15.09.2013 14:29

Helovīnā nevienu ķirbi negriezīs

Autors  Sollija Lipore
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Helovīnā nevienu ķirbi negriezīs Sollija Lipore

Dārzkopības entuziastu kluba "Tomāts" vadītāja Sarma Žarčinska pārsteigusi ar bagātīgu ķirbju ražu, savā dārzā Ulbrokā izaudzējot aptuveni piecdesmit dažādu šķirņu ķirbju.

Lieli, mazi, zaļi, dzelteni, pelēki, oranži un pat sarkani tie lielā kaudzē gaida atvasaru, lai pirms garās ziemas vēl pagūtu nobriest. Un vēl tie gaida izstādi Dabas muzejā, uz kuru dosies oktobra beigās.

Sarma uzsver, cik ķirbis ir vērtīgs un veselīgs: "Jo rozīgāks vidus, jo vērtīgāks ķirbis. Ķirbis jāēd ar eļļu, jo tad var vairāk uzņemt karotīnu." Sarma ķirbjus iesaka ēst svaigā veidā. "Tam piemēroti ir riekstu, rožu, mandeļu un buternuti. Var arī cept omletē, sautēt, bet noteikti ar eļļu. Ķirbi var malt un kaltēt – likt klāt ēdieniem. Lieliska pārtikas piedeva!" Ķirbjus var arī marinēt, bet tad jāatceras, ka marinādi vajag vakarā uzliet karstu un tikai no rīta karsēt burkas, tad ķirbji būs stingri un neizšķīdīs.

Buternut ir pudeles formas ķirbju grupa, kam sēkliņas ir tikai vienā galā. To var griezt šķēlēs un pārējo atstāt vēlākai lietošanai. Arī dekoratīvie ķirbji ir ēdami, tikai laikus jāēd, lai miza nekļūst cieta kā kauls. Pavisam mazs ķirbītis ir 'Baby Bo', to uzskata par bērnu pārtikas ķirbīti.

Pret ēdiena izmantošanu citiem mērķiem Sarmai ir sava stingra nostāja: "Es nekad nevienu ķirbi negriezīšu Helovīna svētkiem. Es vispār nevaru ciest tādas izdarības ar ēdienu. Aizgāju pat no izrādes "Seviļas bārddzinis", tiklīdz ieraudzīju, ka tur mētājas ar makaroniem."

Sarma pērn pieredzējusi kaut ko īpašu – kādā ķirbī visas 111 sēklas bija kā aprakstītas ar nesaprotamām zīmēm – it kā ar hieroglifiem. "Griežot ievēroju, ka tā sēklas ir dzeltenas ar baltiem rakstiem. Eksperti paņēma sēklas, fotografēja, bet atbildes nav. Viena teica, ka kukaiņi vainīgi, bet visām 111 sēklām plēvītes virsū neskartas. Kādi kukaiņi? Iesēju septiņas sēklas, redzēs, kas būs, kad tos griezīšu," stāsta pieredzējusī dārzkope.

Ķirbi var saglabāt pat vairākus gadus, tikai jāatceras, ka tam nepatīk, ja to staipa no vienas vietas uz citu – tas ķirbim ir lielākais ļaunums. Lielajai ogai vajag divas nedēļas atvasaru, kad tā ārā, uzlikts uz dēlīšiem, turpinātu nobriest. Dēlīši vajadzīgi, lai ķirbim nekaitētu aukstā zeme.