08.10.2013 09:26

Bēgļi Muceniekos visai naski uz valsts atbalstu, bet latviešu valodu mācās kūtri

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pašlaik visvairāk patvēruma meklētāju Latvijā ir no Gruzijas, bet mūsu valstī viņiem praktiski nav izredžu iegūt bēgļa statusu. Pašlaik visvairāk patvēruma meklētāju Latvijā ir no Gruzijas, bet mūsu valstī viņiem praktiski nav izredžu iegūt bēgļa statusu. ekrānuzņēmums no video

Patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā Ropažu novada Muceniekos visvairāk bēgļu ir no Gruzijas, tomēr Latvijas valsts viņiem bēgļa statusu nepiešķir, tādēļ tiem pēc vairākiem mēnešiem nākas meklēt mītnes vietu citā valstī.

Savukārt pārējie patvēruma meklētāji, kuriem piešķir bēgļa statusu, nemācās valsts valodu. Muceniekos pašlaik mīt 30 patvēruma meklētāji no Gruzijas, bet viņi izvairās no tikšanās ar plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem. Kā atzīst centra darbinieki, gruzīniem bieži vien ir krimināla pagātne, tādēļ viņi nevēlas publicitāti, raksta portāls "Kasjauns.lv" pēc TV3 uzņemtā videosižeta.

Astoņu mēnešu laikā valstij jādod atzinums, vai patvēruma meklētājiem piešķirt bēgļa statusu un uzturēšanās atļauju Latvijā. Tomēr gruzīniem tas tiek atteikts. Viņi bieži vien aizbildinās, ka bēgļa statusu grib iegūt, piemēram, tāpēc, ka dzimtenē ir sastrīdējušies ar kaimiņu vai tur esot pārāk slikti dzīves apstākļi. Šo astoņu mēnešu laikā viņi Muceniekos gan dzīvo kā viesnīcā – paēd, pasēž pie datora un paguļ. Turklāt viņi no valsts saņem arī uzturnaudu – pusotru latu dienā.

Ir arī cilvēki, kas Latvijā iegūst bēgļa statusu. Pēdējā laikā, piemēram, to saņēmuši 30 sīrieši. Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti bija izbraukuši uz Muceniekiem, lai novērtētu situāciju un izteica sašutumu, ka bēgļi nevēlas integrēties Latvijas sabiedrībā un nemācās valsts valodu. Patvēruma meklētāji, kuri ierodas Latvijā, visai bieži bērnus izvēlas sūtīt krievu, nevis latviešu skolās. Saeimas deputāti uzskata, ka nepieciešamas likuma izmaiņas, kas patvēruma meklētājus mudinātu apgūt latviešu valodu.

Par situāciju Mucenieku patvēruma meklētāju centrā plašāk TV3 videosižetā:


Iepriekš:
Daudzus patvēruma meklētājus ceļš no Ropažiem ved atpakaļ uz Gruziju
Dauda no Gvinejas: "Latvija ir izglābusi manu dzīvību"