05.10.2012 10:00

Skolotāja, kura vēlējās kļūt par pediatri, dakterē sirsniņas skolā

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Daina Grudule ļoti iemīlējusi savus audzināmos – 6.a klasi. "Mums ir tik daudz kā kopīga! Ceru, ka būsim kopā līdz pat devītajai klasei." Daina Grudule ļoti iemīlējusi savus audzināmos – 6.a klasi. "Mums ir tik daudz kā kopīga! Ceru, ka būsim kopā līdz pat devītajai klasei." Krišjānis Grantiņš

Latviešu valodas un literatūras skolotāja Daina Grudule (39) Garkalnes vidusskolā strādā 16 gadus.

Smaidīgā skolotāja ir audzinātāja 6.a klasei, kurā 12 no 14 skolēniem ir dejotāji, kas varēšanu apliecinājuši kā pašu mājās, tā ārpus mūsu valsts robežām. Kopā ar skolēniem pērn izcīnīta 3. vieta novadā un 5. vieta valstī sporta un prāta spēlēs "ZZ čempionātā".

Skolotājai Dainai skolas pusdienās vislabāk garšo kartupeļi ar malto gaļu, un viņa ir apņēmusies apgūt planšetdatora lietošanu. Ar šo ekspresinterviju aizsākam jaunu rubriku, kurā līdz pat vasaras brīvlaikam uzrunāsim skolotājus visos Pierīgas novados.

Ģimene: meitas Elza (8), Renāte (12), Zane (16)
Aizraušanās: spēlē ģitāru, flautu un akordeonu, dzied un muzicē kopā ar meitām

– Ko jūs vislabprātāk darāt Skolotāju dienā?

– Kopā ar saviem aktīvajiem skolēniem izdomājam pārsteigumus citiem skolotājiem. Vienmēr sagatavojam mazu koncertiņu, konkursus, apkopojam interesantus faktus. Tā, lai visi var iesaistīties. Šogad ļoti slepeni un klusi filmējam filmu, kuras pirmizrāde būs tieši Skolotāju dienā.


– Kā jūs raksturotu skolā nostrādāto laiku – garš vai ātri paskrējis?

– Ātri paskrējis. Cik gadus esmu pavadījusi skolā, rēķinu pēc vecākās meitas vecuma – Zanei būs 16 gadi. Nesen skatījāmies vecas skolotāju fotogrāfijas, un viņa man teica: "Mamm, bet jūs visi tagad izskatāties labāk nekā 2002. gadā – daudz jaunāki un simpātiskāki!"

– Par ko vēlējāties kļūt bērnībā?

– Man bija pilns zīmēšanas bloks ar ārstu fotogrāfijām, slimnīcām, šļircēm. Bērnībā ārstēju lelles. Tās bija no cieta plastmasa, bet vienmēr jau varēja atrast, kur šļirci iedurt. Ilgi, ilgi gribēju kļūt par pediatri.

Bet... man apnika ķīmija. Mācījos labi, un mani daudz sauca pie tāfeles. Taču vienā brīdī likās, ka ķīmijas ir par daudz. Literatūra un gramatika man patika tikpat labi, tāpēc izvēlējos šo profesiju. Tāpat kā ārstam, arī tagad reizēm nākas sadakterēt kādu sirsniņu.

– Kā mūsdienās bērni špiko?

– Neko īpaši oriģinālu neesmu novērojusi. Man jau gribētos teikt, ka bērni nešpiko. Mūsdienās ar špikošanu vairs nevar tālu tikt. Manos priekšmetos vairāk jābūt radošam.

– Kādu grāmatu katram latvietim noteikti jābūt izlasījušam?

– Ja man jāizvēlas no latviešu literatūras, tad tā varētu būt Blaumaņa darbu izlase – "Skroderdienas Silmačos", "Purva bridējs", "Salna pavasarī". Tur var atrast gan dzirkstošu humoru, gan drāmu, gan skarbu realitāti. Daudzas no viņa darbos minētajām dzīves vērtībām mūsdienās ir tikpat aktuālas kā pirms simt gadiem.

– Kas ir šo rindu autors: "Kas visu izteic bez mēles? / Man saka: tā grāmata, / Ar viņu labākās spēles. / Un mīļākā saruna." (Pareizā atbilde – Rainis.)

– Kāpēc es domāju, ka tas ir Osmanim (smejas)? Bet es šo dzejoli zinu no galvas.

– Kuri skolēni vairāk paliek atmiņā – teicamnieki vai delveri?

– Tie, ar kuriem daudz piedzīvots arī ārpus skolas sola. Tieši tad atklājas skolēna daudzšķautņainā personība – lielākais delveris ir vislabākais atbalstītājs, bet klusākā meitene patiesībā ir visstiprākā un prot uzņemties atbildību. Un, protams, tie skolēni, kas sasniedz izcilus rezultātus mācībās.

– Kāds ir jūsu lielākais gandarījums skolotāja darbā?

– Redzēt, ka esmu saprasta, ka manas idejas guvušas atbalsi. Sajust, ka esmu skolēniem gan kaut ko iemācījusi, gan likusi aizdomāties.

– Vai protat rīkoties ar planšetdatoru?

– Pagaidām nav bijusi vajadzība to izmantot. Man ir pieredze tikai ar skārienjutīgajiem telefoniem. Bet ja būs vajadzīgs, neredzu nekādu problēmu. Iešu kursos vai pati "urbšos", lai saprastu. Skolotājiem jau viss ir jāprot.

– Kas jums šodien vislabāk garšoja skolas pusdienās?

– Nebiju skolas pusdienās. Taču pavāres mums taisa ļoti garšīgus salātus no āboliem un burkāniem vai reizēm saliekot kopā produktus, kuri man likušies nesavienojami. Man ļoti iet pie sirds saldie, taču esmu kārtīga latviete, un vislabāk man garšo kartupeļi ar gaļas mērci.

– Ar ko nodarbosieties skolēnu rudens brīvdienās?

– Brīvdienās ieplānoti kārtējie kursi un semināri. Jāpaspēj izdarīt lietas, kam nav laika pa nedēļu: jāapciemo radinieki, jāapmeklē ārsts, kāds grāmata jāpabeidz lasīt, cita jāiesāk, jāsakārto skolas plaukti. Skolotājiem nav brīva laika.

– Ko novēlat visiem skolotājiem un ko – skolēniem Pierīgā?

– Esiet radoši, meklējiet iespējas izpausties dažādās jomās! Nebaidieties kļūdīties, jo iemācīties var, tikai darot.