03.11.2014 16:18

Pētnieks: Vēlēšanas Austrumukrainā atgādina vidējas kvalitātes teātra izrādi

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pētnieks: Vēlēšanas Austrumukrainā atgādina vidējas kvalitātes teātra izrādi tvrain.ru

Pagājušās nedēļas nogalē separātistu sarīkotās vēlēšanas atsevišķās Ukrainas Doņeckas un Luhanskas apgabala teritorijās atgādina viduvēju teātri, aģentūrai LETA atzina Austrumeiropas politikas pētījumu centra pētnieks un Rīgas Stradiņa universitātes lektors Māris Cepurītis.

"Šīs vēlēšanas var salīdzināt ar vidējas kvalitātes teātra izrādi, kur katram aktierim bija atvēlēta sava loma un darbojās jau kādu laiku redzētie aktieri - separātistu līderi - un jaunie aktieri - tā saucamie novērotāji. Šīs vēlēšanas lielā mērā bija tikai izskata pēc. Vēlētājiem pat nebija pieejami deputātu kandidātu saraksti, un nebija pārskatāmu nosacījumu, kā reģistrēties vēlēšanām. Tas viss šo pasākumu padara par nenopietnu," norādīja eksperts.

Ārēji šīs vēlēšanas mēģināts padarīt leģitīmas, viņš sacīja. Vēlēšanu mērķauditorija bija Donbasa iedzīvotāji, no kuriem daļa noteikti atbalsta separātistus, taču iedzīvotājiem šajā izrādē bija iedalīta statistu loma. Lielākoties vēlēšanas bija domātas Kijevas valdībai un daļēji starptautiskajai sabiedrībai, lai mēģinātu padarīt likumīgu separātistu varu šajos reģionos, pauda pētnieks.

"Līdz ar vēlēšanu norisi tiek radīts neliels analogs Krimas scenārijam. Vienlaicīgi te ir mēģinājums padarīt separātistus kā "tautas pārstāvjus" un attiecīgi palielināt viņu rīcības brīvību, tostarp radot viņiem iespēju lūgt Krievijas atbalstu vai Krievijas tā saucamo miera uzturētāju ierašanos reģionā. Protams, augstākais mērķis ir konflikta saglabāšana," uzsvēra Cepurītis.

Nevar izslēgt, ka vēlēšanas bija atskaites punkts, lai varētu sākties lielāka mēroga ofensīva, taču līdz Krievijas spēku atklātākai iesaistei varētu paiet vēl brīdis, kad, iespējams, notiks sarunas diplomātu starpā, lai panāktu vienošanos, piemēram, par lielāku Kijevas piekāpšanos, norādīja Cepurītis.

"Tikai tad, ja savstarpējās sarunas nesasniedz separātistu un Krievijas cerētos rezultātus, varam runāt par atklātāku Krievijas bruņoto spēku iesaisti," piebilda eksperts.

Jau ziņots, ka Eiropas Savienība (ES) un ASV nosodījušas promaskavisko kaujinieku svētdien Austrumukrainā rīkotās pretlikumīgās vēlēšanas.

Šīs "'vēlēšanas" ir "jauns šķērslis ceļā uz mieru", norādīja ES augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni. Balsojumi Doņeckas un Luhanskas pašpasludinātajās "republikās" ir "nelegāli un neleģitīmi un ES tos neatzīs", teikts Mogerīni paziņojumā.

Arī ASV nosodījušas vēlēšanas kaujinieku pasludinātajās "republikās". "Mēs nosodām nelikumīgās tā dēvētās vēlēšanas, kuras separātisti svētdien sarīkoja Ukrainas austrumu reģionos. Šādu "vēlēšanu" rīkošana ir pretrunā ar Ukrainas konstitūciju un 5.septembra Minskas protokolu," svētdien sacīja Baltā nama Nacionālās drošības padomes oficiālais pārstāvis Marks Strohs.

Savukārt Krievija paziņojusi, ka tā respektē balsojumos notikušo "iedzīvotāju gribas izpausmi". Kā sagaidāms, "vēlēšanās" uzvaru gūs līdzšinējie kaujinieku līderi. "Mēs cienām dienvidaustrumu iedzīvotāju gribas izpausmi," teikts Krievijas Ārlietu ministrijas paziņojumā. "Izraudzītie pārstāvji ir saņēmuši mandātu, lai veiktu praktiskus uzdevumus reģionu normālas dzīves atjaunošanas labā."

Pašpasludinātās vēlēšanu amatpersonas paziņojušas, ka atbilstoši provizoriskajiem rezultātiem Aleksandrs Zaharčenko kļūs par Doņeckas reģiona līderi, bet Igors Plotņickis nodrošinājis sev uzvaru Luhanskā.

Kaujinieki divos Donbasa reģionos sarīkojuši arī "parlamentu vēlēšanas".