas staru. Vislabāk atstarotāji automašīnu gaismas uztver, ja tie novietoti aptuveni 0,5–1 metra augstumā no zemes. Ja gājējs iet gar brauktuves kreiso pusi, viņam atstarotājs ir jāpiestiprina pie apģērba ķermeņa labajā pusē. Ja tā ir aproce, tad uz labās rokas. Ja tas ir auklā iekārts atstarotājs, tad ķermeņa labajā pusē.

Atstarotājs nav pamanāms, ja to cieši piestiprina vai piesprauž pie apģērba, tam brīvi jākustas ceļa braucamās daļas pusē. Ļoti efektīva ir atstarojoša materiāla iestrādāšana apģērbā, piemēram, uz piedurknēm vai jakas apakšā, uz muguras. Gadījumos, kad nav pieejams atstarotājs, policisti iesaka izmantot kabatas lukturīti, kas kalpo arī ceļa izgaismošanai, atvieglojot gājējam kustību, vai mobilā telefona radīto gaismu.

Turklāt Ceļu satiksmes noteikumi paredz, ka diennakts tumšajā laikā ārpus apdzīvotām vietām, kā arī apdzīvotās vietās, ja ceļš nav pietiekami un vienmērīgi apgaismots, gājējiem, kas pārvietojas pa brauktuvi vai nomali, jālieto gaismas atstarotājs vai cits gaismu atstarojoša materiāla elements vai jātur rokā iedegts lukturītis.

Jāatceras arī par citiem ceļu satiksmes noteikumiem, piemēram, gan apdzīvotā vietā, gan ārpus apdzīvotas vietas jāpārvietojas pa brauktuves vai ceļa nomales kreiso pusi, proti, pretim transportlīdzekļu plūsmai. Jāatceras arī par velosipēda aprīkošanu ar lukturiem vai gaismas atstarotājiem, kas īpaši aktuāli ir lauku teritorijas iedzīvotājiem.

Dāmas, kuras nēsā elegantus mēteļus, kažokus un somas, uzskata, ka pie šāda apģērba nepiestāv atstarojošās lentes vai piekariņi ar smaidiņiem. Viņām risinājumu piedāvā mākslinieces, kuras izgatavo brošas un citus rotājumus, kuros izmantoti atstarojoši elementi. Māris Garjānis atzīst, ka, tā kā ļoti būtisks ir atstarotāja izmērs un brīvkustība, nereti šādiem elementiem ir tikai aksesuāra funkcija.Dāmas, kuras nēsā elegantus mēteļus, kažokus un somas, uzskata, ka pie šāda apģērba nepiestāv atstarojošās lentes vai piekariņi ar smaidiņiem. Viņām risinājumu piedāvā mākslinieces, kuras izgatavo brošas un citus rotājumus, kuros izmantoti atstarojoši elementi. Māris Garjānis atzīst, ka, tā kā ļoti būtisks ir atstarotāja izmērs un brīvkustība, nereti šādiem elementiem ir tikai aksesuāra funkcija.


Iepriekš:
Aptauja Inčukalnā: Kā pārmācīt neapdomīgos ("neredzamos") gājējus?
Autovadītājs: Uz ceļiem ir ļoti daudz "neredzamu" gājēju
Visvairāk neredzamo gājēju un traģēdiju ir Rīgā un Pierīgas reģionā
Tumšā nedēļa Pierīgā: dažu dienu laikā jau trešais mirušais autoavārijā