14.10.2012 10:31

Misters Džeimss – viens no Ādažu vidusskolēnu mīlētākajiem skolotājiem

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Skolotājs Jevgeņijs Ļitvinovs bieži ir labā noskaņojumā. "Kopā ar skolēniem smejamies katru stundu." Skolotājs Jevgeņijs Ļitvinovs bieži ir labā noskaņojumā. "Kopā ar skolēniem smejamies katru stundu." Krišjānis Grantiņš

Ādažu vidusskolas 5. līdz 12. klašu angļu valodas skolotāju Jevgeņiju Ļitvinovu (31) skolēni un kolēģi dēvē par Džeimsu.

Nule viņš piedzīvojis kādu negaidītu pārsteigumu – skolēni viņu novērtējuši kā vienu no trim labākajiem skolas pedagogiem.
Džeimsam piemīt mūsdienīgs skatījums uz mācību procesu, kā arī skolotājs ņēmis vērā skolēnu nemitīgo vēlmi darboties ar jaunajām tehnoloģijām, savās stundās apvienojot lietderīgo ar patīkamo – skolēni drīkst izmantot vārdnīcas arī internetā.

1. Kāda pirmā doma iešāvās galvā, uzzinot par skolēnu izteikto atzinību?

Šoks. Zinu, ka neesmu ne tuvu labākais skolotājs. Ja populārākais, tad varbūt vēl varētu piekrist.

2. Kā radās iesauka Džeimss?

Mani tā sauc jau no bērnības. 12 gadu vecumā sēdēju un dungoju – Žeņa, Žeka, Džeka un pēc tam pieliku klāt arī Džeimsu. Kad atnācu strādāt uz skolu, padomāju – angļu valodas skolotājs Jevgeņijs neskan pārāk labi, tāpēc visi mani sauc par misteru Džeimsu. Man ir arī daudz draugu no Itālijas, Spānijas, Vācijas, un viņiem izrunāt vārdu Jevgeņijs un Žeņa ir impossible*. Viņiem pat nav skaņas "ž". Džeimsu viņi var izrunāt. Kaut gan Jevgeņijs un Džeims nav viens un tas pats, man patīk.

3. Kāpēc kļuvāt par skolotāju?

Nejauši. Mācījos Daugavpilī, kur valodas varēja apgūt tikai, ja mācījies par svešvalodu skolotāju. Bet valodas man ir patikušas vienmēr. Pēc mācībām man bija prakse, atnācu uz skolu, iepatikās. Rados neviena skolotāja gan man nav.

4. Kuras valodas gramatika ir sarežģītāka – latviešu vai angļu?

Gramatiku nevajadzētu nodalīt atsevišķi no valodas. Tā ir tā pati valoda. Vajag pasniegt tā, lai skolēni pat nedomātu, ka mācās gramatiku.

5. Kāds ir jūsu mīļākais teiciens angļu valodā?

It's nice to be important, but more important is to be nice. (Ir jauki būt svarīgam, bet vēl svarīgāk ir būt jaukam).

6. Kāds ir vislabākais paņēmiens, lai iemācītos svešvalodu?

Agrāk apgūt valodu palīdzēja grāmatu lasīšana. Tagad labs palīgs ir filmas. Taču galvenais ir dabūt no viņiem ārā to visu, ko viņi saklausījušies. Filma jāklausās oriģinālajā valodā, jo tulkojumi bieži ir kā murgs. Pat japāņu filmu skatījos oriģinālajā valodā. Kā japāņi runā angliski – tas ir super!

7. Kāda bija Elizabetes II reakcija, kad 1981. gadā viltus atentāta laikā viņas virzienā tika raidīti seši šāvieni?

Elizabete II ir dāma ar humora izjūtu. Domāju, ka viņa atbildētu: "Ha, ja tie būtu mūsu, britu, karavīri, tad noteikti trāpītu, jo mūsējie ir profesionāļi. Tie ir amatieri." Varbūt tā? (Pareizā atbilde – karaliene noturējās sava zirga mugurā, turpinot jāt tālāk tā, it kā nekas nebūtu noticis. Vēlāk atklājās, ka izšautās patronas bijušas tukšas.)

8. Kāds bijis vissmieklīgākais atgadījums skolā?

Smejamies katru stundu. Vienu atgadījumu ir grūti izcelt.

9. Kas ir vieglākais un kas – grūtākais skolotāja darbā?

Vispatīkamākais ir tas, ka pats vari visu organizēt, vadīt un darīt tā, kā tu to gribētu. Bet kā to visu panākt? Tas ir visgrūtāk. Piemēram, Skandināvijā katram skolotājam ir palīgs, kas palīdz sagatavoties stundām.

10. Kāda ir jūsu kvēlākā profesionālā vēlēšanās?

Gribētu, lai izdodas visiem skolēniem palīdzēt apgūt valodu, bet nevis tikai iemācīties, bet pielietot arī dzīvē. Angļu valoda ir kolosāla valoda un visur pielietojama. Tomēr svarīgi būtu labi apgūt arī dzimto latviešu valodu.

11. Kurš kino aktieris, jūsuprāt, ir visu laiku labākais Šerloka Holmsa lomas atveidotājs?

Vasīlijs Ļivanovs. Pat briti saka, ka viņš ir perfect**. Redzēju dokumentālo filmu, kur, salīdzinot zīmējumus atklājās, V. Ļivonovs ir līdzīgs Konana Doila grāmatas zīmējumos attēlotajam Šerlokam Holmsam. Lielisks aktieris ir arī Doktors Vatsons Vitālijs Solomins.

12. Ko anglis varētu iemācīt latvietim?

Spēlēt futbolu.

* neiespējami – angļu val.

** perfekts – angļu val.

UZZIŅAI

Ģimene: ir attiecības

Aizraušanās: valodas – ne tikai angļu, bet arī spāņu un vācu, kā arī dejo salsu

Atgādinām, ka esam sākuši jaunu rubriku, kurā līdz pat vasaras brīvlaikam uzrunāsim skolotājus visos Pierīgas novados:
Skolotāja, kura vēlējās kļūt par pediatri, dakterē sirsniņas skolā