14.01.2015 10:15

Trīs svarīgas lietas, kas piemīt Ķekavas novada Goda pilsonei Zinaidai Matisonei

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
”Dzīvē esmu nonākusi pie atziņas, ka ļoti vērtīga rakstura īpašība ir atbildība. Ja cilvēks ir atbildīgs, viņš var darīt jebkuru darbu, un tam vienmēr būs rezultāts,” smaidot saka Daugmales pamatskolas bibliotēkas vadītāja un Ķekavas novada Goda pilsone Zinaida Matisone. ”Dzīvē esmu nonākusi pie atziņas, ka ļoti vērtīga rakstura īpašība ir atbildība. Ja cilvēks ir atbildīgs, viņš var darīt jebkuru darbu, un tam vienmēr būs rezultāts,” smaidot saka Daugmales pamatskolas bibliotēkas vadītāja un Ķekavas novada Goda pilsone Zinaida Matisone. Einārs Binders

"Tēlaini izsakoties, bibliotekāre Zinaida Matisone ir mūsu skolas neformālā saimniece. Viņa dzīvo piecu soļu attālumā no skolas, un šeit viņu var satikt gandrīz jebkurā diennakts laikā," saka Daugmales pamatskolas direktors Andris Ceļmalnieks.

"Zinaidai Matisonei ir talants sakārtot lietas. Līdzko viņa kādam darbam skolā pieķeras, rezultāts ir tāds, kas patīk gan bērniem, gan pedagogiem."

Prasme pievilināt grāmatām

"Skolas bibliotēkā nebija sistemātikas, kad telpu remonta dēļ to uz laiku ielika dabas zinību kabinetā, kur es mācīju bērniem bioloģiju un ķīmiju," stāsta Zinaida Matisone. "Jautāju direktoram, vai viņš grib, lai grāmatu krājumu sakārtoju. Viņš atbildēja: "Dari to!" Sanāca tā, ka visas grāmatas pārcilāju divas reizes: pirmajā reizē tās saliku pēc tēmām, autoriem un alfabēta secībā, otrā bija, kad pievienojāmies elektroniskajai bibliotēku informācijas sistēmai "Alise".

Katra grāmata bija jāapstrādā – jāieraksta inventāra numurs, jāielīmē svītru koda lapiņa, jāieraksta cena. Tā iereģistrēju visas grāmatas, arī mācību. Tas bija liels darbs papildus skolotājas pienākumiem, taču pūles attaisnojās, jo, izmantojot datorsistēmu, strādāt ir ļoti ērti. Informāciju par katru grāmatu un lasītāju varu iegūt pāris minūšu laikā. Ja skolas bibliotēkā kādas grāmatas nav, redzu, kurā novada bibliotēkā tā ir atrodama."

"Patlaban bibliotēka atrodas izremontētās telpās," turpina direktors Andris Ceļmalnieks. "Kopš Zinaida strādā bibliotēkā, tās durvis virinās nemitīgi, jo viņa izdomā visādus veidus, kā bērnus pievilināt grāmatām. Viņai ir bijušas gan košļājamo gumiju pakas, gan citas idejas, kā to izdarīt. Nu arī mūsu skolā ir bērnu, jauniešu un vecāku žūrija."

"Lasītāju žūrija paver daudz iespēju, jo bērniem patīk, ka, izlasot piecas grāmatas, viņi ir tie, kuri, gluži kā skolotāji, var novērtēt tās ar atzīmi no 1 līdz 5," paskaidro bibliotekāre.

Atskanot zvanam, bibliotēka burtiski piebirst ar bērniem. Ričards Ķimenis no 4. klases stāsta: "Man patīk bibliotēkā, jo te ir mājīgi un plauktos var atrast daudz piedzīvojumu grāmatu." Dāvis Gavars no 8. klases atzīst: "Skolotāja Zinaida ļoti labi māk vadīt bibliotēku. Viņa zina, kādas grāmatas man patīk, un iesaka labākās. Bet, ja kādas grāmatas, kas mani interesē, nav, viņa skatās, vai to grāmatu var pasūtīt citur."

Atklāt saistošo vēsturi

"Zinaida ir izveidojusi un pārzina arī skolas muzeju," turpina direktors. "Telpu remonta dēļ tas uz laiku ir iespundēts divās bibliotēkas lasītavas telpās."

"Muzeju izveidoju tāpēc, ka skolā nebija nekādu materiālu par novada vēsturi," stāsta Zinaida Matisone. "Mūsu bērni iesaistījās mazpulku kustībā, kur viena no darbības jomām ir novadpētniecība. Pagaidu telpās šaurības dēļ esam izvietojuši tikai materiālus par Nāves salu. Pašreizējās 7. klases skolēni pārdzīvo, ka muzejā nav iespējams uzņemt apmeklētājus, jo bērni vadīja ekskursijas latviešu un angļu valodā. Viņiem ļoti patika būt gidiem un stāstīt par Daugmales vēsturi gan citu klašu skolēniem, gan mūsu skolas viesiem."

Audzēt ķiploku ir interesanti!

"Zinaida mīl darbu un prot to iemācīt arī bērniem," turpina Andris Ceļmalnieks. "1978. gadā viņa vadīja skolēnu ražošanas brigādes, kas vasarā strādāja kolhozā – darīja dažādus lauku darbus, sākot ar biešu kaplēšanu, bet rudenī devās ekskursijās un apceļoja daudzas padomju republikas. Tie laiki beidzās, taču darba prasmes bērniem vajadzīgas arī šodien, un tieši Zinaida bija tā, kura Daugmales pamatskolā atjaunoja mazpulku. Viņa strādā ar mazpulcēniem arī patlaban."

"Padomju laikos mums bija skolēnu kolhozs "Dzirkstelīte", un jūnijā visi skolas audzēkņi strādāja vietējā kolhozā – veica dažādus darbus kolhoza speciālistu vadībā. Tas bija grūti, bet bērnus norūdīja, un daudziem tas palīdzēja izvēlēties nākamo profesiju," paskaidro Zinaida Matisone.

"Mazpulkā darbs notiek projektu veidā. Bērni izvēlas tēmu, gadu pie tās strādā un beigās saņem sertifikātu. Piemēram, audzē ķiplokus. Visi darbi, sākot ar ķiploku iestādīšanu zemē līdz pat ražas novākšanai, viņiem ir jāapraksta un jāpapildina ar fotoattēliem. Vēl ir jāatrod un jāapkopo informācija par ķiploku izmantošanu. Papīru rakstīšana skolēniem ne pārāk patīk, bet sertifikāts ir vajadzīgs, lai vasarā varētu piedalīties visas Latvijas mazpulku nometnē. Tur bērni ļoti grib nokļūt, jo nedēļu var dzīvot teltīs, ir dažādas nodarbības, sporta spēles un ekskursijas, kuru laikā viņi sapazīstas ar vienaudžiem no visas Latvijas."

Darbs "vakara maiņā"

"Vēl viens Zinaidas pienākums ir saistīts ar sporta zāli," stāsta skolas direktors. "Viņa pārzina gan treniņu grafiku, gan neformālās aktivitātes, kas katru vakaru notiek sporta zālē. Zinaida atver zāles durvis tiem skolēniem un pieaugušajiem, kuri nāk trenēties brīvajā cīņā, volejbolā un futbolā. Viņa uzrauga, lai zālē būtu kārtība, un pēc treniņiem, kad visi sportisti aizgājuši, aizslēdz zāles durvis. Ne vienmēr treniņi beidzas desmitos vakarā, kā paredzēts grafikā, tāpēc gadās, ka Zinaida uzkavējas skolā pat līdz vienpadsmitiem."

Šūpulī ielikts talants

"Aizvadītā gada nogalē mūsu Zinaida saņēma Ķekavas novada Goda pilsoņa titulu, ko viņa patiesi ir nopelnījusi," atzinīgi saka Daugmales pamatskolas direktors Andris Ceļmalnieks. "Patlaban viņa vairs nepasniedz ķīmiju, bioloģiju un dabas zinības, ko sāka mācīt 1972. gadā, kad pēc Pedagoģijas institūta beigšanas atnāca strādāt uz Daugmales pamatskolu. Taču ļoti daudzi bērni, kuri pašlaik mācās mūsu skolā, ir Zinaidas audzēkņu bērni un mazbērni. Un viņa pati ir izaudzinājusi divus brīnišķīgus bērnus. Zinaidas meita arī ir pedagoģe, bet dēls nodarbojas ar biznesu. Tas apliecina, ka viņa Daugmalē ir ar visām saknēm."

Sarunu rezumējot, skolas direktors Andris Ceļmalnieks saka: "Es kā direktors un mēs, viss skolas kolektīvs, vēlamies, lai Zinaidai pēc iespējas ilgāk būtu laba veselība un izturība, jo viņa mums ir ļoti, ļoti svarīgs cilvēks. Daudz ir pedagogu, bet nav tik daudz skolotāju, kuri ir pedagogi pēc savas būtības. Ir vajadzīgas trīs lietas – čujs, ņuhs un poņa –, un Zinaidai tās visas ir."